Video's D3D Percussie Ensemble met Martin van Duynhoven
In ‘A’ Mitrailleur en andere slagwerkstukken - live op de DrumDrieDaagse 2016
Muzieknieuws 18-11-2016 15:25
Met zijn Percussion Ensemble baarde Martin van Duynhoven eind jaren zeventig groot opzien. Zijn compositie In ‘A’ Mitrailleur, voor 4 (tot 20) drummers is legendarisch. Op de DrumDrieDaagse vormden Fred Cohen, die destijds deel uitmaakte van die slagwerkgroep, Olaf Fase en Mark Eeftens, mét Van Duynhoven, opnieuw een Percussie Ensemble. Bekijk de videoregistratie door Drummerszone van dat optreden in dit artikel.

Op de serene zondagochtend stellen vier drummers hun sets op voor een bijzonder slagwerkconcert. Het D3D Percussie Ensemble ft Martin van Duynhoven, Fred Cohen, Olaf Fase en Mark Eeftens voeren composities van Van Duynhoven uit. 

Blues for R.C. is een ode aan René Creemers.  
Martin van Duynhoven  
John Engels, Han Bennink, Pierre Courbois en Martin van Duynhoven worden wel ‘De Grote Vier’ genoemd; de drummers die de jazz in Nederland hebben vormgegeven vanaf de jaren zestig tot en met nu. Van Duynhoven is van die vier degene die de meest filosofische, intellectuele benadering van het jazzdrummen heeft. Hij is een exponent van de zo gevierde Geïmproviseerde Muziek Nederland, die internationaal furore maakte met Mengelberg-Bennink, ICP Orchestra en het Willem Breuker Kollektief. Van Duynhoven speelde veel met het Theo Loevendie Consort, maar ook richtte hij in 1976 – nu precies veertig jaar geleden – het Martin van Duynhoven Percussion Ensemble op, waarin drummers als Martin Bunjes, Peter Berk, Harry Piller, Leo Lankhuizen, Fred van Duynhoven en Fred Cohen speelden. Toen hij destijds Hans Dulfer zijn nieuwste compositie liet horen, reageerde deze: ‘Hé joh, dat staat zeker in A-mitrailleur?’; en de titel was geboren!

In ‘A’ Mitrailleur
De in 1978 op plaat uitgekomen legendarische live-uitvoering van dat stuk In A.M., ofwel In ‘A’ Mitrailleur, duurt 48 minuten. Het snaredrumintro is spannend; daarna komt het deel dat de crux is van dit slagwerkstuk: vier drummers die alle ledematen tegelijk bewegen (steeds één gelijke slag op 4 drumsetonderdelen dus), maar alle vier net in een ander tempo. En dan ontstaat dus dat onvoorspelbare ‘mitrailleur’-effect. Het stuk ontwikkelt zich als een soort kruising tussen minimal music en avant-gardejazz. Of, zoals Martin van Duynhoven het noemt ‘vrije muziek’. ‘Vrij spelen op een drumstel noem ik vaak ‘Sunny Murray’. Hij is altijd mijn grote voorbeeld geweest. Andrew Cyrille vind ik ook goed, maar Murray is toch de meeste extreme door z’n onberekenbaarheid. Ik kijk ook graag naar hoé hij speelt – zo nu en dan laat hij eens wat vallen, op een sierlijke elegante manier. Het gaat erom dat je ieder moment kunt doen en laten wat je wilt, maar wel op een manier dat je je medemuzikanten mee krijgt. Of op een onaangename manier irriteert; mág ook. Met onvoorspelbare acties, door dingen wel of niet te doen.’

Basisidee
Soberheid met af en toe een uitstapje naar virtuositeit, maar altijd met een knipoog. Dat kenschetst het spel van Martin van Duynhoven. De kern van In ‘A’ Mitrailleur zit ‘m in de eenvoud van aanpak. Maar net zo goed zit er een pittige 17/8 in de compositie verwerkt. ‘Het idee om verschillende drummers op ongeveer dezelfde instrumenten eenvoudige patronen te laten spelen, beginnend met het ritmische motief van twee handen en twee voeten tegelijk; dat is de basis. Dat doen geen twee mensen op dezelfde manier, blijkt. Het is altijd anders klinkend. Dat is altijd het basisidee gebleven van mijn geschreven werk voor slagwerkgroepen.’
Verstild, vervreemdend, met de nadruk op klank in plaats van ritme. Betoverend! 

 
 

Ook slagwerkstukken TSOD, ASND, als Burengerucht en Rondje Zandvoort klonken tijdens de DrumDrieDaagse 2016. Het concert wordt besloten met 'Acc/Ritt' - Accelerando Ritardando, waarbij de ledematen onafhankelijk van elkaar sneller en langzamer spelen. 
Het concert van het DrumDrieDaagse Percussie Ensemble ft Martin van Duynhoven, Fred Cohen, Mark Eeftens en Olaf Fase vond plaats op zondagochtend 14 augustus 2016, in Musicon, Den Haag. 
Lees het verslag van de DrumDrieDaagse 2016. Klik hier. 
De DrumDrieDaagse is een project van Cesar Zuiderwijk en Slagwerkkrant.