Ginger Baker - In Memoriam (1939-2019)
Legendarische rockdrummer overlijdt op tachtigjarige leeftijd
Muzieknieuws 07-10-2019 11:08
Ginger Baker is zondagochtend 6 oktober 2019 op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de meest markante muzikanten van de jaren zestig en zeventig. Als drummer was hij een absolute trendsetter, in legendarische rockbands Cream en Blind Faith (beide met Eric Clapton), waarbij hij zijn solide jazzbasis mengde met een nietsontziende rockfeel, maar de vrijheid, de lange fills en solouitbarstingen uit de jazz fier overeind hield. Niet alleen als drummer zocht Baker de grenzen op; hij stond bekend als een lastpak en zijn woedeuitbarstingen zijn legendarisch. In de documentaire "Beware Of Mr Baker" uit 2013 krijg je daar een goed idee van. De Britse drummer worstelde de afgelopen jaren met zijn gezondheid (artritis, een chronische longziekte, en ernstige hartproblemen). Hij werd begin oktober in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis en overleed enkele dagen later.

 

In 2009 deed Dennis Boxem voor Slagwerkkrant een levendig interview met Ginger Baker, op de avond dat hij een Zildjian Drummers Achievement Award uitgereikt kreeg. Hieronder lees je een aantal veelzeggende fragmenten uit dit interview (als je onder DOWNLOAD klikt op het pdf-icoon kun je het gehele interview bekijken)

Hij is de uitvinder van de rockdrumsolo, de eerste ‘superdrummer’, de invloedrijkste drummer van de jaren zestig. Hij is legendarisch geworden als drummer van Cream (1966-1968), het trio met Eric Clapton en Jack Bruce, waarin zijn jazzachtergrond moeiteloos fuseerde met blues en rock. Via zijn Afrikaanse avonturen met Fela Kuti keerde hij in de jaren negentig weer terug naar pure jazz. Van Zildjian kreeg Ginger Baker afgelopen december de Zildjian Drummers Achievement Award uitgereikt. Slagwerkkrant was erbij en sprak met een ouderwets recalcitrante Baker.

Het is niet echt de ideale omgeving voor een interview. In de met tl-verlichte opslagruimte achter het podium van het Londonse Sheperds Bush Empire zit een zestal internationale muziekjournalisten te wachten op Ginger Baker, en meteen bij de eerste vraag blijkt dat de kersverse ontvanger van de Zildjian Drummers Achievement Award er bar weinig zin in heeft. (…)

‘Hè, wat zeg je? Kan iemand even vertalen wat die gozer aan me vraagt, want ik begrijp er geen flikker van.’ De hevig geschrokken collega-journalist stelt hakkelend zijn vraag nog een keer en krijgt een bijzonder kort antwoord: ‘Hè? Of er een verschil is tussen de bijplaatsing van Cream in de Rock and Roll Hall of Fame en het winnen van deze award? Ja, hier ben ik in mijn eentje!’

Albumhoes van soloplaat Why?

Baker doet de laatste jaren eigenlijk nauwelijks meer iets als drummer. Zijn laatste wapenfeit was de reünie van Cream in 2005. Een reprise van deze uiterst succesvolle en lucratieve reünie acht Baker zelf onwaarschijnlijk. ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel klaar mee ben. Die reünie was ook echt niet mijn idee. Dat was Eric. Die belde mij op een gegeven moment op of ik er interesse in had. Ik was aanvankelijk nogal sceptisch, maar ik ben toch blij dat ik het gedaan heb. Het was een heel bijzondere ervaring. Maar om dat nou nog een keer te doen…'

‘Je moet niet al te veel in het verleden blijven hangen, vind ik. Wat we in 2005 deden was een herhalingsoefening en zoiets doe je maar één keer. Het is genoeg geweest zo. Ik geniet van mijn pensioen en ik doe alleen wat als mensen me vragen. Dan moeten ze me trouwens wel eerst zien te vinden.’(…)

Begin jaren zeventig leidde zijn fascinatie met Afrikaanse muziek er toe dat hij in Lagos, Nigeria, een opnamestudio begon. De studio werd niet alleen gebruikt door een van Afrika’s grootste sterren, Fela Kuti, maar bijvoorbeeld ook door Paul McCartney, die er samen met Wings het album Band On The Run opnam. ‘Het was iets dat ik altijd voor ogen had gehad, het samenbrengen van die twee culturen. Ik was zelf vanaf het eerste moment dat ik Afrikaanse muziek hoorde helemaal verkocht. De groove en feel die daarin zat was zo anders dan wat er op dat moment in het Westen gemaakt werd. Uiteindelijk heb ik zo’n acht jaar in Nigeria gewoond. Dát ging pas over muziek maken.

‘Het was Phil Seaman (legendarische Engelse jazzdrummer; red.) die me voor het eerst Afrikaanse muziek liet horen. Ik speelde met een jazzband in de Flamingo Club in londen en op een avond kwam Phil na afloop van de set naar me toe. Ik was een groot fan van hem en ik had het idee dat God zelf voor m’n neus stond. Phil zei me dat ik de beste drummer was die hij ooit had gehoord. Dat is waarschijnlijk het grootste compliment dat ik in mijn hele carrière heb gehad. Ik ging na afloop met Phil mee en hij liet me wat platen met Afrikaanse muziek horen. Ik besefte toen meteen dat de Afrikaanse benadering van de trommel eigenlijk de enige juiste manier is.’

 

 

 

Natuurlijk waren er wereldwijd reacties op de dood van Ginger Baker, en het waren niet de minste tijdgenoten die hem eerden en herdachten:

Ringo Star
“God bless Ginger Baker incredible musician wild And inventive. drummer Peace and love to his family.”

Mick Jagger
“Sad news hearing that Ginger Baker has died. I remember  playing with hi very early on in Alexis Korner’s  Blues Incorporated. He was a fiery but extremely talented and innovating drummer.”

Steve Winwood
"A very sad loss, and my condolences to his family and friends.
A loss also for his contribution to music. He was well-grounded in jazz from very early on, and later managed to combine this with African and rock music to create his own inimitable style of playing.
I was lucky to play with him in Ginger Baker’s Air Force, and to meet and work with such luminaries as Phil Seamen, Harold McNair and Graham Bond. And also in Blind Faith with Eric Clapton and Rick Grech. Although his appointment was very unorthodox (he showed up on the doorstep and said, 'Here I am') - he made a great contribution to the Blind Faith album which has withstood the test of time.
Beneath his somewhat abrasive exterior, there was a very sensitive human being with a heart of gold.
He’ll be missed."

Paul McCartney
“Ginger Baker, great drummer, wild and lovely guy. We worked together on the 'Band on the Run' album in his ARC Studio, Lagos, Nigeria. Sad to hear that he died but the memories never will. X Paul”