Joe Henry komt met nieuw album 'Civilians'
Jay Bellerose opnieuw van de partij als slagwerker
Muzieknieuws 22-07-2007 14:35
Joe Henry – de geroutineerde singer, songwriter, gitarist en gewaardeerde producer – brengt op 10 september zijn elfde album 'Civilians' uit. De schijf is de tweede op het Anti-label. De release, waarop twaalf nummers te vinden zijn, kun je bestempelen als het meest betoverende album tot nu toe. Het werd opgenomen en gemixt in Henry’s thuisstudio in samenwerking met onder andere gastpianist Van Dyke Parks.Met drummer Jay Bellerose, jazzgitarist Bill Frisell, pianist, arrangeur en organist Patrick Warren, gitarist en dobro-speler Greg Leisz en bassist Dave Piltch heeft Joe Henry een ideaal team om zich heen verzameld voor zijn nieuwste album.

Met 'Civilians' balanceert de troubadour op het randje van persoonlijke en politieke observaties met geruststelling en raffinement. Wat dat laatste betreft, beschrijft Henry op wrange en soulvolle wijze een overontwikkeld, ongevoelig en volslagen opdringerig Amerika terwijl hij zich voorstelt dat hij baseballicoon Willie Mays ontmoet:
"Het is geen toeval dat het nummer staat waar het staat, in het midden van de plaat. Het is een beetje het middelpunt van het wiel. De klank van het nummer begon van invloed te worden op de manier waarop ik de andere nummers hoorde."

Maar als dat nummer en bijvoorbeeld Civil War vol zitten met wat Henry noemt "politieke bijtonen en implicaties", dan benadrukt hij wel dat dat niet opzettelijk was. "Ik ben nooit gaan zitten met het idee om een politieke plaat te schrijven, of zelfs maar een politiek nummer. Voor mij is het schrijfproces een proces van ontdekken waar ik allemaal over schrijf; en ik weet eigenlijk nooit waar ik zal eindigen. En in dit geval zie ik, terugkijkend, dat de tijd waarin we leven het proces ontwricht. Maar ik moet zeggen dat de nummers eerder emotioneel dan thematisch politiek zijn."

Joe Henry zegt dat zijn enige doel met 'Civilians' was om een betere en andere plaat te maken dan ooit tevoren.

"En toch geloof ik niet dat ik ooit een plaat heb gemaakt waarbij ik me minder bezorgd maakte over wat anderen ervan zouden kunnen denken – of het nou om mijn label gaat, mijn manager, mijn vrouw, of wie dan ook. Ik voelde me volkomen bevrijd en ik geloof dat het feit dat ik zoveel platen van anderen heb geproduceerd me op het punt heeft gebracht vanwaar uit ik werk met kracht in plaats van berusting."

Henry heeft albums van uiteenlopende musici als Ani DiFranco, Aimee Mann, Billy Preston, Bettye LaVette, Allen Toussaint en Elvis Costello en Solomon Burke geproduceerd. Met de laatste won hij in 2003 Grammy Award voor de plaat 'Don’t Give Up On Me'. Ook werkte hij samen met zijn grote held Loudon Wainwright III aan de soundtrack van de aanstaande Judd Apatow film Knocked Up.

Onlangs werkte Henry ook met Richie Havens, Ramblin’ Jack Elliot, John Doe en Bob Forrest aan de soundtrack van de aanstaande, een op Bob Dylan geďnspireerde film van Todd Haynes, I’m Not There. Suppositions On A Film Concerning Dylan. Volgens Henry hebben al deze samenwerkingen 'Civilians' geďnspireerd:

"Als producer kun je een project op een totaal andere manier zien. Het werken met andere musici geeft je de mogelijkheid om volledig ingesloten te worden maar zonder dat je ego in de weg gaat zitten en het heeft me ongelofelijk gevormd. Dus toen ik weer voor mezelf aan de slag ging keek ik heel anders tegen muziek aan. Ik ben in staat om te zien waar ik heen ga met een blik van bovenaf. De nummers hebben de juiste hoeveelheid rook, het juiste aantal spiegels en het juiste soort helderheid. Ik heb het gevoel dat ik een stap vooruit doe Civilians. Ik wil niet zeggen dat het allemaal moeiteloos ging, maar met deze plaat voelt zeker alsof het is gegaan zoals het moest gaan.’

drummer links