Winkelportret - Adams Muziekcentrale Lummen
Nieuwe megastore voor drummers in Lummen
Slagwerkkrant Plus 13-06-2019 12:06
Adams Muziekcentrale is gevestigd op een klein industrieterrein in Lummen, gelegen tussen Hasselt, Leuven en Turnhout; 45 kilometer van Maastricht. Het Belgische filiaal van Adams Ittervoort wordt gerund door twee bevlogen mannen die het vak al heel lang uitvoeren en sinds anderhalf jaar hun megastore geopend hebben. Tijd voor een bezoek en een interview!

 

tekst en foto’s Erk Willemsen

Al tien jaar werken ze samen in Adams Muziekcentrale; voorheen in Diest, nu in Lummen: bedrijfsleider Rudi Jongen (op de foto links) en productexpert Marc Bruyninckx.

Het is Rudi Jongen die dertig jaar geleden al het filiaal van Adams in Diest ging runnen. De hoofdvestiging van Adams was toen nog in Thorn gevestigd en Dré Adams was net begonnen pauken te bouwen. De winkel in Diest was een chaos, maar gaandeweg kon er lijn in gebracht worden, kwam er een reparateur bij, en op een gegeven moment ook verkoper Marc Bruyninckx. ‘Ja, en toen waren we vertrokken hè’, zegt Jongen. ‘Aan de overkant van de straat openden we een aparte drumwinkel, omdat die afdeling, naast de blaasinstrumenten, snel groeide.’

Drummersfestival
Met het organiseren van het Drummersfestival speelde de winkel zich goed in de kijker. ‘De eerste keer was begin jaren negentig, en in de loop van de jaren hebben we alle grote jongens binnen gehad. Op de editie met Dave Grohl hadden we 1.200 mensen in de zaal.’

Met de economische crisis en door de opkomst van de internetgeneratie is er minder belangstelling voor zo’n festival. ‘Maar zoiets live meemaken is toch heel anders dan een filmpje op Youtube kijken, hè.’ Wat het gesprek brengt op de webshop. Rudi Jongen: ‘De drumafdeling is daar heel gevoelig voor. Cymbalen, stokken en vellen; dat koop je overal. Ook wij verkopen die veel via de webshop; drumstellen niet zo heel veel’.

Voorraad is belangrijk
Op mijn vraag wat nou het meeste verkoopt op dit moment antwoorden Marc en Rudi in koor: ‘Wat je nu hoort! – vanaf de eerste verdieping klinken elektronische drums. Roland, dat is hot. En dat blijft.’En akoestische drums? Marc Bruyninckx: ‘Ja, toch ons eigen merk: Adams. We hebben net de nieuwe instapserie serie binnen, de 3000; 649 euro inclusief bekkens. Ook een volledig nieuwe lijn gaat hard, de 5000-serie; setjes van 945 euro, vijfdelig (foto boven).
De 7000 is richting high-end, verkoopt vrij goed, en af en toe verkopen we een Adams 8000, onze toplijn. Het is een algemeen gegeven dat dure sets steeds moeilijker verkopen.’

De nieuwe winkel in Lummen
Bij het tourtje door de nieuwe winkel in Lummen, die uit twee verdiepingen bestaat – beneden vooral blaasinstrumenten, boven louter slagwerk – valt de enorme hoeveelheid opgestelde drumsets op, bepaald niet alleen van Adams’ eigen huismerk trouwens, en het enorme wandrek met bekkens. Rudi Jongen: ‘Voorraad is belangrijk. Wat er niet staat, verkoop je niet. We kunnen hier echt uitpakken met heel mooie sets.’

In de fotoreportage (klik op de eerste foto onder het rode blokje bovenin de linkerkolom) hebben we alle hoekjes van de winkel in beeld gebracht in 50 foto's.  

Slagwerkkrant Podium
Op de tweede verdieping van Adams Muziekcentrale Lummen is een fraai podium neergezet, dat onlangs open is gegaan als Slagwerkkrant Podium. Er vinden regelmatig clinics plaats. Volg de berichten op de Events-pagina’s in Slagwerkkrant en op Slagwerkkrant.nl.