Jazzfestival Trommel - 1 juni 2019, Aartswoud
Verslag van een mooie dag vol drums en jazz en drums
Muzieknieuws 05-06-2019 11:06
Bij alle formaties die tijdens jazzfestival Trommel optreden in de enige jazzkerk van Aartswoud, spelen drums een bepalende rol. Geen wonder als je weet dat initiatiefnemer, organisator en beheerder van de jazzkerk een van onze vaderlandse topdrummers is: Joost Patocka. Ook wordt tijdens Trommel traditioneel het Gouden Slifje uitgereikt; de prijs voor aanstormend drumtalent; een trofee vervaardigd door niemand minder dan Han Bennink. Bram de Visser ging voor ons op pad en maakte onderstaande verslag van deze derde editie van een door drums doorspekt jazzfestival.

tekst en foto's Bram de Visser

Telkens een uur muziek in de kerk, dan een half uur naar de kroeg er tegenover, en dat vijf keer. Moeilijker gaan we het niet maken in Aartswoud!

 

Jazz for the millions
Organisator Joost Patocka verving vaste presentator Wilfried de Jong en drumde zelf bij het openingsconcert. Dit keer speelde hij met Jesse van Ruller op gitaar, Maarten Hoogenhuis op altsax en Phil Donkin op de bas. In de tweede helft deed ook zangeres Francien van Tuinen mee. Aangekondigd als een mengsel van Monk, Mengelberg, Mahler, Marsalis en Miles. Mmmmm, dat werd smullen dus. Een mooie evenwichtige set, sterke opening!

 

Elektronica...
Mark Schilders (links) en Antoine Pierre, beiden drums en electronica, speelden het tweede concert. Helaas leidde de elektronica regelmatig een eigen leven en voegde het nauwelijks iets toe. Jammer, want het spel van deze twee prima drummers heeft deze apparaten helemaal niet nodig!

 

Sena Performers Gouden Slifje
Het middelste optreden is voor de prijsuitreiking van het Gouden Slifje, prijs voor aanstormend talent. Wouter Kühne was in 2017 de eerste, hij droeg de prijs - een kunstwerkje van Han Bennink - vorig jaar over aan Tim Hennekes en omdat Tim er niet was gaf Joost hem zelf door aan Sun Mi Hong, die daarop op meer dan overtuigende wijze liet horen waarom ze hem dit jaar krijgt. Wat een sterke composities en wat een dymamiek! Sun Mi Hong Quintet met Youngwoo Lee - piano, Alistair Payne - trompet, Niccolo Ricci - tenorsax en Alessandro Fongaro - bas. Internationale jazz van hoog niveau en toch gewoon uit Amsterdam, op nog geen 60 km ten zuiden van Aartswoud! 

 

Eric Ineke’s JazzXpress plays Dexter Gordon
Speelden Han Bennink en John Engels als veteraan bij de vorige edities, dit jaar was het de beurt aan Erik Ineke. Hardbopper bij uitstek met louter topmuzikanten in de band. Hard en snel, met als hoogtepunt Body And Soul, een ballad, waarin Sjoerd Dijkhuizen op tenorsax de mooiste solo van het festival afleverde. Met verdere hulp van Marius Beets op bas, Rob van Bavel aan de piano en Gideon Nunez Vas op trompet werd een stevig concert neergezet.

 

Duootje...
Een duo toetsen-drums kennen we wel in West-Friesland: op de kermis speelde vroeger meestal een drummer met accordeonist de bekende deuntjes. Maar de afsluiter van het festival was wel even wat anders: drummer Jamie Peet en toetsenman Niels Broos zoeken het randje op! Helaas hadden ze vertraging onderweg en begonnen daardoor iets te gehaast aan hun set. Na een valse start van de toetsen kwamen er veel Zawinul-achtige geluiden voorbij, helaas overstemden ze vaak het fabelachtig drumwerk. Na afloop kwamen een paar drummers kijken wat voor een twinpedaal Jamie gebruikt. Niet dus, deze onwaarschijnlijke snelheden haalt hij gewoon met één voet. Een bijzondere afsluiting van en mooie dag met prima muziek!

Trommel 2020
Al met al een zeer geslaagd festival!
De volgende editie is op zaterdag 2 mei 2020.
Noteer het maar vast!