Gelaagd spelen - deel 3 Jazz in lagen
Video’s en uitleg bij de cursus in Slagwerkkrant 169
Slagwerkkrant Plus 20-04-2012 11:04
In de cursusserie ‘Gelaagd Spelen’ (vanaf Slagwerkkrant 167) presenteren Richard Heijerman en Richard Moelker een systeem dat zij speciaal ontwikkelden om drummers bewust te maken van de gelaagdheid in muziek. Je leert dus om ‘gelaagd’ te spelen. In deel drie draait het om jazzritmes.

 

 

 

Algemene uitleg
Hier op Slagwerkkrant Plus presenteren we zes fraaie video’s die Heijerman & Moelker hebben gemaakt ter illustratie van het lesmateriaal in deel 3 van de cursus. Je kunt ze hieronder bekijken. Maar eerst herhalen we nog even de volledig basisuitleg van de cursus, zoals we die publiceerden in het eerste deel.

Ieder onderdeel van het drumstel (snaredrum, bassdrum, hihat, et cetera) is een zelfstandige stem. Door deze stemmen boven of onder elkaar te plaatsen krijg je meerdere ritmische en/of melodische lagen. Daarnaast kun je binnen één zelfstandige stem verschillende klanken creëren, bijvoorbeeld door een rim te spelen of een toon te dempen, waardoor er ook weer lagen kunnen ontstaan. Met deze lagen kun je gaan spelen, je kunt ze laten ‘communiceren’ met elkaar.
We hebben een lijst van (Engelstalige) begrippen samengesteld, die als handvatten fungeren voor dit systeem. In de cursus in Slagwerkkrant geven we van elk begrip een korte omschrijving en een muzikale uitwerking. Van elk begrip wordt zowel een korte omschrijving als een mogelijke uitwerking gegeven. Vervolgens passen we het systeem in een specifieke muziekstijl toe. In elk deel komt een andere muziekstijl aan de orde. In deel 1 richtten we ons op New Orleans-muziek, in deel 2 op Afrikaanse ritmes, en in deel 3 op jazzritmes.
Zing ieder onderdeel uit het systeem en speel het daarna. Door eerst te zingen, hoor je hoe iets moet gaan klinken. Maak van alles wat je studeert muziek! Probeer zo veel mogelijk in muzikale contexten te denken.

En dan nu de video’s bij Gelaagd spelen - deel 3 Jazz in lagen

Video 1: Phrase

 

 

Video 2: Embellishment 

Video 3: Revoicing
 

 Video 4: Layers of time, heartbeat


 

Video 5: Layers of time, nature

 

 

Video 6: Solo, cross-voicing

 

Succes!
Richard & Richard
www.cleuver.nl

 

drummer links