Release van de week: Leif de Leeuw Band - Where I'm Heading
Vandaag verschenen - 28 februari 2020
Muzieknieuws 28-02-2020 07:07
Leif de Leeuw staat op de cover van ons zusterblad Gitarist (waar hij door de lezers werd uitgeroepen tot Gitarist van het jaar), hij deed een uitgebreide videofeature voor onze Aquarium Sessions, en nu is hij release van de week met zijn nieuwe album "Where I'm Heading". Bij Slagwerkkrant zijn wij meer dan gemiddeld geïnteresseerd in deze release, omdat zijn Leif de Leeuw-band twee drummers telt, en we daar vorig jaar een uitgebreid artikel over schreven (kijk onder DOWNLOAD). Hieronder kun je de nieuwe cd beluisteren en een fijne ruime video daarover checken.  

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist. 

‘Where We’re Heading’ is het derde studioalbum van de Leif de Leeuw Band. Vorig jaar toerde de Leif de Leeuw Band uitgebreid met het materiaal van The Allman Brothers Band en dat heeft een sterke invloed op ‘Where We’re Heading’ gehad. Leif de Leeuw in het interview in Gitarist 348, maart 2020: “De vrijheid die heel erg in de muziek van de Allman Brothers zit, wilden wij ook. Die songs zijn zo goed geschreven en er zitten zoveel jammomenten in, dat hebben Sem (Jansen, zanger/gitarist) en ik overgenomen toen we de songs voor het album schreven. En we besloten verder te gaan met twee drummers en toetsen. Dat heeft ons echt een boost gegeven als band. We zijn anders gaan schrijven en de grooves anders gaan bekijken."


Drummers Joram Bemelmans en Tim Koning (foto Marcel Krijgsman)

"Twee drummers is ook echt iets extra’s. Zeker voor de liveshows. Veel mensen denken dat het harder is. Dat is het ook, maar het is vooral energieker en dynamischer. Je kunt ook kiezen om een van de twee drummers niet te laten spelen. Dat is een heel hard effect. En als je gas wilt geven, kun je net even dat tandje erbij geven. Je creëert direct een andere sound.”

De band introduceert het album in deze video: 

 

 

In ons artikel Drumtandems (Slagwerkrant 213, september-oktober 2019) met o.a. drummers Tim Koning en Joram Bemelmans praten zij over de bijzonderheden van het spelen met twee drummers:

Bemelmans: ‘De backbeat wordt minder belangrijk. Veel minder goeng-tjsak goeng-tsjak. En ook de hihatbenadering is anders, Tim speelt die nog wel veel in achtsten; ik juist graag in zestienden. Die combinatie is heel gaaf.’

Koning: ‘Een rockfeel heeft het accent op de downbeat, de twee en de vier op de snare, en een achtstenpulse op de hihat die lekker doorloopt. Het is heel mooi en tof om dat anders te doen. Niet meer die downbeat zo benadrukken, niet zo vaak meer een crash op de eerste tel, de hihat wat lichter en meer in zestienden. En dan vooral ook minder die backbeat benadrukken. Dan krijg je samen meer dat percussieve dat die Allman Brothers-swing ook zo typeert. Dat is echt gaaf.’

  

Luister naar het album: 

 

Vanavond, 28 februari, cd-presentatie in de Boerderij, Zoetermeer

Bekijk ook de videoserie Gitaarhelden van Leif de Leeuw op het Youtube-kanaal van Aquarium Sessions. 

Het interview met Leif de Leeuw wegens het nieuwe album en zijn Gitarist Poll Award kun je vinden in Gitarist 348, maart 2020. Nu in de winkel en ook te bestellen via muziekmagazines.nl/gitarist