Gelaagd spelen - deel 2 Afrikaans in lagen
Video’s en uitleg bij de cursus in Slagwerkkrant 168
Slagwerkkrant Plus 17-02-2012 22:02
In de cursus Gelaagd Spelen in Slagwerkkrant 168 (mrt-apr 2012) presenteren Richard Heijerman en Richard Moelker een systeem dat zij speciaal ontwikkelden om drummers bewust te maken van de gelaagdheid in muziek. Je leert dus om ‘gelaagd’ te spelen. In dit tweede deel draait het om Afrikaanse ritmes. Hier op Slagwerkkrant Plus presenteren we 7 fraaie video’s die Heijerman & Moelker hebben gemaakt ter illustratie van het lesmateriaal in deel 2 van de cursus. Je kunt ze hieronder bekijken.

Maar eerst hebben jullie nog een video tegoed van Gelaagd spelen - deel 1, New-Orleans in lagen. We beloofden een video bij de oefening Call & response. Hier is hij!

Call & response
De solo is gespeeld over een (blues)schema van 16 maten (met aan het einde een turnaround). In de solo hoor je vraag en antwoord, de phrase
in drieën en stretching langskomen.

Algemene uitleg
Voor we verder gaan met de video’s van deel 2 herhalen we nog even de volledig basisuitleg van de cursus, zoals we die publiceerden in het eerste deel.
Ieder onderdeel van het drumstel (snaredrum, bassdrum, hihat, et cetera) is een zelfstandige stem. Door deze stemmen boven of onder elkaar te plaatsen krijg je meerdere ritmische en/of melodische lagen. Daarnaast kun je binnen één zelfstandige stem verschillende klanken creëren, bijvoorbeeld door een rim te spelen of een toon te dempen, waardoor er ook weer lagen kunnen ontstaan. Met deze lagen kun je gaan spelen, je kunt ze laten ‘communiceren’ met elkaar.
We hebben een lijst van (Engelstalige) begrippen samengesteld, die als handvatten fungeren voor dit systeem. In de cursus in Slagwerkkrant geven we van elk begrip een korte omschrijving en een muzikale uitwerking. Van elk begrip wordt zowel een korte omschrijving als een mogelijke uitwerking gegeven. Vervolgens passen we het systeem in een specifieke muziekstijl toe. In elk deel komt een andere muziekstijl aan de orde. In deel 1 richtten we ons op New Orleans-muziek en in deel 2 op Afrikaanse ritmes.
Zing ieder onderdeel uit het systeem en speel het daarna. Door eerst te zingen, hoor je hoe iets moet gaan klinken. Maak van alles wat je studeert muziek! Probeer zoveel mogelijk in muzikale contexten te denken.

En dan nu de video’s bij Gelaagd spelen - deel 2 Afrikaans in lagen

Video 1: Phrase

 

Video 2: Timeline 6/8

 

Video 3: Revoicing, downbeat, embellishment

 

Video 4: Layers of voices

 

Video 5: Call & Response

 

Video 6: Timeline 3/4

 

Video 7: Solo

 

Succes!
Richard & Richard
www.cleuver.nl

drummer links