Mondriaan Jazz met vernieuwende drummers
Anton Eger en Lenny - The Ox - Reece 11 en 12 oktober op MJAZZ 2019
Muzieknieuws 28-09-2019 09:10
Het Haagse Mondriaan Jazz Festival is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangwekkendste jazzfestivals van Nederland, met een heel progressieve programmering. En daar horen ook vernieuwende drummers bij. Wij tippen Anton Eger bij Phronesis (openingsconcert 11 oktober in het Koorenhuis) en Lenny – The Ox – Reece (zaterdag 12 oktober tijdens de festivalavond in het Paard).

Mondriaan Jazz is een vooruitstrevend festival met een cutting-edge tintje en een hedendaagse line-up waar de toekomst van de (jazz)muziek in al zijn vormen en maten scherp in de gaten wordt gehouden. MJAZZ is een ontdekkingsreis waarbij unieke samenwerkingen tot stand komen, internationale debuten plaatsvinden en bijzondere nieuwe groepen gecureerd worden. Mondriaan Jazz is ook het festival waar je vernieuwende drummers kan zien, inspiratie kan opdoen voor je eigen spel dus!

Tickets voor Mondriaan Jazz, klik hier

Tijdens deze derde editie worden artiesten uit verschillende hoeken van de wereld bij elkaar gebracht, die gezamenlijk garant staan voor het geluid van nu en morgen. Naast progressieve jazz, hip-hop en soul uit New York en Londen en hedendaagse jazz uit Latijns-Amerika besteedt Mondriaan Jazz Festival eveneens aandacht aan jazz en technologie, waarbij innovatie en technologische toepassingen in (jazz)muziek op verschillende manieren worden belicht.

OPENINGSCONCERT MET PHRONESIS
Op vrijdag 11 oktober 2019, aan de vooravond van de grote festivaldag, presenteren Mondriaan Jazz en ProJazz gezamenlijk een openingsconcert met Phronesis in het Koorenhuis. Deense contrabassist Jasper Høiby, Britse pianist Ivo Neame en Zweedse drummer Anton Eger bouwden samen aan een band die vooruitstrevende akoestische muziek maakt en tegelijkertijd helder en simpel klinkt, ondanks dat het geheel ingenieus in elkaar zit. Phronesis staat garant voor aanstekelijke thema’s, krachtige composities en prikkelende grooves en maakt daarmee al jaren internationaal furore.

In 2017 zagen we Anton Eger met Phronesis op North Sea Jazz spelen. We schreven: 'Eger speelt met gevoel voor show; zijn hoofd en armen zijn constant molenwiekend in beweging.' En in het interview dat we daar met hem maakten zegt hij: 'Phronesis draait in de basis om de akoestiek van drums, bas en piano. Lekker overzichtelijk en veel ruimte om in te bewegen.’ 

THE LESSON GK MET LENNY ‘THE OX’ REECE
Gemeenschap. Magie. Church. Dit zijn slechts voorbeelden van woorden die worden gebruikt door mensen die The Lesson GK live in de New Yorkse underground scene hebben meegemaakt. The Lesson GK startte in 2012 als een wekelijkse jamsessie in de kelder van een supermarkt (Arlene’s Grocery) die de hoeksteen is geworden van de underground hiphop-scene in NYC. De band is verder gegroeid dan de veelgeprezen wekelijkse NYC-show en maakt haar internationale debuut op Mondriaan Jazz. Verwacht naadloze elementen van experimentele hiphop, jazz, R & B, funk en progressieve soul, gemaakt door muzikanten uit NYC die allemaal hun strepen hebben verdient bij groepen zoals Lauryn Hill, The Roots, DJ Premier, Joey Bada$$, Slum Village en Kimbra.

Check deze fascinerende video, opgenomen in de Zildjian Vault, inclusief waanzinnige groove-solo. 

En deze: 

DON MOYE & ART ENSEMBLE OF CHICAGO 
Een heel bijzondere groep op het programma is het Art Ensemble of Chicago, met de legendarische drummer Don Moye (73), die al sinds 1970 in deze avantgarde-formatie speelt. 

 

HENRY COLE & MIGUEL ZENON QUARTET
Miguel Zenón maakte onlangs een prachtig album, Sonero: The Music of Ismael Rivera,  met Henry Cole op drums. Beiden zijn afkomstig uit Puerto Rico en hebben in New York de kruisbestuiving tussen ongeveer alles gemaakt. 

BENELUX BANDS
MJAZZ programmeert tal van internationale artiesten, maar ook van Beneluxbodem is er veel vernieuwends te zien. Tin Men & The Telephone openen het zaterdagprogramma op 12 oktober, met Jamie Peet. We zijn heel benieuwd naar drie Belgische drummers: Kobe Gregoir bij Swart., Bram Vanhove bij Blackwave. en Martin Grégoire bij Glass Museum. Ook moeten we nog kennismaken met Hendrik Eichler, de Duitse drummer in Nederlandse dienst bij het Doppler Trio. 

BLOKKENSCHEMA
Check hier het tijdschema van MJAZZ! Of download de pdf van het blokkenschema via de downloadlink bovenin de linkerkolom. 

www.mondriaanjazz.nl

Tickets voor Mondriaan Jazz, klik hier