Release van de Week: Koen Herfst - LEO
verschijnt - zondag 14 juni 2019
Muzieknieuws 12-07-2019 13:03
Drummer en componist Koen Herfst brengt a.s. zondag 14 juli zijn tweede soloalbum "LEO" uit. Het album bevat gastoptredens van onder anderen Anneke Van Giersbergen (VUUR), Jordan Rudess (Dream Theater), Paul Quinn (Saxon), Ruud Jolie (Within Temptation) en Rob Van Der Loo (Epica). Reken op pittige progressieve metal met drumwerk in de beste Herfsttraditie (hard, snel en met klasse). Een album bovendien met een bijzonder verhaal.

door Bouke Bijlsma

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Slagwerkkrant-redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen. Voor deze aflevering maken we een kleine uitzondering, want Koen Herfst’s Leo verschijnt pas komende zondag. Maar daar willen we best even twee daagjes op wachten… Check het vast uit.

LEO is een bijzonder conceptalbum door Koen Herfst over de dood van vader Leo Herfst, die overleed toen Koen slechts 10 maanden oud was. Aanleiding was een verhuizing waarbij Koen spullen terugvond: ‘Z'n bril, z'n agenda, videobeelden en ook audio waarop hij piano speelt. Deze piano staat nu in mijn studio en hierop heb ik bijna het hele album geschreven.’ Herfst speelt naast drums de meeste gitaren, alle programming en veel zang (denk stevige progressieve rock/metal). Gasten zijn o.a. vocalisten Anneke Giersbergen en Merijn van Haren (Navarone), toetsenist Jordan Rudess (Dream Theater) en gitarist Paul Quinn (Saxon).

 

Koen Herfst heeft gewerkt met onder meer Armin van Buuren, Epica, I Chaos en Dew-Scented, en kennen wij natuurlijk van zijn slagwerksamenwerkingen met Cesar Zuiderwijk (o.a. Drum Demons) en Vernon Chatlein (o.a. 3Meets2).

  
    Met Cesar en Olaf Fase                   Met Vernon Chatlein

Herfst werd vijf jaar op rij verkozen tot ‘Beste Hardrock/Metal drummer Benelux’ door lezers van Slagwerkkrant. Hij organiseert jaarlijks zijn eigen drumfestival Herfstfest, heeft een band gevormd met Paul Quinn van Saxon (The Cards), en speelde onlangs met een van zijn jeugdhelden John Petrucci (Dream Theater) op de Sena European Guitar Awards.

 The Cards

 

Hier speelt Koen Herfst een preview van Leo tijdens Herfstfest 2018

 

Conceptalbum LEO heeft vier hoofdpersonen: de rol van de moeder wordt gespeeld door Anneke van Giersbergen; de rol van de vader door Merijn van Haren (Navarone); ‘Dood, de persoon’ door Koen (stem met effecten); ‘de zoon’ wordt ook door Koen vertolkt, met zang. Het album vertelt het tragische verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersonen. Naast drums, zang en electronica speelt Koen ook de meeste gitaren op het album.

Andere gasten op het album zijn:

 • Jordan Rudess (Dream Theater)
 • Rob van der Loo (Epica)
 • Paul Quinn (Saxon)
 • Ruud Jolie (Within Temptation)
 • Jord Otto (VUUR, My Propane)
 • Mendel Bij de Leij (ex-Aborted)
 • Ben Mathot (Ayreon)
 • Marcela Bovio (MaYaN)
 • Harrison Young (DORO, ex-U.D.O.)

 

Hier hoor je een teaser van de synthsolo van Jordan Rudess Op het nieuwe album:

 

TRACKLIJST

 1. July 20, 1984 (5:52)
 2. Dream Away (5:11)
 3. Realization of the Inevitable (5:53)
 4. Coffin & Carriage (4:03)
 5. Bereaved (4:53)
 6. Saying Your Name Out Loud (4:21)
 7. D(e)ad (6:56)
 8. I See Myself (4:16)
 9. Are You Out There Somewhere? (6:41)
 10. Simple Life (1:48)
 11. Leo (8:55)
 12. All We Have is Now (5:30)

 

En hier een teaser van de zangpartijen van Navarone-zanger Merijn van Haren

Het album is gemixt en gemasterd door Dan Swanö; het artwork werd verzorgd door Robert Muda van Hamel, die eerder met De Staat werkte. LEO komt uit op 14 juli (de verjaardag van Leo Herfst), en op diezelfde dag is in het Filmhuis in Den Haag ook de première van de documentaire die over het album is gemaakt door Alfredo Pouwiel en Anko Fekkes. Meer informatie is te vinden op deze speciale site over het album.

Check ook de site van Koen Herfst