Nick Mason - In de geest van Pink Floyd
video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant 217
Slagwerkkrant Plus 21-04-2020 08:33
Vanaf komende donderdag ligt ie in de winkel of op je mat: Slagwerkkrant 217 (mei-juni 2020). Zorg dat je hem te pakken krijgt, want hij staat onverminderd vol met muziek en alles wat je wil weten over drums en drummen. Hieronder vind je de extra's die horen bij het interview dat we deze editie deden met voormalig Pink Floyd-drummer Nick Mason. Je ziet video's met zijn eigen band Saucerful Of Secrets en ook uit de begintijd van Pink Floyd, en het gehele reunion concert op "Live 8 (2005)". Als je hiernaast klikt op het pdf-icoontje onder DOWNLOAD, kun je het archiefinterview met Mason uit 2006 nog eens rustig nalezen.

door Bouke Bijlsma 

Slagwerkkrant 217 zal de boeken in gaan als een bijzondere editie, omdat ie de overgang markeert van onbezorgd events organiseren en verslaan (zoals Hybrid Drums Experience 2020), en optredens aankondigen van geïnterviewde drummers (zoals Nick Mason in mei) naar een 'intelligente lockdown' en vragen over de onzekere toekomst. Bijvoorbeeld: kan onze DrumDrieDaagse half augustus nog doorgaan? Vanaf vandaag weten we dat het hele seizoen tot 1 september zal stilstaan. Geen D3D dus, geen concerten van Mason; allemaal zaken die toen we naar de drukker gingen nog onzeker en dus mogelijk waren, en nog hoopvol werden aangekondigd.

Gelukig konden we de afgelopen weken online strak op de actualiteit zitten en ons laven aan alle goede en creatrieve initiatieven die bands, muzikanten en ook podia en belangenorganisaties namen in de nieuwe situatie. Daar blijven we volop aandacht aan besteden, zowel online als in onze magazines. Dus geen vrees; ook de volgende Slagwerkkrant is alweer helemaal vol gepland met mooie onderwerpen, en als altijd hebben we daarbij het luxeprobleem; te veel ideeën, te weinig pagina's. We gaan dus volle kracht door met drummen, en erover schrijven en lezen.

Nick Mason's Saucerful Of Secrets (foto Will Ireland)

Een bijzonder nummer dus, Slagwerkkrant 217, met een mooi interview door jean-Paul Heck met de drummer die de gloriejaren van Pink Floyd meemaakte. Op zijn oude dag heeft Nick Mason de stokken weer opgepakt en speelt hij met een groep fijne muzikanten de muziek uit de Pink Floyd-tijd die hij het meest liefheeft; de experimentele beginperiode (met een hoofdrol voor zanger-gitarist Syd Barrett), vandaar ook de bandnaam Saucerful Of Secrets (naar het gelijknamige album).
Mason vertelt daarover:

‘We hebben zo veel prachtige muziek gemaakt in die tijd. We hebben al songs van Meddle, More, Obscured By Clouds, The Piper At The Gates Of Dawn en Saucerful Of Secrets gespeeld, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Het mooie is dat ik de enige ben die deze songs ooit in de studio en live heeft gespeeld. Dat maakt de synergie en energie zo bijzonder.’

Pink Floyd in de 60's met vooraan Syd Barrett en rechts naast hem Mason

'Het trok mij om lekker ouderwets te gaan improviseren. We maakten in die tijd erg veel fouten, maar niemand die daar om maalde. Ook onze show is niet perfect en zeker mijn drumwerk niet. Daar gaat het ook niet om. Alles draait om de intensiteit.’ 

In deze video speelt Nick Mason’s Saucerful Of Secrets de song Fearless (2020) 

 


Hier speelt Pink Floyd @Live 8 (2005); een bijzondere reunie

 
Een mooie opname uit de archieven; Pink Floyd speelt Interstellar Overdrive live in 1968 (al wel met David Gilmore)


Lees het volledige interview met Nick Mason in Slagwerkkrant 217 (mei-juni 2020). 
Vanaf 23 april 2020 in de winkel
Of bestel 'm bij ons via Muziekmagazines.nl

n.b.
Onder het artikel staat dat het album Nick Mason’s Saucerful Of Secrets - Live At The Roundhouse al is uitgekomen, maar wegens de coronaperikelen is de release uitgesteld tot 18 september.

Wel zijn al twee nummers op Spotify te beluisteren: 

Het eveneens aangekondigde concert op 31 mei in het Muziekgebouw in Eindhoven is afgelast.