Verslag van de DrumDrieDaagse 2016
Met o.a. Oscar Kraal, Eddy Addai, Mario Goossens, Jason Bittner, Martin van Duynhoven met Fred Cohen, Olaf Fase en Mark Eeftens, Cesar Zuiderwijk met Koen Herfst en Vernon Chatlein
Muzieknieuws 22-08-2016 16:43
Het was de vijftiende DrumDrieDaagse, in het weekend van 12 augustus 2016. Ook dit jaar was een van de bijzondere aspecten van dit event dat het zich in volkomen harmonie en met optimale inspiratie plaatsvond. De clinicans, de docenten, de organisatoren en de deelnemers, ze gingen er allemaal helem√°√°l voor, en zorgden voor een fantastische belevenis. Een verslag, inclusief veel foto's en video!

foto's door Jan Kloosterboer, Tim Emmen, Henk van Steenwijk, Erk Willemsen 

Voor wie er niet bij was:
aan de DrumDrieDaagse doen 72 deelnemers en 16 docenten mee. Elke dag zijn er twee clinics waar alle deelnemers tegelijk bij zijn, en vijf lessen van drie kwartier in groepjes van zes in de kleinere ruimtes van Musicon in Den Haag. 

Voor wie er wel bij was: dank voor jullie serieuze inzet en lachende gezichten; we hopen dat de ervaring nog lang nagalmt, dat jullie een heel goed en plezierig weekend hebben gehad en dat de clinics en lessen jullie verder hebben gebracht in het drummen en muziek maken.

Op de 15de DrumDrieDaagse vonden clinics plaats van Oscar Kraal, Eddy Addai, Mario Goossens, Jason Bittner, Martin van Duynhoven met Fred Cohen, Olaf Fase en Mark Eeftens, Cesar Zuiderwijk met Koen Herfst en Vernon Chatlein. Op vrijdagavond was er een sessie met The Smart o.l.v. Sarah Lavinia Feenstra en op zaterdagvond een concert van Flotsam & Jetsam. Lessen werden er ook gegeven door Dennis Boxem, Peter-Jan Eusman, Gerben de Bruijn, en Erk Willemsen.  

Oscar Kraal
Vanuit het beschrijven van zijn drumhistorie vanaf het allereerste begin geraakt Oscar Kraal bij wat hij nu doet in een compleet nieuwe uitdaging: de elektronisch geproduceerde muziek van Milow van live drums voorzien. Dat opende voor hem geheel nieuwe wegen. Knap hoe hij vanachter zijn elektronische set uitlegde hoe hij de trap grooves benadert.

 

Eddy Addai
Een lesje grooven van Eddy Addai, Typhoon’s drummer, die de clinic verrassend opent met wat hij solo doet als Drummakid: drummen en rappen tegelijk. Wow, wat een groove, wat een onafhankelijkheid. Die superrelaxte, maar o zo schepre snaredrum. Briljant! Vier soorten grooves: straight, shuffle, laid back, en broken; hij demonstreert ze alle vier met verve.   

 

Mario Goossens
Triggerfinger-drummer Mario Goossens geeft ons een kijkje in zijn benadering. Héél gevoelsmatig, gebaseerd op jarenlange ervaring. Impulsief ook: als hij aan een solo begint weet hij niet waar het eindigen gaat, zegt hij. Maar dat het explosief en groovy is staat vast! Lieveling van de deelnemers, dat was duidelijk! 


 
Jason Bittner
Vers uit het vliegtuig gerold de bühne op. Enigszins oververhit begint Flotsam & Jetsam drummer Jason Bittner aan zijn clinic. Hij verwacht optimale inzet en concentratie van de deelnemers. En geeft ons een bijzonder inkijkje in de benadering van metaldrummen. Martin van Duynhoven met Fred Cohen, Olaf Fase en Mark Eeftens
Op de serene zondagochtend stellen vier drummers hun sets op voor een bijzonder slagwerkconcert. Het D3D Percussie Ensemble ft Martin van Duynhoven, Fred Cohen, Olaf Fase en Mark Eeftens voeren composities van Van Duynhoven uit. Verstild, vervreemdend, met de nadruk op klank in plaats van ritme. Betoverend!
Cesar Zuiderwijk met Koen Herfst en Vernon Chatlein 
Een geweldige uitswinger, dit trio van twee van Neerlands beste drummers en een percussionist die de deelnemers en zichzelf tot het uiterste dreef met zijn clave-improvisatie. Die staat helaas niet in de video die we hier kunnen laten zine, maar wel heel veel ander moois van dit powertrio!

 

De lessen
In de leslokalen van Musicon werd drie dagen lang intensief lesgegeven; door de clinicians, maar ook door docenten Dennis Boxem, Peter-Jan Eusman, Gerben de Bruijn, en Erk Willemsen. 

De sessie met The Smart
Het wás me een avond: alle deelnemers konden twee aan twee met The Smart o.l.v. Sarah Lavinia Feenstra een of meer nummers meespelen, en de docenten lieten ook flink van zich spreken op de sessiebühne!De DrumDrieDaagse 2016 is weer voorbij. Met veel dank aan:
Zildjian cymbals en in het bijzonder Henk van Steenwijk – die de clinic van Jason Bittner mogelijk maakte, en tal van bekkens voorzag voor de diverse clinics.
Pearl drums en in het bijzonder Frank Jacobs – die de drums van Jason Bittner uitmuntend verzorgden.
Roland drums – die ervoor zorgden dat de drumgroepen van Fred Cohen op lekkere Roland-sets gespeeld konden worden – mede dankzij de inspanning van Keymusic Den Haag, geassisteerd door Muller Muziek in Amsterdam.
En natuurlijk aan Musicon en de crew van Godfried Zwaving! 

 

DrumDrieDaagse 2017 - de inschrijving is geopend!
Je kan je nu al inschrijven voor de DrumDrieDaagse 2017, op 11, 12 en 13 augustus. Klik hier: www.drumdriedaagse.nl