Levon Helm (1940-2012)
Video's en archiefverhaal bij het IM uit Slagwerkkrant 170
Slagwerkkrant Plus 15-06-2012 08:06
Hij was de zingende drummer van The Band, had een onweerstaanbare groove, en speelde tot het eind van zijn leven, ondanks de diagnose van keelkanker, al in 1997. Hij overleed op 19 april om 13.30 uur, op 71-jarige leeftijd. In Slagwerkkrant 170 (juli-augustus 2012) lees je een In Memoriam over de ultieme Band-drummer, hier presenteren we een mooie videoselectie en een interview uit ons archief. Klik op het icoontje onder Documenten om het te lezen.

In een 12 minuten durende film die je in de videoplaylist hieronder vindt, wordt Levon Helm geïnterviewd voor een Amerikaans televisieprogramma, jongstleden februari. Hij is duidelijk getekend door zijn ziekte, maar boordevol levensenergie, geput vanuit het concert dat hij zojuist gedaan heeft, drummend én zingend. En als je kijkt naar de beelden van dat concert hoor je nog altijd die heerlijke groove, shuffelend met rods, niets te veel spelend, maar accentueren daar waar nodig, wat zijn spel uiteindelijk compleet origineel maakt.

Levon Helm werd op 26 mei 1940 in Marvell, Arkansas geboren als Mark Lavon Helm. Hij leerde al jong gitaar spelen en drummen en luisterde naar country, blues en R&B op de radio. Met zijn eerste band The Hawks begeleidden hij Bob Dylan, midden jaren zestig. In 1967 ging de groep verder als The Band. Het afscheidsconcert dat ze in 1976 deden is inmiddels een legendarisch filmdocument van de hand van Martin Scorsese: The Last Waltz.

In 1977 kwam Helm met zijn solodebuut Levon Helm And The RCO All Stars. Een jaar later verscheen het album Levon Helm gevolgd door American Son in 1980. In 1983 kwam The Band weer bij elkaar zonder Robbie Robertson en na Richard Manuel's dood vormden ze nog maar een trio. 

Na de behandeling van zijn keelkanker in 1997 vocht hij zich terug en maakte het album Dirt Farmer, waarmee hij in 2007 een Grammy won.

Op zijn album Electric Dirt uit 2009 zingt hij het nummer When I Go Away:

And then the sun's gonna shine
Through the shadows
When I go away
...
Don't want no sorrow
For this old orphan boy
I don't want no crying
Only tears of joy

Videoplaylist
Bekijk hieronder de videoplaylist die we maakten ter gelegenheid van zijn overlijden.

 

drummer links