Release van de Week: Periphery - Periphery IV: Hail Stan
Vandaag verschenen - 5 april
Muzieknieuws 05-04-2019 09:14
Progressieve metalband Periphery komt vandaag uit met hun zesde studioalbum Periphery IV: Hail Stan, en natuurlijk neemt Matt Halpern de drumpartijen voor rekening. Het is de eerste plaat van de band sinds de bassist Adam ‘Nolly’ Getgood de band in 2017 heeft verlaten. Wel heeft Getgood de rol van producer op zich genomen. Daarnaast vroeg de band hem om de baspartijen in te spelen, maar hij heeft geen invloed gehad op het schrijfproces. Verder zal het album beschikken over orkestraties van de arrangeur Randy Slaugh.

Matt Halpern is momenteel op tournee met Periphery in de VS, maar is woensdag 15 mei voor een clinic op ons Slagwerkkrant Podium bij Drumland, in Lijnden.  

Periphery IV: Hail Stan is de eerste plaat van Periphery die niet gereleased wordt door platenlabel Sumerian Records. Het komt uit op het eigen label van de band, 3DOT Recordings. ‘Periphery IV’ werd officieel aangekondigd op 6 februari. Samen met de aankondiging van het album werd de track ‘Blood Eagle’ uitgegeven met een bijhorende videoclip.

 

Op 1 april releasde de band een documentaire over de ‘making of’ van het album. Bekijk hieronder:

 

Matt Halpern
Drummer van het eerste uur is Matt Halpern. Meester van de polyritmes, de waanzinnige fills en de razendsnelle dubbele bassdrumpatronen. We schreven eeder over hem: ‘Ondersteund door een knisperend, punchy en fenomenaal vol drumgeluid geeft hij elke passage kleur. Dat doet hij met grote gebaren, maar ook met kleine accenten, ritmische details en snarespel vol ghostnotes. (...) Halpern speelt soepel en met ontzettend veel gemak en zijn voetenwerk en onafhankelijkheid maken grote indruk. Hij beschikt over een unieke kracht om de grootste drumcomplexiteit eenvoudig te laten klinken. Met recht een van de meest bejubelde (metal)drummers van de afgelopen jaren.' 

Halpern speelt op Pearl drums, Meinl bekkens, Evans drumheads, GetGood drums, Reflexx Pads en hij heeft zijn eigen signature drumstokken van Promark. Hij gebruikt in-ears van 64 Audio.

Matt Halpern begon al met drummen toen hij drie jaar oud was. Door privelessen ontwikkelde hij een diep begrip voor de drums en hij paste deze toe in allerlei soorten muziek. Toen hij op de middelbare school zat trad hij al wekelijks op in het Noord-Oostelijke deel van de VS. Gedurende zijn studententijd ondersteunde Halpern mainstream rock en reggae coverbands bij optredens in kroegen.

Na de universiteit tourde Matt met verschillende bands en sloot zich uiteindelijk aan bij een instrumentale groep, ‘Animals as Leaders’. Na met deze groep opgetreden te hebben in 2009, kreeg Matt de kans om zich aan te sluiten bij Periphery, en hij is sindsdien altijd lid bij hen geweest.

In aanloop naar het album maakte de drummer een playthrough van ‘Garden In The Bones’, een van de nummers dat deel uitmaakt van de nieuwe plaat. Bekijk ‘m hieronder:

 

 Beluister het gehele album hieronder,  en check vooral de openingstrack ‘Reptile’, het langste nummer dat de band ooit maakte, bijna 17 minuten lang.