2000 drummers aan zee - live verslag!

Four Horizons van Cesar Zuiderwijk in Scheveningen, zondag 9 september

Slagwerkkrant Plus 09-09-2018 06:22

Four Horizons - 2000 drummers aan zee. Na maandenlange voorbereidingen was het op zondag 9 september zover: het grootste slagwerkevenement ooit vond plaats op het strand van Scheveningen. Cesar Zuiderwijk bracht 2000 slagwerkers bij elkaar om vanuit vier windrichtingen een aantal speciaal geschreven slagwerkstukken te spelen: Four Horizons - 2000 drummers aan zee.
Het werd een geweldige dag! Twee uur lang trok een indrukwekkende slagwerkrevue aan het publiek voorbij, boordevol topdrummers en slagwerkgroepen op het podium, een verrassingsoptreden van Golden Earring en Triggerfinger en 2000 superenthousiaste en hecht klinkende slagwerkers.
Je hebt de dag hier op Slagwerkkrant.nl kunnen volgen! Opbouw en binnenkomst van de slagwerkers vanaf 8.00 uur - repetities vanaf 13.00 uur en groot concert van 16.00-18.00 uur. Een uitgebreid verslag met veel foto's en video's!Bekijk hieronder de waanzinnige videocompilatie die door Cesar Zuiderwijk de dag erna op Facebook is gezet, met prachtige beelden en supersound, al honderduizenden keren bekeken!   
 
 
Zondag 9 september 2018 hebben we allerlei video-impressies en foto's door Slagwerkrant redacteur/fotograaf Dennis Boxem tijdens de dag online gezet - concert én voorbereidingen! Zie hieronder en bekijk de fotoserie - klik op de button bovenin de linkerkolom!
 
Dennis Boxem trapt 8 uur 's ochtends af met een video-impressie van opbouw op het strand van Scheveningen en de aankomst van de eerste drummers.  

 
 

HET VERSLAG
door Erk Willemsen - foto's Dennis Boxem 
 
Knetterhard en bloedstrak
Hier en daar hoorde je vantevoren geluiden van cynici dat dat niks kon worden, 2000 slagwerkers met elkaar laten samenspelen. Die geluiden verstommen al bij de eerste klanken, 9 september 2018 op het Scheveningse strand, als Cesar Zuiderwijk na een korte fase van geritsel de eerste beat inzet. Even is er een versnelling van de drumsetdrummers, maar als de floortoms en daiko’s zich erbij voegen, de cajons, conga’s, surdo’s, repinigues en ten slotte ook de djembé’s gaan meespelen, valt alles wonderwel samen en klinkt de beat knetterhard en bloedstrak over het strand. Langzamerhand gooien de diverse secties, blauw, rood, geel en groen, allemaal 500 m/v sterk, breaks over de beat heen en wordt het een spannend geheel.

Kusthulpservice
Dit alles speelt zich af vanaf vier uur in de middag. Al om 8 uur in de ochtend stonden de eerste drummers te trappelen om hun deelnemersbewijs door de medewerkers van Slagwerkkrant te laten checken. Ze hadden toen al wegens wegafsluitingen met hun drumkit de lange boulevard moeten aflopen, of werden gebracht door de kusthulpservice, een avontuur op zich! Aan ons was het ook de taak alles zo te gaan placeren dat de meer dan 2000 ingeschreven drummers op het afgebakende terrein met rijplaten zouden gaan passen. En dat de cajons voor de surdo’s zouden komen te staan en de grote groep Japanse daikodrummers goed vooraan gezet werden. Het was werkelijk een genot dit alles met het Slagwerkkrant-team te doen omdat alles en iedereen vrolijk en met heel veel zin en samenwerking zich erin stortte.

Strak maar ontspannen
Als alles goed staat is het tijd voor de repetitie. Cesar Zuiderwijk neemt direct het heft strak maar ontspannen in handen en krijgt binnen een minuut de lachers op z’n hand met zijn spontane spel-ingevingen. Als het eerste ritme goed staat voel je zijn enthousiasme en tegelijk ook opluchting dat het staat als een huis. Wow, wat een sound! En hoe goed werkt het dat de Drum Demons de boel steeds goed opstarten. Koen Herfst leidt het kwartet met verder Joran Dijkstra, Tim Koning en Eddie van Dongen. Zodra zij inzetten gaan de sectiedirigenten hun specifieke partijen meespelen. Mark Eeftens voor de drumsets, Marcel van Vught voor de snares, Henk Busscher voor de djembé’s, Alaor Soares voor de sambainstrumenten en het drietal Rob Kramer, Sarah Lavinia Feenstra en Olaf Fase voor de floortoms en daiko’s. In een uurtje is het hele uitgebreide repertoire dat de deelnemers vantevoren toegestuurd hebben gekregen doorgenomen.

Barry Hay
Na de repetitie gaan veel deelnemers het strand op voor een hapje en een drankje. Zij die blijven zien opeens Barry Hay het podium op komen. En Triggerfinger met Mario Goossens. En de voltallige Earring. Een goedbewaarde verrassing is het. De mobieltjes klikken volop. Ze zetten Radar Love in, dat ze straks met 2000 drummers gaan samenspelen!

Indrukwekkende slagwerkrevue 
Precies om vier uur komt Cesar gearmd met burgemeester Pauline Krikke het podium op en start ze de Four Horizons show met een gongslag. Precies twee uur lang komt er een indrukwekkende slagwerkrevue voorbij, gespeeld door 2000 slagwerkers en bekeken door 40.000 toeschouwers. Adembenemend is het. Vaak ook ontroerend, als je het grote plezier en de enorme inzet van alle spelers ziet. Het is ook nog eens gewoon heel goed. Het programma is afwisselend en uitstekend in elkaar gezet en gecomponeerd door Cesar en compaan Koen Herfst. De breaks zijn interessant, de solisten inspirerend. Jimmy van den Nieuwenhuizen, door lezers van Slagwerkkrant kersvers gekozen tot drummer van het jaar, speelt de eerste solo. Door het programma heen horen we solo’s van Oscar Kraal, Michael Schack, Rene Creemers, Ton Dijkman en vele anderen. Ook Tom Brechtlein en Rashid Williams, de dag tevoren nog de grote sterren tijdens het Drumworld Festival in Ittervoort, soleren. Cesar introduceert de 83-jarige John Engels als zijn eerste idool, en doet voor op de catwalk een mooi duet met hem.

Subtiele shufflebeat met 2000 m/v?
En dan is het tijd voor Radar Love. Ook hier is het weer opvallend hoe een toch subtiele shufflebeat licht blijft klinken als 2000 drummers samenspelen. Het enthousiasme van de tweeduizend kan niet groter. Ze spelen Radar Love samen met de Earring zelf maar liefst, nog eens versterkt met de mannen van Triggerfinger. Sommigen laten hun drumstokken ervoor vallen om dit moment met hun mobiel vast te leggen.

Radar Love door 2000 drummers met Golden Earring en Triggerfinger, een Facebook Live stream vanuit de pits.  

Tranen weggeslikt
De muziek van de Aziësectie wordt op het podium vertregnwoordigd door het Belgische Araumi Daiko en Percossa. De samba wordt door Xameramme gespeeld. En zelfs uit Polynesië is er vertegenwoordiging, door percussie/dansgroep Maeva. Zij leiden de finale in waarbij alle optredende solisten het podium betreden voor het slotsuk Four Horizons. In het dankwoord wordt het Cesar allemaal even teveel en slikt hij zijn tranen weg. Het had niet beter gekund zeggen we tegen elkaar na afloop. Voor Cesar is de droom die hij jarenlang koesterde honderd procent uitgekomen. (Erk Willemsen)

FOTO REPO!!! - door Dennis Boxem
 
HET CONCERT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DE VOORBEREIDINGEN
Vanaf 8 uur 's ochtends kwamen de drummers binnen om op te stellen - inclusief Cesar zelf! 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Four Horizons, dat is 4x500 drummers uit 4 muzikale windrichtingen:
Europa/VS (Noord), Zuid-Amerika (Zuid), Azië (Oost) en Afrika (West). In
totaal 2000 drummers aan zee dus, in vier vakken van het grote podium
op het strand van Scheveningen.

De aftermovie!

zoeken
zoeken