Van De Nood Een Deugd Weekendpakket - aflevering 2
Hoe komen drummers een weekend zonder gigs door?
Muzieknieuws 27-03-2020 08:03
Ook voor komend weekend: een pakket waarmee drummers van de nood een deugd kunnen maken. Nu alle optredens, jams, voorstellingen en andere muzikale bijeenkomsten zijn afgelast, selecteren wij een aantal nieuwe en oude zaken waarmee je je drumskills kunt bijhouden; zowel fysiek als mentaal. Luister naar nieuwe muziek; volg een instructievideo; bekijk een bijzondere, nostalgische drumvideo; check een jonge drummer die je normaal gesproken op een event zou kunnen zien; lees een bijzonder Slagwerkkrant-artikel uit de oude doos: of verlies jezelf in een lekker zinloze funvideo. Doe er je voordeel mee, en maak dit weekend van de nood een deugd.

 

In deze bijzondere periode van afgelastingen, quarantaine en gedwongen ledigheid, hebben drummers eindelijk eens tijd voor dingen waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. Ons advies: geniet van de noodgedwongen onthaasting, help je buren en je oude moeder, ruim je zolder en/of drumhok eens goed op; allemaal goed en wel, maar vergeet niet je drumskills bij te houden. Zowel fysiek als mentaal.

 

FUNVIDEO
Net als vorige week een educatieve funvideo uit huize Boxem. Onze vaste knutselredacteur Dennis en assistent Huub zetten jullie aan het werk met rijst, steentjes, macaronie en pleerol, en brengt tussen neus en lippen een ode aan Theo en Thea.

 

RELEASE VAN DE WEEK
Onze release van de week draait dit keer om het album Ayreon - Electric Castle Live And Other Tales, met Ed Warby op drums. Het legendarische album van Ayreon uit 1998, Into The Electric Castle is in september vier dagen lang uitgevoerd in 013, Tilburg en Electric Castle Live And Other Tales is het overdonderende resultaat (ook op dvd). Met Ed Warby in een absolute glansrol.

Ed Warby (foto Cristel Brouwer)

 

Beluister het hele album hier. Check hier het complete artikel release van de week van vrijdag 27 maart 2020, voor meer achtergronden bij dit bijzondere project.

 

INTERVIEW UIT DE OUDE DOOS


Stewart Copeland Style - uitleg van de meester zelf
In Slagwerkkrant 210, maart-april 2019, publiceerden we een heel bijzonder feature-artikel: Stewart Copeland analyseert zijn eigen spel. Nu, een jaar later, met tijdens deze corona-crisis alle tijd van de wereld om te studeren, publiceren we dit artikel online, inclusief de Spotify-tracks die hij bespreekt, geïllustreerd met bijbehorend notenwerk. Je kunt het artikel daar ook downloaden als pdf. Veel plezier ermee! Klik hier!

 

INSPIREREND STUDIEMATERIAAL
Ook Sietse Huisman - sessiedrummer, drumdocent, vaste begeleider van een aantal artiesten (waaronder Willeke Alberti en Elske DeWall) en bandleider van zijn eigen funky fusionformatie The Pact - moet het even stellen zonder gigs en sessiewerk. Hij lanceert via zijn Facebookpagina en website uitgebreide lespakketten, die je tegen betaling kunt downloaden (met een gratis bonustrack)


Het was toeval dat de release van dit uitgebreide project samenviel met de “intelligente lockdown” van de regering. In zekere zin komt het goed van pas, want drummers hebben nu veel tijd om te studeren en zich te laten inspireren. Check de pakketten op de website van Sietse Huisman
Het gaat steeds om: 1 track, 1 play-along, 1 videoles over de track, en 1 uitgeschreven drumpartij. Kosten € 6,- per pakket; let wel, de voertaal is Engels.

Hieronder zie je van de vier tracks de performance-video's:
 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO
Dit is sinds jaar en dag de meest bekeken eigen drumvideo die wij ooit online zetten. De drumsolo van Simon Phillips op het Slagwerkkrant Podium van Terpstra Drumland (Lijnden) tijdens zijn Clinic Tour 2014. Opgenomen met twee GoPro camera’s (met groothoek) en een gewone videocamera. Verbazingwekkend wat je allemaal ziet (en hoe duidelijk), en wat Pillips allemaal speelt (en hoe mooi :-). Zonder meer een drumheld.  

 

NL-DRUMMERS DIE WE LIVE EVEN MOETEN MISSEN
Een bijzondere video van “The Corona Quarantaine Quartet of Drums” (Martijn Bosman, Mischa Porte, Nicky Hustinx, Tijl Piryns). Deze vier drummers der Lage Landen, die ook gewoon gedwongen thuis zitten, maakten afzonderlijk van elkaar (maar toch samen) deze korte bijzondere video. Wij vonden hem op de Facebook-pagina van Mischa Porte. Eronder lees je de mooie beschrijving die Belgische drummer Tijl Piryns erbij schreef:

Tijl Piryns: ‘Mischa Porte nam drums op dus besloot Martijn Bosmans om wat drums te uploaden, wat Mischa motiveerde om er wat drums op te zetten. Na beluistering van het eindresultaat wist Nicky Hustinx meteen wat er nodig was om deze mooie vogel tot op een volgend niveau te tillen: goeie ouwe drums! Tijdens het proces keilde hij er per ongeluk een emmer synths overheen, dus trachtte ik het verstoorde equilibrium te compenseren door het herstellen van de balans, gebruikmakend van het instrument dat we kennen als het drumstel. En wie "popsong" zegt, zegt natuurlijk "drums, drums, drums, synths, drums, helicon, eufonium, pockettrompet".
Als je tijd en zin hebt: check deze fijne heren, want ze maken mooie dingen. Mischa (@ritmisch, #isolateddrumbeats), Martijn (@tinusbossie, #quarantinus) en Nicky (@nickyhustinx) uploaden elk geregeld drumgrooves die je kan gebruiken om zelf mee aan de slag te gaan. Heel benieuwd wat voor mooie dingen we nog allemaal kunnen doen in deze gekke tijden. Liefde.’

Waarvan akte!
Enjoy, let op elkaar en stay safe
Volgende week is er weer een Van De Nood Een Deugd Weekendpakket 
Redactie Slagwerkkrant