In Memoriam Henk van den Berg

3 februari 1945 – 25 april 2024

Muzieknieuws 26-04-2024 21:15

Gisteren is op 79-jarige leeftijd Henk van den Berg overleden. Aan het begin van de jaren zeventig was hij de eerste drumdocent op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, slagwerker in het Residentieorkest en drumdocent op de muziekschool in Leiden. Hij gaf drumlessen in een tijd dat er nog niet veel drumdocenten waren. En hij legde het fundament voor het lesboek De Drummethode. Fred Cohen is een van de auteurs van het De Drummethode en schreef dit In Memoriam.  

door Fred Cohen

Henk van den Berg hoorde voor mij bij de top van de jazzdrummers in de jaren zeventig. Hij speelde in diverse jazzcombo’s met een verfijnde techniek en een geweldige swing, zoals je die zelden ervoer. Vanwege zijn bescheidenheid is hij voor velen te onbekend gebleven.

Ik heb heel veel te danken aan Henk. Hij heeft me geholpen om op het conservatorium aangenomen te worden. Ik mocht hem al snel bij zijn lessen vervangen en daardoor kon ik ontdekken hoe ik les kon en wilde geven. Daarbij was de passie voor drummen altijd een onderdeel. Veel van mijn leerlingen zijn ook daarmee besmet geraakt. Die passie zie ik veel terug tijdens de evenementen die er in Nederland zijn.

Henk van den Berg was verantwoordelijk voor het raamwerk van de aanpak in het lesboek De Drummethode die ik later heb kunnen uitgeven. Hij bracht een systematische structuur aan in reeksen ritmes, die de basis vormen van het lesboek.

Henk van den Berg heeft veel betekend voor de drummerscommunity in Nederland. Dat zijn ziel opgenomen mag worden in de keten van het leven.

 

 

zoeken
zoeken