Musikmesse 2012: een overzicht
Lees de vier verslagen van dé muziekbeurs
Slagwerkkrant Plus 20-04-2012 15:04
In Slagwerkkrant 169 kun je alles lezen over de Musikmesse 2012. Op Slagwerkwereld.com deden we tijdens de beurs al verslag van alle nieuwe producten. We hebben de verslagen hieronder voor je samengesteld. Ook vind je hier een flinke hoeveelheid foto's die we in het papieren verslag niet kwijt konden.

 

 


MUSIKMESSE DAG 1:
Roland’s SuperNATURAL sound and Behavior Modeling technologie werd geintroduceerd met de TD-30 V-Drums kit. Roland heeft nu twee nieuwe V-Drum kits uit de middenklasse uitgerust met deze technologie: de TD-15K en TD-11K. Deze elektronische drumstellen zijn handzamer dan de grotere V-Drums modellen maar hebben vooralsnog een volledige setup aan boord. Deze kits zijn ook beschikbaar als TD-15KV en TD-11KV uitvoeringen met enkele leuke extra’s.

De TD-11K is uitgerust met een mesh-head V-Pad (PDX-8) snaredrum. Bij de TD-11KV zijn alle pads uitgerust met PDX mesh V-Pads en is de kit uitgerust met CY-13R en CY-12C V-Cymbals.

De TD-15K doet hier een schepje bovenop met V-Pads voor de snare (PDX-8) en de toms (PDX-6) en een compactie CY-5 en FD-8 hi-hat combinatie. Met de TD-15KV krijg je de nieuwe, lichtgewicht PDX-100 V-Pads voor de snare- en floortom, een V-Hi-Hat met VH-11’s en PD-85BK V-pads voor je overige toms.

De TD-15 en TD-11's zijn uitgerust met een bibliotheek met backing tracks en sounds. Mocht dit niet volstaan kun je dit uitbreiden via de usb-aansluiting. Dezelfde aansluiting kun je natuurlijk ook gebruiken om drumopnames te maken door de TD aan te sluiten op je computer.

Bekijk hieronder de promo video van Roland:

 

MUSIKMESSE DAG 2:
Tama komt met een limited edition-finish op de Silverstar drums. De Silverstar Custom Tamo Ash is er in twee verschillende kleuren: Satin Black en Satin Amber. De sets bestaan uit een 22"x18" bassdrum, 10"x8" en 12"x9" toms, 14"x12" en 16"x14" floortoms en een 14"x51/2" snaredrum. Van beide sets zijn er in totaal slechts 20 verkrijgbaar.

Sonor Perfect Balance pedaal
Jojo Mayer sloopte al jarenlang bassdrumpedalen uit elkaar om vervolgens zelf uit de onderdelen een nieuwe te maken. Dat alles in een poging een perfect gebalanceerd pedaal te creëren. Met het eindresultaat ging hij naar Sonor en dat leverde het Perfect Balance bassdrumpedaal op: een licht spelend en uitermate slim pedaal dat een razendsnelle klopperrespons heeft. Het pedaal is met een enkele druk op de knop in te klappen en het heeft daarnaast een heel opvallende klem voor de spanrand. Meer informatie op www.jojopedal.com

Bekijk hieronder de video van Jojo Mayer over het Perfect Balance pedaal:

Drumcraft Series 7 en Lignum snaredrums
Drumcraft komt met een beklede versie van de Series 8 drums en noemt deze niet geheel verrassend de Series 7. De ketels zijn net als die van de Series 8 gemaakt van esdoorn. Er is keuze uit twee finishes: Liquid Chrome in combinatie met satijn finish hardware en Liquid Lava in combinatie met zwart vernikkelde hardware.

Ook nieuw is een reeks houten snaredrums die het merk onder de wat ongelukkig gekozen naam Lignum series op de markt brengt. De trommels hebben namelijk helemaal niets te maken met de bekende Belgische drumbouwer. De Drumcraft Lignum snaredrums zijn verkrijgbaar in eiken, berken, beuken en esdoorn.

 

MUSIKMESSE DAG 3:
Een van de grote aankondigingen van Pearl was de nieuwe Eliminator Demon Chain basdrumpedaal. Deze opvolger van de Demon Drive uit 2009 biedt alles wat de Demon Drive had maar dan met de ultra-lightweight Power Chain van Pearl. Een unieke optie van de Demon Chain is Pearl’s Duo-Deck. Met een simpele aanpassing kun je de pedalen ombouwen van traditionele shortboard naar een longboard pedaal voor een snellere ‘feel’. Ook zijn er aanpassingen mogelijk met de two-position Beater Stroke Adjustment en two-position Direct Link Adjustment. Samen met de Duo-Deck mogelijkheid kun je het pedaal op vier verschillende manieren configureren. Uiteraard is het pedaal ook verkrijgbaar als dubbel pedaal met Z-link universal joints.

Tru-Trac Electronic Drumheads pack
Pearl bracht eerder de e-Pro Live uit: een elektronisch drumstel met de looks en feel van een echte kit. Het geheim van deze kit is volgens Pearl de Tru-Trac Electronic Drumheads die dezelfde grote en response hebben als normale drumvellen. Deze Tru-Trac heads zijn nu los verkrijgbaar zodat iedere drummer zijn eigen akoestische kit kan opbouwen naar een elektronische kit. Het EPAD-25S pakket bevat 10”, 12” en 16” toms en 14” heads voor de snare en floortoms. Het EPAD-25 pakket bevat 12”, 13” en 16” toms. Voor de bassdrum is er de TTP1 bass drum pad voor bassdrums van 18” tot 24”.

Percussie en cajons
Op het gebied van percussie pakt Pearl flink uit. Het bedrijf heeft haar Elite Concert Woodblocks eb castagnetten vernieuwd. Voor cajons zijn er nieuwe Jingle Cups, een Box Cajon Seat Cushion om cajon-sessies langer uit te houden en een Cajon Wood Block. Ook nieuw is het Pearl Cajon Clave Block voor een felle sound voor je cajon uitrusting.

Een nieuw familielid van de Pearl percussie familie is de Cube Cajon. Dit kleine cajon van 12,5” bij 12,5” wordt geleverd met een houten cajon standaard waarmee je de Cube op drie verschillende hoogtes kan bespelen. Door de verschillende diktes in het hout kun je verschillende klanken voortbrengen. Eén kant van de Cube heeft een klankgat voor extra lage frequenties 

Bekijk hier Pearl's promovideo van de Demon Chain:

 

MUSIKMESSE DAG 4:

Voor de dertiende keer werden tijdens de Musikmesse Frankfurt de 'mipa Musikmesse International Press Awards' uitgereikt. Meer dan honderd muzikantbladen uit de hele wereld, waaronder Slagwerkkrant, kozen de beste producten van het afgelopen jaar, in maar liefst veertig categorieën. De Kemper Profiling Amplifier werd gekozen tot meest innovatieve product van het jaar, de meest prestigieuze award van de veertig. Junpei Hoshino, jarenlang president van Hoshino Gakki, de fabrikant van Ibanez gitaren en Tama drums, kreeg de Lifetime Achievement Award.


Mipa Awards
De volgende producten op het gebied dat wij met Slagwerkkrant bestrijken, kregen tijdens de Musikmesse 2012 een mipa award uitgereikt:

Acoustic Drums: Tama SLP Sound Lab Project Snaredrums
Cymbals: Zildjian K Constantinople Renaissance Ride
Drum Hardware: DW 9900 Air Lift Tom Stand
Drumheads: Remo X14
Drumsticks: Vic Firth Gavin Harrison Signature Sticks
Electronic Drums: Roland V-Drums TD-30
Percussion: Meinl Slap Top Cajon

Alle winnaars, inclusief alle nominaties, ook voor bovenstaande secties kun je vinden op de site van de mipa award. Klik hier.