Legendarische drummer Hal Blaine overleden op 90-jarige leeftijd
5 februari 1929 - 11 maart 2019
Muzieknieuws 13-03-2019 09:59
Amerikaanse drummer Hal Blaine, een legendarische studiomuzikant, is afgelopen maandag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie via Facebook. ‘Moge hij rusten op 2 en 4’, zo plaatsten ze. Blaine was de belangrijkste drummer van The Wrecking Crew, een groep studiomuzikanten uit Los Angeles die talloze hits heeft ingespeeld.

Een van de eerste successen waarop Blaine meespeelde, kwam uit in 1961. Dit was de single Can’t Help Falling In Love With You van Elvis Presley. Daarna was hij te horen op hits als Good Vibrations, Devil In Disguise, Strangers In The Night, Something Stupid, Surfin' USA, California Girls, Sloop John B, Good Vibrations, en ga zo maar door.

Bijzonder is dat Blaine in zijn hoogtijdagen de drummer was op zes opeenvolgende Grammy Award-winnende Best Albums: Herb Alpert & The Tijuana Brass - A Taste Of Honey (1966); Frank Sinatra - Strangers In The Night (1967); The 5th Dimension - Up Up And Away (1968); Simon & Garfunkel - Mrs. Robinson (1969); The 5th Dimension - Aquarius/Let the Sunshine In (1970) en Simon & Garfunkel - Bridge Over Troubled Water (1971).

Bekijk hier een mooie serie opnames, een selectie uit de 35.000 tracks die Hal Blaine in zijn carrière inspeelde. 

Awards

Vorig jaar won hij bij de Grammy Awards een Lifetime Achievement Award. Andere artiesten die in dat jaar de Lifetime Achievement Award kregen waren Neil Diamond, Louis Jordan, Tina Turner, filmcomponist John Williams, Queen en The Meters. Verder is hij in 2000 opgenomen in de Rock ’n Roll Hall of Fame en in 2016 plaatste het magazine Rolling Stone Blaine op plaats 5 in de top 100 beste drummers aller tijden.

 In 1943 verhuisde Blaine met zijn ouders naar Californië en daar begon hij met drummen in een jazzband. Al snel stapte hij over naar de rock ’n’ roll toen deze muziekstijl zijn opmars maakte. Als founding member van  The Wrecking Crew heeft Hal Blaine tracks ingespeeld voor grote namen als Elvis Presley, Sam Cooke, Johnny Rivers, the Monkees en Frank Sinatra.

Carrière

In zijn jarenlange carrière nam hij bijna 6.000 tracks op, waarvan 350 top 10-hits en 40 top 1-hits. Hiermee wedijvert hij met artiesten als Bernard Purdie en John JR Robinson om de titel Most Recorded Drummer en was hij een van de meest gevraagde studiomuzikanten uit de jaren zestig. Naast zijn werk bij vele artiesten heeft hij in de periode 1963-1968 onder eigen naam ook vier instrumentale albums uitgebracht, en werkte hij mee aan meerdere filmsoundtracks.

Wereldberoemde muzikanten en collega-drummers als Ringo Starr roemen Blaine om zijn dienende maar toch persoonlijke drumspel. Daarbij wordt hij vooral  geprezen om de creatieve manier waarop hij zich aanpaste aan de muziek. Zo vertelde hij ooit: ’I was like a painter as a drummer accompanist. I used my drumsticks sort of like a painter’s brushes. I filled in spaces and colored my work according to that given story.’ Ook vertelde Brian Wilson van The Beachboys: ’Hal leerde me veel en droeg ontzettend veel bij aan ons succes. Hij was de grootste drummer ooit.

  

Hal Blaine’s laatste optreden was in februari 2019, op zijn 90ste verjaardag, in Don Randi’s Studio City Club.

In 2017 interviewde Dom Famularo Hal Blaine in zijn videoserie The Sessions.