Tromp Percussion donderdag 17 november van start
Concours en festival tot en met 27 november 2016 in Eindhoven
Muzieknieuws 13-11-2016 22:11
Komende donderdag 17 november gaat het Tromp Percussion concours en festival van start: 11 dagen lang slagwerk in Eindhoven. Van 17 tot en met 27 november zijn er grootse concerten, een spannend concours, kunstmanifestaties en zelfs dance-gerelateerde party's.
In Slagwerkkrant 196 november-december, hebben we al volop aandacht besteed rondom de centrale persoon van het festival, Wilco-drummer Glenn Kotche, tijdens het festival actief als componist en solist. In het interview Slagwerkkrant 196 (november-december 2016) gaat hij uitgebreid in op alles wat hij tijdens het festival doet. Zie ook het artikel elders op deze site.
In onderstaand artikel tonen we het volledige programma van concours en festival.

Deze editie van Tromp Percussion doorkruist meer dan ooit genres en locaties: van klassieke concertzaal tot museum en dance club. Op donderdag 17 november start het festival daags voor het concours met een sneak preview met laureaten. Concours en festival eindigen samen in de Finale op zondagmiddag 27 november.

Glenn Kotche
Kotche is een creatieve veelvraat. Naast zijn werk als drummer bij Wilco maakt hij ook installaties met veldopnamen en componeert hij voor ensembles als het Kronos Quartet en Eighth Blackbird. In opdracht van TROMP schreef hij het nieuwe werk Time Passages dat de 3 concoursfinalisten met Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag in première brengen. De dag daarvoor, op 26 november, betreedt Kotche zelf het podium met een soloconcert in het Van Abbemuseum. Daar zijn ook drie van zijn installaties te zien met fragmenten uit zijn tijd in de studio en op tour met Wilco, o.a. van het Best Kept Secret festival.Elders op Slagwerkkrant.nl vind je een videoplaylist van Glenn Kotche live in allerlei settings plus video-interviews. Ook hebben we het interview dat we in 2010 met hem deden (2010, SWK155) bij dit artikel geplaatst. Klik hier.  

International Percussion Seminar
TROMP en Adams in Ittervoort slaan de handen ineen voor een eerste editie van een seminar met paneldiscussie, presentaties en optredens. Ook daarin speelt Glenn Kotche als keynote speaker een prominente rol. Erk Willemsen, uitgever van Slagwerkkrant, is moderator van deze discussie, waarin prominente slagwerkers/componisten als Nancy Zeltsman Arnold Marinissen en Pedro Carneiro zich buigen over de Ontwikkeling van het slagwerk na een eeuw explosieve geschiedenis. Waar andere instrumenten een diepgewortelde traditie hebben, is slagwerk als klassieke instrumentgroep nog jong met niet meer dan een 100 jaar repertoire en als solo-instrument nog niet eens 50 jaar repertoire. Tegelijkertijd loopt slagwerk behoorlijk voor op andere klassieke instrumentgroepen. Er is veel meer verbinding met jazz en wereldmuziek, maar zeker ook met popmuziek, dance en theater.
Meer informatie? Klik hier.  

TROMP Percussion Eindhoven
Vanaf 18 november strijden 27 slagwerktalenten uit de hele wereld in Muziekgebouw Eindhoven voor een plek in de Finale van de TROMP International Percussion Competition. Dit is het enige tweejaarlijkse concours voor soloslagwerk ter wereld.
TROMP festival presenteert gelijktijdig slagwerk in de volle breedte en bijzondere bezettingen. Zo opent het festival op vrijdag 18 november met Reich’s Music for 18 Musicians en dansers. Na vijf slagwerkedities van het concours zijn nu ook meer laureaten dan ooit tevoren te gast in het festival. Zij delen het podium o.a. met Lucas & Arthur Jussen en Lavinia Meijer. Een bijzondere rol is daarin weggelegd voor Dominique Vleeshouwers (winnaar 2014), die in zijn nieuwe project Playground met Arend Bruijn de concertzaal met minimal en beats naar het Eindhovense clubcircuit brengen.


Slagwerk Den Haag maakt deel uit van drie concertent tijdens Tromp Percussion: de Opening Night in Muziekgebouw Eindhoven, waar Steve Reich's Music for 18 Musicians wordt uitgevoerd, de avond met Noisia in De Effenaar en het Finale concert, weer in Muziekgebouw Eindhoven. 


VOLLEDIGE PROGRAMMAGEGEVENS EN LINKS NAAR KAARTVERKOOP 
Bekijk hieronder het enorm uitgebreide programma!  

DO 17 NOV 2016
TROMP SNEAK PREVIEW: Alexej Gerassimez, Brandon Ilaw, Mengjie Han & Peter Klimo
Lunchpauzeconcert
12:30 UUR | MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN | KLASSIEK, SLAGWERK & PIANO | € 2,00
Twee van de grootste internationale concoursen uit ons land slaan de handen ineen. Laureaten van TROMP en het Liszt pianoconcours tonen hun uitzonderlijke talent in Bartóks virtuoze Sonate voor Twee Piano’s en Slagwerk, de maestro’s persoonlijke favoriet en een prominent werk in het repertoire van de allergrootsten, zoals Murray Perahia en Evelyn Glennie.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3050

VR 18 & ZA 19 NOV 2016
TROMP CONCOURS 1E RONDE
10:30 UUR | MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN | KLASSIEK, SLAGWERK | vrij toegankelijk
De eerste rondes van deTROMP International Percussion Competition geven de aftrap voor de deelnemers aan het concours voor klassiek soloslagwerk. In de Kleine Zaal van Muziekgebouw Eindhoven strijden de meest talentvolle percussionisten ter wereld om een plek in de Halve Finale. In deze eerste ronde spelen zij één van de verplichte werken voor multi-percussion en een een werk voor vibrafoon naar eigen keuze. Let op: U kunt alleen tijdens applaus en changementen tussen deelnemers plaats nemen in de zaal. Tijden en speelschema kunnen tot het laatste moment wijzigen, raadpleeg daarom altijd de meest actuele tijden en schema’s op tromppercussion.com.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3281
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3283

 VR 18 NOV 2016
TROMP OPENING NIGHT
Reich’s Music for 18 Musicians & dansers
20:15 UUR | MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN | KLASSIEK, ORKESTCONCERT | € 22,50
Bejubeld bij elke uitvoering, in 2013 nog in een volle meedeinende Lowlands tent. Het is lastig stil zitten bij Reich’s hypnotiserende meesterwerk. De Franse choreograaf Sylvain Groud leidt in dit openingsconcert van TROMP Percussion Eindhoven een een grote groep dansers van de zaal naar het podium, van amateur tot professional en van jong tot oud. Nog niet eerder in deze setting in ons land vertoond!
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3002


 

ZA 19 NOV 2016
TROMP PRESENTS CARMINA BURANA
Arthur & Lucas Jussen, Brabant Koor, Dominique Vleeshouwers e.a.
20:15 UUR | MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN | KLASSIEK, KOORCONCERT | € 25,00
Gevestigde internationale namen zijn het inmiddels, die van de Jussens. Ze ontmoeten Dominique Vleeshouwers, winnaar van het internationaal gerenommeerde TROMP slagwerkconcours in 2014, in één van de meest populaire werken van de 20e eeuw. Deze nieuwe generatie van topmusici tilt dit intense, spectaculaire koorwerk gegarandeerd naar nieuwe hoogten in de internationaal geprezen akoestiek van onze concertzaal. Compleet met koor en kinderkoor!
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3003

 ZA 19 NOV 2016
TROMP @ YOUNG ART NIGHT #9 ROM POM POM
Met installaties van Glenn Kotche & Playground
21:00 UUR | VAN ABBEMUSEUM | KUNST, DANCE, POP, SLAGWERK | € 8,00
De Young Art Crowd, het collectief jonge kunstliefhebbers van het Van Abbemuseum organiseert de inmiddels al negende editie van de Young Art Night. Met deze keer lichtjes van GLOW en de beats van het TROMP festival. Tijdens deze donkere en koude dagen transformeert het museum in een baken van licht, lol, muziek en kunst. In deze speciale TROMP editie toont het Van Abbemuseum installaties van Glenn Kotche en presenteert TROMP 2014 winnaar Dominique Vleeshouwers zijn nieuwe project Playground met Arend Bruijn. Zij brengen deze avond de concertzaal met minimal en beats naar de club, in dit geval de dansvloer van de Young Art Night.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3279

 

ZO 20 & MA 21 NOV 2016
TROMP DINER & CONCERT
Musique de Tables met Trio SR9
19:00 UUR | KAZERNE | THEATER, SLAGWERK | € 75,00
In 2012 sleepte Alexandre Esperet in de Finale van het internationaal gerenommeerde TROMP slagwerkconcours met ‘zijn perfect uitgevoerde, ritmische goochelen met een imaginair balletje’ (ED) de 1e prijs, persprijs én publieksprijs in de wacht. In het Eindhovense expositie restaurant Kazerne trakteert hij met zijn Trio SR9 op een theatrale dinnershow waarin een heerlijk Italiaans/Mediterraan 3-gangen diner met bijpassende wijnen en prikkelende muziek en bodypercussion performances elkaar afwisselen.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3019
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3020

MA 21 NOV 2016
TROMP CONCOURS 2E RONDE
9:30 UUR | MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN | KLASSIEK, SLAGWERK | vrij toegankelijk
In de Kleine Zaal van Muziekgebouw Eindhoven strijden de meest talentvolle percussionisten ter wereld om een plek in de Halve Finale van de TROMP International Percussion Competition. Tijdens de tweede ronde barst voor de grootste percussietalenten de strijd los om een plek in de halve finale én om de Willem Vos Prijs voor de beste uitvoering van een compositie van een Nederlandse componist. In maximaal 15 minuten moeten de overgebleven deelnemers met een werk voor marimba de jury overtuigen van hun topkwaliteit. Let op: U kunt alleen tijdens applaus en changementen tussen deelnemers plaats nemen in de zaal. Tijden en speelschema kunnen tot het laatste moment wijzigen, raadpleeg daarom altijd de meest actuele tijden en schema’s op tromppercussion.com.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3285

Bekendmaking halve finalisten
Na de 1e en 2e ronde van het TROMP concours, maakt de jury deze maandagavond om 22.00 uur in de Stadsfoyer van Muziekgebouw Eindhoven bekend welke deelnemers doorgaan naar de halve finale. De jury selecteert maximaal negen deelnemers. Een spannend moment voor alle deelnemers!
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3286

MA 21 NOV 2016
Han Bennink Trio
TROMP & Axes presenteren
21:00 UUR | CAFE WILHELMINA | JAZZ | € 11,00
Simon Toldam piano Joachim Badenhorst (bas-) klarinet, saxofoon Han Bennink slagwerk
Han Bennink, Nederlands avontuurlijkste drummer, geeft in zijn trio de ruimte aan jong Europees jazztalent. Saxofonist/klarinettist Joachim Badenhorst en pianist Simon Toldam benaderen de jazztraditie met open vizier, waarbij melodieuze improvisaties en abstracte, rauwe klanken hand in hand gaan. Naast eigen werk speelt het trio verrassend eigentijdse bewerkingen van composities van Duke Ellington en Billy Strayhorn. “Weinig drummers swingen zo hard als Bennink. Badenhorst speelt prachtig klarinet en Toldam paart intelligentie aan instinct.” (Parool).
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3228

 

WO 23 & DO 24 NOV 2016
TROMP Concours Halve Finale
9:30 UUR | MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN | KLASSIEK, SLAGWERK | vrij toegankelijk
In de Kleine Zaal van Muziekgebouw Eindhoven strijden de meest talentvolle percussionisten ter wereld om een plek in de Finale van de TROMP International Percussion Competition. De overgebleven kandidaten presenteren zich met onder meer het verplichte finalewerk dat Robin de Raaff speciaal voor TROMP schreef. Schitterende recitals met een spannend slot, want aan het einde maakt de jury de drie finalisten bekend. Let op: U kunt alleen tijdens applaus en changementen tussen deelnemers plaats nemen in de zaal. Tijden en speelschema kunnen tot het laatste moment wijzigen, raadpleeg daarom altijd de meest actuele tijden en schema’s op tromppercussion.com.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3288
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3290

Bekendmaking finalisten
Na de Halve Finale van het TROMP concours, maakt de jury op donderdagavond om 22.00 uur in de Stadsfoyer van Muziekgebouw Eindhoven bekend welke deelnemers doorgaan naar de Finale op zondagmiddag 27 november.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3292

 

WO 23 NOV 2016
TROMP @ Piet Hein Eek: Canto in Hout
Percussion Friends & Trio SR9
21.00 uur | Piet Hein Eek | MINIMAL MUSIC, SLAGWERK | € 18,50
De houtwerkplaats van Piet Hein Eek was in 2014 de ideale setting voor de uitvoering van Timber op blokken hout. Nu keert TROMP terug met één van de bekendste minimal werken in een nieuwe setting: Simeon Ten Holt’s Canto Ostinato voor maar liefst zeven musici op het hout van vijf marimba’s en het metaal van 2 vibrafoons.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3027

DO 24 NOV 2016
TROMP Composition Competition lunchpauzeconcert
slagwerkstudenten van Nederlandse conservatoria
12:30 UUR | MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN | LUNCHPAUZECONCERT | € 2,00
Met de compositiewedstrijd onder jonge talentvolle componisten aan de Nederlandse conservatoria, stimuleert TROMP schrijven voor slagwerk onder een nieuwe generatie, uitgevoerd door medestudenten. Van duo’s tot grote ensembles en van ingetogen tot theatraal, in dit lunchpauzeconcert komt u ogen en oren tekort. Een vakkundige jury met onder meer TROMP composer in residence Glenn Kotche, kiest na het concert de winnaar.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3057

DO 24 NOV 2016
Noisia 'Outer Edges' + 'Slagwerk Den Haag / Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Club // presented by TROMP
20:15 UUR | EFFENAAR | POPMUZIEK, SLAGWERK | € 15,00
Na de release van het nieuwe album Outer Edges komt Noisia dit najaar met de gelijknamige show in het internationale clubcircuit, een ongekend ‘170 beats per minute’ audiovisueel spektakel. Tijdens TROMP staat het collectief, één van de grootste drum ’n bass acts wereldwijd, in de grote zaal van de Effenaar. Noisia-fans kunnen hun hart ophalen, want Slagwerk Den Haag en dansgezelschap Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Club warmen het publiek op met een impro-set van Mechanical Ecstasy, waar o.a. Noisia-lid Thijs de Vlieger de muziek voor schreef. Het internationale TROMP slagwerkfestival geeft met deze show een bijzonder inkijkje in de laatste ontwikkelingen in digitale én akoestische beats. 

https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3242

 VR 25 NOV 2016
TROMP/Adams International Percussion Seminar
Glenn Kotche, Pedro Carneiro, Dominique Vleeshouwers, Nancy Zeltsman e.a.
10:00 UUR | ADAMS MUSICAL INSTRUMENTS, ITTERVOORT | SLAGWERK
In een seminar met paneldiscussie, presentaties en optredens geven internationaal gerenommeerde slagwerkers hun visie op de Ontwikkeling van het slagwerk na een eeuw explosieve geschiedenis. Met keynote speaker Glenn Kotche, forumdiscussie o.l.v. Erk Willemsen (Slagwerkkrant), optredens van Glenn Kotche en Dominique Vleeshouwers, slagwerkmarkt en masterclasses.
TROMP voelt de verantwoordelijkheid een voortrekkersrol te spelen wanneer het gaat om reflectie op en ontwikkeling van de beroepspraktijk. En voor slagwerk betekent dat een terug- en vooruitblik op een jonge, maar hele kansrijke en spannende beroepspraktijk. Slagwerk heeft in de vorige eeuw een explosieve ontwikkeling doorgemaakt binnen orkesten, in ensembles en als solo-instrument. Waar andere instrumenten een diepgewortelde traditie hebben, is slagwerk als klassieke instrumentgroep nog jong met niet meer dan een 100 jaar repertoire en als solo-instrument nog niet eens 50 jaar repertoire. Tegelijkertijd loopt slagwerk behoorlijk voor op andere klassieke instrumentgroepen. Er is veel meer verbinding met jazz en wereldmuziek, maar zeker ook met popmuziek, dance en theater.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3273

 

vr 25 nov 2016
Lavinia Meijer, Jennifer Koh & Percussion Friends
welkom Daníel!
20.15 uur | Muziekgebouw Eindhoven | KLASSIEK, SLAGWERK | € 17,50 / € 15 / € 12,50
Muziekgebouw Eindhoven verwelkomt Daníel Bjarnason samen met Lavinia Meijer, één van zijn grootste fans. En laten Bjarnasons voorgangers als composer in residence - Nico Muhly en Bryce Dessner - nu ook tot Lavinia's favorieten behoren. Een ontvangst met een luisterrijke bezetting: harp, viool en slagwerk.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/2999

ZA 26 NOV 2016
Glenn Kotche
solo concert
15:00 UUR | VAN ABBEMUSEUM | POP, SLAGWERK | toegang met museumticket
Glenn Kotche, vooral bekend als drummer van Wilco, is special guest in deze edtitie van het slagwerkconcours -en festival TROMP. Een dag voordat de concoursfinalisten zijn nieuwe compositie in première brengen, betreedt Kotche zelf het podium met een soloconcert. Daarin speelt hij eigen werk, waaronder Monkey Chant en het recent door So Percussion opgenomen Drumkit Quartet No.1, maar dan in een solobewerking.
Als componist en slagwerker is Glenn Kotche actief in zowel de gecomponeerde muziek als in indie pop en het brede palet ertussen. Kotche is een creatieve veelvraat die het beste van verschillende artistieke werelden met elkaar weet te verbinden en keer op keer weet te verrijken. Van installaties opgebouwd uit field recordings tot composities voor ensembles als het Kronos Quartet en Eighth Blackbird; van projecten met John Luther Adams of Jim O’Rourke tot zijn werk als drummer bij één van ’s werelds meest invloedrijke indie rockbands, Wilco.
Kotche brengt ook een aantal van zijn installaties mee naar Nederland, waarin hij onder meer fragmenten gebruikte uit zijn tijd in de studio en op tour met Wilco. Zo komen ook fragmenten opgenomen tijdens bijvoorbeeld Best Kept Secret festival voorbij. De installaties staan tentoongesteld in het museum.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3275

 ZA 26 NOV 2016
TROMP Jury in concert
Nancy Zeltsman, Momoko Kamiya, Mark Pekarsky, Arnold Marinissen, Yi-Ping Yang, Lucas Vis
m.m.v. Brandon Ilaw (2e prijs TROMP)
16:00 UUR | VAN ABBEMUSEUM AUDITORIUM | KLASSIEK, SLAGWERK | € 15,00
De dag voor de finale is de uitgelezen kans om de TROMP jury - de internationale slagwerktop - zelf aan ‘de slag’ te zien en horen. Na een week van luisteren en beoordelen zijn de rollen omgekeerd en betreden ze samen het podium met een ongekende slagwerkshow. Zij spelen onder meer werken van Sofia Goebaidoelina, Arnold Marinissen, Vladimir Martynov en John Eriksson. Inmiddels een goede traditie is de uitnodiging aan afgevallen deelnemers om samen met de juryleden op te treden.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3301

ZA 26 NOV 2016
TROMP 2016 @ HET WILD
AfrikaBoomNada B2B Playground, Jan Schulte, Woody en Traumatize
20:00 UUR | STROOMHUIS | CROSS-OVER | € 10,00
TROMP maakt een uitstapje naar de dansvloer van de clubavonden van HET WILD in het Stroomhuis in Eindhoven. Daar ontmoet de house, beat, hiphop ’n funk van HET WILD residents DJ-duo AfrikaBoomNada het nieuwe project Playground TROMP 2014 winnaar Dominique Vleeshouwers. Samen met Arend Bruijn dook hij een jaar lang de clubs in om hun eigen elektronische muziek te produceren met een speeltuin aan percussie, synthesizers en DJ equipment. Het resultaat: een live dj-set die de concertzaal naar de club haalt met bombastisch spektakel en heftige dansritmes of juist intieme verstilling.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3249

 

ZO 27 NOV 2016
TROMP 2016 Finale
3 finalisten, Asko|Schönberg & Slagwerk Den Haag
14:00 UUR | MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN | KLASSIEK, SLAGWERK | € 15,00
Eens per twee jaar komen de grootste slagwerktalenten uit de hele wereld naar Muziekgebouw Eindhoven voor de TROMP International Percussion Competition. Dit is het enige tweejaarlijkse concours voor soloslagwerk ter wereld. Glenn Kotche schrijft het nieuwe verplichte finalewerk dat door de drie finalisten in première wordt gebracht. Een opwindend spektakel, want de drie grootste slagwerktalenten uit de hele wereld strijden schouder aan schouder op het hoogste niveau voor de jury- én publieksprijs. Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken van Radio 4, is wederom gastheer van dit spannende slotconcert.
https://www.tromppercussion.nl/programma-detail/3004

 

 TROMP Percussion Eindhoven.www.tromppercussion.nl