Release van de Week: Maarten Hogenhuis Trio - Rise & Fall

Vandaag verschenen - 3 mei 2019

Muzieknieuws 01-05-2019 11:35

Het Maarten Hogenhuis Trio komt vandaag uit met hun album “Rise & Fall”. Op deze nieuwe plaat horen we jazzsaxofonist en componist Maarten Hogenhuis met Mark Schilders op drums en Phil Donkin op de bas.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie van Slagwerkkrant pikt er elke vrijdag een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Hogenhuis kun je onder meer kennen van formaties als BRUUT! en Krupa & The Genes (met twee naamgevende drummers Stefan Kruger en Joost Patocka). Verder bracht hij twee albums uit onder eigen naam. Op het debuutalbum 4/3 waren zowel zijn trio als kwartet te horen. Op het tweede album Mimicry is deze lijn voortgezet en heeft Hogenhuis zich met name gefocust op het componeren voor dit specifieke trio met Mark Schilders op drums en Thomas Rolff op contrabas.

Op het nieuwe album Rise & Fall is Mark Schilders’ kompaan in de ritmesectie niet meer Rolff, maar Engelse bassist Phil Donkin. En dat dit behoorlijk klikt, is goed te horen en zien op onderstaande teaser die op YouTube werd geplaatst op 20 maart; bekijk hem hieronder:

Mark Schilders
Hij geldt de afgelopen jaren als een van de jonge jazzdrumhelden in Nederland. Als je onder DOWNLOAD klikt op het pdf-icoontje kun je een mooi archiefinterview lezen met Mark Schilders uit 2015 (SWK 186)

In Slagwerkkrant 193 (2016) schreven wij een recensie over Mark Schilders’ eerste album Fabrik:
“Fabrik is de debuutplaat van drummer Mark Schilders. Drummer? Ja, op zes van de tien nummers drumt hij. En geweldig natuurlijk, zoals we van hem gewend zijn als een van Nederlands’ beste drummers. Maar zelf zegt hij dat hij eigenlijk net zo goed iemand anders de nummers had kunnen laten inspelen. Want het gaat hem op Fabrik niet om de drums. Hij wilde een album maken waarin hij zijn composities naar voren kon laten komen. En toevallig speelt hij daar ook drums bij. En gitaar. En synths. Bijgestaan door muzikanten uit New York, waar hij vaak woont en waar hij enkele van de nummers in een periode van drie maanden tijd opnam. Emo klinkt nog het meest New Yorks, met Guiliana-style drumspel. Ook in Nederland nam hij tracks op. Air Blonde en Ma zijn soundscapes waarin synthesizer centraal staat. De twee duo’s met gitarist Jesse van Ruller zijn prachtig van sfeer en diepte. Vooral Delta, waar – sorry – de drums de heavy gitaar van Van Ruller fraai illustreren en opzwepen. Al met al is dit een prachtige conceptplaat geworden, waarin Schilders zich direct als belangrijk componist neerzet, zwevend tussen melodische jazz en instrumentale pop, lounge en soundcapes. (Erk Willemsen)

En Jimmy van de Nieuwenhuizen schreef twee nummers terug over hem in zijn column: ‘Ik zat te ‘rocken’ op de Rockacademie, terwijl Mark ‘jazzde’ op het naastgelegen conservatorium. Een drummer die je buiten het drummen meeneemt op nog veel grotere muzikale avonturen.’

Mark Schilders speelde met verschillende grote artiesten binnen de jazzscene: Reinier Baas, Randal Corsen, Ernst Reijseger, Anton Goudsmit, Stefan Lievestro, Ben van Gelder, Jake Saslow, Jason Lindner, Gregory Porter, Jesse van Ruller, Lars Dietrich, Harmen Fraanje, Marzio Scholten, Ruben Hein, Wouter Hamel, Benjamin Herman, Jasper Blom en talloze anderen. Daarnaast geeft hij regelmatig gastlessen op de conservatoria van Rotterdam en Den Haag.

En check de site van Mark Schilders.

Beluister hieronder het gehele album:

zoeken
zoeken