Verdwijnt het NPI na 2005?

Muzieknieuws 29-10-2004 10:35

D66-staatssecretaris Van der Laan van Cultuur heeft het definitieve besluit genomen de subsidie voor het Nationaal Pop Instituut (NPI) flink te korten. Hierdoor wordt de Nederlandse popmuzieksector uitermate hard getroffen: de bezuinigingen in de popmuzieksector ruim drie keer zo hoog zijn als de bezuinigingen op cultuur in haar geheel.

De directe gevolgen voor het jaar 2005 zullen zijn:
  • Het budget van de uiterst succesvolle Toursupportregeling wordt met meer dan de helft teruggebracht naar € 60.000,-. Dankzij deze regeling konden in 2004 tot nu toe 79 bands en dj's touren in 32 landen;
  • Het project MusicXport.nl t.b.v. promotie van Nederlandse popmuziek in Duitsland wordt afgeschaft;
  • De rest van het buitenlandbudget wordt met € 50.000 gekort waardoor er o.a. wordt gestopt met het jaarlijks uitbrengen van compilatie cd's van Nederlandse pop, dance en wereldmuziek;
  • Projecten voor talentontwikkeling als de Unsigned-serie, de Demontage CD's en het jaar-lijkse FRET@Live festival moeten worden afgeschaft;
  • De bijdrage aan het bijzondere hoogleraarschap popmuziek aan de Universiteit van Amsterdam wordt ingetrokken;
  • De Pop Pers Prijs wordt na 10 uitreikingen afgeschaft;
  • FRET, het enige blad dat zich volledig richt op Nederlandse popmuziek, wordt teruggebracht naar 6 uitgaven per jaar;
  • Dienstverlening aan poppodia, festivals en bands zal verdwijnen omdat de uitvoering van het Nederlands Popmuziek Plan wordt overgenomen door het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing;
  • Het personeelsbestand van het Popinstituut wordt met twintig procent teruggebracht. Tenminste drie medewerkers komen hierdoor op straat te staan.

Het NPI heeft gekeken welke dingen een jaar overgeslagen kunnen worden zonder onherstelbare schade aan te richten. Mocht het na 2005 toch weer ietsje beter worden, dan is het makkelijk om weer te starten met het uitgeven van CD’s. Maar als het een instituut een jaar stopt met het verzamelen van knipsels over Nederlandse popmuziek, dan ontstaat een gat in het archief van de mediatheek dat nooit meer is te dichten.

Volgens directeur Jaap van Beusekom is het het voortbestaan van het NPI zelf na 2005 hoogst onzeker. Aan VPRO's 3voor12 vertelt hij:

"We hebben slechts subsidie gekregen voor één jaar in plaats van de gebruikelijke vier. Er is een plan om de twintig muziekinstituten samen te voegen tot een groot instituut. Niemand gelooft er in, maar het staat wel op papier. Zoals Jan Tromp al zei: het is als een bond voor alle ballenspellen. Eind dit jaar maakt het ministerie nieuwe richtlijnen bekend, waarna wij voor 1 maart 2005 een nieuw beleidsplan moeten schrijven. Dan zal blijken of er nog iets te schrijven valt, of er nog een toekomst voor het NPI in zit."

Bizar is het feit dat onlangs het door premier Balkenende ingestelde Innovatieplatform de creatieve industrie en met name ook de Nederlandse popmuziek heeft uitgeroepen tot één van de speerpunten voor economische groei in de komende jaren. Het Innovatieplatform schrijft letterlijk:

"Een interessant initiatief is dat van het Nationaal Pop Instituut met o.a. Conamus, BVDance en Mojo Concerts om de groei, en in het bijzonder export, van de Nederlandse popsector te promoten."

Juist nu het Innovatieplatform kansen ziet, wordt de popmuzieksector buitenproportioneel hard getroffen op projecten die gericht zijn op het bevorderen van groei en export van Nederlandse popmuziek.

zoeken
zoeken