Van De Nood Een Deugd Weekendpakket - aflevering 4
Muziek, lesstof, funvideo’s en leesvoer voor de huisgekluisterde drummer
Muzieknieuws 10-04-2020 13:13
Ook deze vrijdag een weekendpakket waarmee drummers van de nood een deugd kunnen maken. In deze tijden van zelfisolatie selecteren wij een aantal nieuwe en oude zaken waarmee je je drumskills kunt bijhouden; zowel fysiek als mentaal. Luister naar nieuwe muziek; volg een instructievideo; bekijk een bijzondere drumvideo; check de (hilarische!) video van een Benelux-drummer die je normaal gesproken live had kunnen zien; lees een bijzonder Slagwerkkrant-artikel uit de oude doos na: of verlies jezelf in een lekker zinloze funvideo.

door Bouke Bijlsma, Erk Willemsen, Dennis Boxem en Mark Eeftens
(met een eervolle vermelding voor Michael Schack!) 

Hoeveel weekends zonder gigs staan ons nog te wachten? Hou vol! In deze bijzondere periode van afgelastingen, quarantaine en gedwongen ledigheid, hebben drummers eindelijk eens tijd voor dingen waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. Ons advies: geniet van de noodgedwongen onthaasting, help je buren en je oude moeder, ruim je zolder en/of drumhok eens goed op; allemaal goed en wel, maar vergeet niet je drumskills bij te houden. Zowel fysiek als mentaal.

Vind ook Mark Eeftens de kracht van zijn trommel? 
(zie hieronder bij INSPIREREND STUDIEMATERIAAL) 
 

FUNVIDEO
Opnieuw een challenge van onze vaste funredacteur Dennis Boxem; dit keer gaan we drummen zonder drumstel. Leerzaam, lastiger dan je denkt, leuk om te doen en een verademing voor je buren.

 

RELEASE VAN DE WEEK
Release van de week is deze vrijdag Joe Satriani - Shapeshifting met sessietijger en hardhitter Kenny Aronoff.
 

Jeff Campitelli was jarenlang de vaste drummer van Joe Satriani, maar op de laatste paar albums maakte Satriani gebruik van een keur aan topdrummers als Vinnie Colaiuta, Marco Minnemann en Chad Smith. Op het nieuwe album Shapeshifting echter is Kenny Aronoff de enige drummer, en dat wil hij weten ook. Check alleen al zijn eerste korte, keiharde snaredrumroffel als startsalvo van de plaat (die meer richting pure rock gaat dan je van Satriani gewend bent). Dat noemen we binnenkomen!


Op Youtube vertelt Satriani in verschillende Episodes van alles over het nieuwe album. In deze video introduceert hij de band en de studio waar de plaat is opgenomen.


Beluister het volledige album! Met Chris Chaney (Jane's Addiction) op bas en Eric Caudieux, keys. 

 

Check het volledige artikel Release van de Week - vrijdag 10 april 2020

 

ARTIKEL UIT DE OUDE DOOSVoor een nostalgische terugblik in ons eigen rijke artikelenarchief kozen we deze vrijdag voor een bijzonder interview met Chris Dave uit 2013 (Slagwerkkrant 173). 

 
Erk Willemsen maakte daarbij een bijzonder uitgebreid online artikel met een welhaast oneindige spotify-list met alle relevante tracks

Dat online artikel met alle bijbehorende muziek vindt je als je op de link klikt.
Het interview uit 2013 kun je rustig teruglezen op pdf als je klikt op het icoon onder DOWNLOAD.

 

INSPIREREND STUDIEMATERIAAL
In het educatieve hoekje van ons Weekendpakket blikken we met plezier even terug op de Aquarium Sessions tutorial - Stem je Drumstel, die we deden met Wim Breugelmans. Voor iedereen die hem gemist heeft of voor drummers die denken: misschien is dit het moment om mijn drumstel eens mooi op toon te brengen, of gewoon wat te experimenteren.

Wim Breugelmans van Stemjedrumstel.nl in actie

Je leest in de begeleidende tekst:
Via website Stemjedrumstel.nl kun je je opgeven voor een workshopsessie waarbij je leert van elke trommel in je set, de natuurlijke, eigen klank te vinden. Van daaruit kun je vervolgens naar eigen smaak aan de slag met toonhoogte en de lengte van de sustain. En in al die stappen helpt Wim Breugelmans je verder met adviezen en tips (over bijvoorbeeld velkeuze). Bijzonder is dat je na het vinden van de grondtoon (basistoon) met slechts één stembout per vel (boven en onder) op zoek kunt gaan naar de gewenste stemming.

Bekijk de drie video’s die we in onze Aquarium-ruimte  opnamen met Wim Breugelmans, waarin hij zijn bijzondere aanpak uiteenzet en demonstreert op het oude Yamaha drumstel van proefkonijn en interviewer van dienst Bouke Bijlsma.

 

 

 

Check ons volledige online artikel Aquarium Sessions tutorial - Stem je Drumstel met Wim Breugelmans

 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO
Seizoen 2 van de inspirerende videoserie Zildjian Live is begonnen met een spectaculaire performance van Matt Greiner, drummer van August Burns Red. Uiteraard met vaste begeleidingsband Ghostnote onder leiding van musical director Robert 'Sput' Searight. Let vooral ook op de ontwapenende aankondiging door spreekstalmeester Aaron Spears. Een waar drumfeest dat er direct stevig in knalt.

De video vind je ook in een apart artikel op Slagwerkkrant.nl, inclusief twee extra video’s met de transcriptie van de drumpartij en een video met alleen de audio van de drums. In datzelfde artikel hebben we ook alle video’s van seizoen 1 opgenomen, met sessies onder leiding van Robert 'Sput' Searight, met onder anderen Omar Hakim, Will Kennedy, Larnell Lewis, Thomas Pridgen, en Aaron Spears.
Bekijk hier dat artikel over Zildjian Live met alle video’s.

BENELUX-DRUMMERS DIE WE LIVE EVEN MOETEN MISSEN
Michael Schack zag al zijn clinicdata, gigs als DJdrummer, shows met Netsky en nog veel meer gecanceld worden. Om zichzelf, muziekfans in Nederland en Belgie, en liefhebbers van gortdroge Vlaamse humor een hart onder de riem te steken, maakten Schack en zijn haardrachtkundige evenknie Philippe Geubels de volgende video waar wij geen woorden voor hebben, behalve "1,1 miljoen views in 1 etmaal". Waarvoor dikke vette hulde!

 

 Michael Schack's drums op de wc
(bewijsmateriaal voor het politieonderzoek)

 

Volgende week vrijdag is er natuurlijk weer een Van De Nood Een Deugd-weekendpakket!