Op Je Oren Online
Audio bij de rubriek in Slagwerkkrant 169
Slagwerkkrant Plus 20-04-2012 11:04
In de rubriek 'Op Je Oren' van Slagwerkkrant 169 (mei-juni 2012) draaiden we voor de geblinddoekte panelleden het album 'Marching In' van het jonge jazztrio Amsterdam Saints met drummer Willem Smid. Hieronder een samenvatting van de reacties; in het magazine lees je de complete commentaren. Beluister de tracks hieronder bij Gevonden Releases.

Marching In is de debuut-cd van het kersverse Amsterdam Saints. Gitarist Rob Verbakel, bassist Maarten Bakker en drummer Willem Smid leerden elkaar kennen via trompettiste Saskia Laroo, met wie Smid onder meer in de VS, Mexico, Brazilië, Zuid-Afrika, Finland, Rusland en Polen tourde. Verder speelde Smid onder meer met Peter Guidi’s JazzMania Bigband, Mathilde Santing en Madeline Bell. Ook is Smid vaste drummer van de wereldmuziekband Souldada.

Bouke Bijlsma
De thema’s gaan overwegend richting gitaarfusion en zijn niet altijd even sterk, maar het drietal heeft genoeg leuke vondsten en creatieve klankexperimenten om de luisteraar geboeid te houden. De drummer weet van wanten, met zijn losse, open feel, en zijn jazzy klank met een vuig randje. Met brushes zoekt hij soms de subtiliteit op. (Zeer) vaak terugkerend stijlfiguur is ‘drumfills over vamp’. Hoogtepunt is track 3 met zijn eigenaardige 3/4 shufflefeel.

Mark Eeftens
Aanvankelijk denk ik aan een plaat van een jazzgitarist, maar de drummer heeft ook een behoorlijke inbreng, al was het alleen maar door de grote ritmische variatie. Bembe, samba, funkshuffle in 3/4, New Orleans, James Brown’s Cold Sweat-groove, slow funk en ‘recht vooruit’; de ritmisch goed onderlegde slagwerker kan het allemaal, maar blijft steeds netjes tussen de lijntjes. Ik mis het spannende randje, het bijna uit de bocht vliegen.

Dick de Waal
De drums klinken prettig rond, maar zijn niet uitgesproken origineel van klankkleur. De hihatsplashes en press rolls lijken te mikken op Louisiana. Soms niet bijster goed getimed, maar weer wel hier en daar een verrassend staaltje stereo miking. Het geheel oort wat kabbelend, hoewel die 3-over-4 sambafills verrekte smeuïg worden weggebrushed. Weinig consistent, maar soms enorm prettig.

drummer links