Paulinho Da Costa bij Nick & Simon

Video's bij het artikel in SWK 221

Slagwerkkrant Plus 07-12-2020 09:12

In Slagwerkkrant 221 (januari-februari 2021) kun je lezen hoe Nick & Simon bij de opnamen van hun nieuwe album NSG in een studio in LA onverwacht te maken kregen met een ware studiolegende. Paulinho Da Costa (72) speelde mee op albums als Thriller van Michael Jackson, Madonna’s True Blue en ontelbaar veel platen van onder meer Dizzy Gillespie, Earth, Wind & Fire, Donna Summer. Hieronder zie je nog meer mooie foto's van de sessie met N&S en kun je een aantal mooie video's bekijken waarop Da Costa laat zien dat hij behalve een smaakvolle sideman, ook een overrompelende podiumpersoonlijkheid en solist kan zijn.

door Jean-Paul Heck
foto's Tim Toorman/FFWD-Amsterdam  

In het artikel vertellen Nick en Simon waarom de sessie met Da Costa voor hen zo bijzonder was, en producer Jay Newland zegt:

‘Paulinho is een levende legende en het is grappig dat hij terugkeerde naar de Henson Studios, waar hij in 1985 ook meewerkte aan de opnamen van We Are The World. Maar het was niet alleen de naam die zijn aanwezigheid zo bijzonder maakte. Meteen toen Paulinho begon te spelen, stond iedereen met een glimlach van Los Angeles naar New York mee te swingen. Zijn feel is zo speciaal.’

 

Simon Keijzer, Jay Newland, Nick Schilder, Paulinho Da Costa en gitarist Jaap Kwakman (3J's)

Check deze live video met een mooie percussiesolo uit 1995 (met Barziliaanse superster Joao Bosco in Sao Paulo)

 

      

 


Nick & Simon hadden wel een Volendamse gitarist meegenomen naar LA: Jaap Kwakman van de 3J's

 

Duo met gitarist Lee Ritenour (live in 1990), ook met Anthony Jackson en Harvey Mason

 

In dezelfde bezetting ook in 1990, met mooie percussie-feature

  


Porcaro bij The Cats
In het artikel in Slagwerkkrant 221 lees je nog een opvallend detail over de connectie LA-Volendam:

Nick en Simon hebben vanuit Volendams perspectief niet de primeur als het gaat om het werken met Amerikaanse superslagwerkers. De legendarische groep The Cats nam in 1974 het album Love In Your Eyes in Amerika op. ‘Voor dat album zijn we naar Amerika afgereisd en dat was echt geweldig’, aldus voormalig Cats-bassist en succesproducer Arnold Mühren. (...) Een jaar later werd de plaat Hard To Be Friends ook in Los Angeles opgenomen. Bij die gelegenheid bleven de Volendammers in Nederland. Zij speelden hun partijen later in een Nederlandse studio in. Achteraf een gemiste kans, beseft ook Mühren: ‘Naast onder meer gitarist Larry Carlton en bassist Leland Sklar, was het een piepjonge drummer met de naam Jeff Porcaro die een aantal songs inspeelde. Op dat moment was hij nog niet zo bekend maar achteraf beseften wij pas wat voor een gigant op onze plaat had meegespeeld.’

 The Cats - Hard To Be Friends (hoes met credits)

 

Als je een idee wilt krijgen van de staat van dienst van Paulinho Da Costa, is het een feest om door zijn disciografie te bladeren. Een lijst die doet denken aan de palmares van Steve Gadd, JR Robinson, Hal Blaine of Bernard Purdie. 
Check it out via deze link naar onvoorstelbare discografie van Paulinho Da Costa

 


Lees het volledige artikel in Slagwerkkrant 221 (januari-februari 2021)
Vanaf 11 december 2020 in de winkel
Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken