Release van de week: Kensington - Time
Vandaag verschenen: 15 november 2019
Muzieknieuws 15-11-2019 09:33
Een nieuwe plaat van stadionrockers Kensington met topdrummer Niles van den Berg. Houden de mannen uit Utrecht vast aan hun succesvolle koers, slaan ze een nieuwe weg in, en hoe klinken de drums op deze Canadese productie? Hieronder kun je het allemaal zelf uitzoeken.

 

door Bouke Bijlsma

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Slagwerkkrant-redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

 

Ook dit jaar was Kensington volgens onze lezers weer de Beste Band Benelux in de Slagwerkkrant Poll (zie SWK 213, sep-okt 2019); voor Triggerfinger (#2) en Blöf (#3). Dat zegt misschien weinig over de kwaliteiten van een band, maar in ieder geval veel over de populariteit (net zoals 10 uitverkochte shows in de Ziggo Dome en 1 in de Amsterdamse Johan Cruijff Arena). En dan niet alleen bij dwepende bakvissen en anders gespuis waar de ontwikkelde muziekliefhebber graag op neerkijkt, maar dus blijkbaar ook bij mensen die serieus bezig zijn met muziek maken; serieus genoeg in ieder geval om er een blad over te lezen. Reden genoeg om eens onbevooroordeeld te checken.

 

    
Niles op cover Nex                                  Niles op cover Slagwerkkrant

 

Vast staat dat Niles van den Berg een bijzonder lekkere pop/rockdrummer is. In het coverinterview van Slagwerkkrant 200 (juli-augustus 2017) vertelt hij:

‘Voor het grote publiek is het misschien alsof we van de ene op de andere dag gigantisch succes hebben, maar je moet niet vergeten dat we al bijna tien jaar bezig zijn in deze bezetting. We zijn ook gewoon begonnen in de kleine kroegjes en in de jongerencentra waar je voor een krat bier kon komen spelen.’

foto Bart Heemskerk
 

En over zijn typerende spel met razendsnelle hihatpatroontjes, eigenzinnige fills en verrassende accenten:

‘Tja, weet je, ik ben van nature niet echt een rechtdoor-drummer. Ik ben altijd wel op zoek naar iets anders, iets eigens. Sommige drumpartijen zijn echt ontstaan doordat ik eigenlijk linkshandig ben, maar op een rechtshandige kit speel. Ik heb daardoor ook een ander soort vrijheid in mijn spel. De hihat speel ik met links, de ride met rechts, waardoor ik soms anders uitkom, of ander inzet. Daardoor ontstaan af en toe wel aparte dingen. Ik ben trouwens niet iemand die heel veel op zijn ride speelt. Ik pak hem meestal crashend.'

 

 Kensington

Het in Vancouver, Canada opgenomen Time is het vijfde studioalbum van de Utrechtse band; opvolger van Control uit 2016, dat destijds zonder moeite de #1 positie haalde in de Nederlandse lijsten. En de vooruitzichten voor opnieuw een succesvol album zijn goed, want Time is waarschijnlijk gewoon Kensington’s beste plaat tot nu toe.

 

Single What Lies Ahead (officiele video)

 

Kensington speelt What Lies Ahead en Bats bij 3FM Live

 

De lekker voorwaartse single What Lies Ahead beloofde al veel, en ook nummers als Bats (elektronischer dan je van Kensington gewend bent, met zo te horen wel echt ingedrumde drums van Van den Berg) en Ten Times The Weight (serieus goed gezongen power ballad) overtuigen behoorlijk. In afsluiter No Me hoor je dat de band wat meer de diepte in wil, en dat lukt ze opvallend goed (voor wie stiekem van prog houdt tenminste). De productie is als altijd strak, professioneel en gericht op een breed publiek, maar ook hier hoor je dat aangetrokken topproducer Garth Richardson en topmixer Andy Wallace voor meer diepgang zorgen. Niks mis mee.

 

Beluister Kensington’s Time via Spotify

 

 Op 5, 6 en 7 december speelt Kensington in de Ziggo Dome, Amsterdam