Test van de Ears4U Stage in-ear monitors
Custom made in vier smaken
Merknieuws 12-11-2020 11:51
Het Nederlandse Ears4U introduceerde onlangs de Stage-serie: vier verschillende custom made in-ears met een uitgesproken sound en een bijna eindeloos aanbod aan finishes.

door Dennis Boxem

Op maat gemaakte in-ears zijn er in vele soorten en maten, en als je naar de prijzen kijkt, ontlopen de meeste elkaar niet heel veel qua wat je op papier voor je geld krijgt. De stelregel is simpel: hoe meer drivers (de minuscuul kleine speakertjes), hoe duurder je setje in-ears wordt. Maar het is niet zo dat je met zo veel mogelijk drivers in een dopje automatisch een beter klinkende in-ear krijgt. Alle verschillende onderdelen moeten op elkaar worden afgestemd, waarbij het ook belangrijk is dat alle onderdelen zó in de in-ears worden geplaatst dat alle geluidsgolven optimaal bij je trommelvlies aankomen.

Ears4U maakt al vele jaren met veel succes de Live-serie, en met de ervaring die ze daarmee opdeden werd de onlangs geïntroduceerde Stage-serie ontworpen. De Stage-reeks biedt een overzichtelijk aanbod: vier modellen met verschillende specs variërend in prijs van 768 euro voor de meest eenvoudige tot 1138 euro voor de meest uitgebreide variant. Om het kiezen makkelijker te maken, kun je voor het aanmeten grondig vergelijken. Ears4U heeft een mooie testkoffer met alle verschillende modellen die ze maken, die je dankzij verwisselbare oordopjes uitvoerig kunt uitproberen.

Stage 2.4
Onder aan de prijslijst staat de Stage 2.4, een tweewegsysteem met vier drivers per kant. Dat betekent zoveel als dat de frequenties via twee buisjes je gehoor bereiken, en dat het geluid dat door die buisjes gaat door vier drivers – de feitelijke speakertjes – wordt opgewekt. Dat levert een prachtig gedefinieerd geluid op: clean, duidelijk en messcherp. De frequenties worden door de in-ears prachtig uit elkaar getrokken en je hoort ineens dingen in opnames die op veel andere headsets ondersneeuwen. Als je gaat voor een ‘vet’ geluid ben je bij de 2.4 aan het verkeerde adres: de frequenties zijn mooi in balans en hoewel je de lage frequenties prima hoort, ‘duwen’ ze niet echt. Dat maakt de 2.4 ideaal voor gebruik op een lawaaiig podium waar die lage tonen alleen maar voor een wolliger geluid zorgen.
Stage 2.4: 2-wegsysteem, 4 drivers per kant, € 768,35

Stage 2.6
Wil je dat stuwende laag wel, dan kom je een stapje hoger uit. De Stage 2.6 is nog steeds een tweewegsysteem, maar het aantal drivers per dopje is opgevoerd naar zes, en daarbij is er aan het laag en mid een flinke boost gegeven. Het resultaat is een heerlijk klinkende in-ear met de definitie van de 2.4, maar één die je net even wat meer de muziek in trekt. Speel je vooral op lawaaiige podia en in clubs, dan kan dat extra laag soms wat veel van het goede zijn, maar als je een setje in-ears wilt dat je ook naast het podium kunt gebruiken om jezelf eens diep in een album of soundtrack onder te dompelen, dan komt dit wel een heel eind bij de ideale wereld.
Stage 2.6: 2-wegsysteem, 6 drivers per kant, € 828,85

Stage 3.6
Naast tweewegsystemen zijn er ook driewegsystemen in de Stage-reeks, waarbij de frequenties dus niet via twee, maar drie buisjes naar je oren worden gebracht. De Stage 3.6 heeft zes drivers per dopje, maar die zijn gekozen om een zo gelijkmatige verdeling van de frequenties te geven. Dat levert een klankbeeld op dat net zo clean en gedefinieerd is als dat van de 2.4, maar dan een flinke stap vriendelijker voor de algehele sound. Bij de 2.4 lijkt het er een beetje op alsof de mix wat uit elkaar getrokken wordt, de 3.6 klinkt net even iets meer als één geheel. Ik kan me zo voorstellen dat gitaristen en zangers deze versie prettiger vinden klinken dan de 2.4.
Stage 3.6: 3-wegsysteem, 6 drivers per kant, € 1070,85

Stage 3.8
De Stage 3.8 heeft maar liefst acht verschillende drivers per kant. De twee extra drivers worden gebruikt om net als bij de 2.6 het laag en het mid iets meer te boosten. Daarmee is de 3.8 de meest hifi dop van de vier. Hij klinkt ongelooflijk goed en heel mooi als één geheel. Het is zeker niet zo dat het laag als een moddervette deken over alles heen ligt, want daarvoor is de definitie van het geluid gewoon veel te goed, maar het drukt en duwt allemaal behoorlijk meer dan bij de 3.6.
Stage 3.8: 3-wegsysteem, 8 drivers per kant, € 1131,35

Kiezen!
En dan wordt het na het beluisteren dus tijd om een keuze te maken. En dan ben je niet klaar bij het kiezen voor een systeem, want ook qua finishes zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Welke kleur moeten de schalen hebben, wat voor kleur de end-plates waarmee ze worden afgesloten? Wil je een logo op je doppen of een steampunk-motief van echte minuscule tandwieltjes. Of wil je ze afgewerkt met Swarovski-kristallen? Het kan allemaal, tegen een kleine meerprijs.

Top
De pasvorm en het draagcomfort van de op maat gemaakte testset (Stage 2.4) is in één woord top. De in-ears sluiten goed af en laten in verhouding tot sommige concurrenten weinig geluid door. Persoonlijk vind ik dat heel prettig, want zo kun je het volume op je oren beperkt houden

Waar Ears4U zich volgens het merk zelf echt onderscheidt is op het gebied van service. Na het maken van de afdrukken en het doorgeven van je voorkeuren zijn je in-ears gemiddeld binnen een week klaar. De Stage in-ears worden geleverd in een mini-pelican case met een knalgele kleur: prettig, want je ziet het kistje op een donker podium niet over het hoofd. Een setje schoonmaakgereedschap en een speciaal doekje mag natuurlijk niet ontbreken.

Kortom
De sound van de Ears4U is dik in orde, de voorlichting tijdens het aanmeten kan eigenlijk niet beter, en met een levertijd van nog geen week, een vrijwel onbeperkt aantal mogelijkheden qua afwerking én vier duidelijk verschillend klinkende modellen om uit te kiezen valt er eigenlijk in het geheel niets te zeuren. Natuurlijk is zo’n setje op maat gemaakte in-ears niet goedkoop, maar bij Ears4U is het eigenlijk vanaf het eerste moment duidelijk waarom de prijs is zoals hij is.

Opties
De in-ears worden standaard geleverd in transparant of beige. Voor een kleurtje aan je faceplates betaal je € 40,- extra. Het hele oortje in een custom-kleur kost € 60,-. Inleggen met Swarovski-kristallen of een steampunk-design met tandwielen kost € 30,- extra

Distributie: Ears4U, Dieren, tel. (0)313 42 78 60

Website: www.ears4U.nl