Drumworld Festival 2016 verslag
Van jong talent tot drumlegende
Muzieknieuws 21-09-2016 10:37
Drumworld Festival 2016: een geslaagde, boeiende en hete drumdag, met veel bezoekers, die konden genieten van de meest uiteenlopende drumstijlen, gespeeld door zes nationale en internationale topdrummers op het Slagwerkkrant Podium van Adams Drumworld: Myron Matitawaer, Dre Energy, Virgil Donati, Hans Eijkenaar, Milos Meier en Dave Weckl. Natuurlijk waren wij van de partij! Lees hier het verslag van deze prachtdag, 11 september 2016!

tekst Bouke Bijlsma, Erk Willemsen en Dennis Boxem

Dave Weckl
Hij is top of the bill van deze dag, een drumlegende. Dave Weckl mag de enerverende festivaldag dan ook afsluiten en doet dat met een geweldige clinic. Hij gaat van start met fraai handenspel, waarbij meteen duidelijk wordt hoezeer zijn spel draait om sound en dynamiek. Dat drumstel klinkt zo waanzinnig goed! Weckl maakt zijn sound niet alleen met een perfecte tuning van de trommels, maar ook met een eigen mixer naast zijn kit, waarop hij voor elke situatie een aparte mix heeft geprogrammeerd. Voorafgaand aan het Drumworld Festival gaf Weckl ook heel succesvolle masterclasses in Ittervoort, en dat trekt hij door in zijn clinic, bijvoorbeeld met het advies om op Youtube vooral de historie van de drums goed na te trekken: ‘Want uiteindelijk komt alles wat wij doen, of het nou fusion of rock is, uit de jazztraditie.’ En je moet altijd zo breed mogelijk georiënteerd zijn. Dat illustreert hij met een latinstuk en een sambafeel. Op de vraag uit het publiek waarom hij kiest voor traditional grip, demonstreert hij helder dat het verschil wat hem betreft in de sound zit: ‘It’s in the ghostnotes, and in the tip.

 

Virgil Donati
Hij begint zijn optreden met een lesje maatbeheersing. Met een paar fenomenale beatdisplacements zet Virgil Donati het publiek op het verkeerde been. Met het grootste gemak rijgt Donati vreemde maatsoorten aan elkaar, en voor het gemak laat hij nog even een paar Planet X-tracks horen, maar dan zoals hij ze zelf eigenlijk had willen hebben. Ongelooflijk muzikaal spierballenvertoon van de sympathieke Australiër, die na het video-interview (zie Slagwerkkkrant.nl) nog even liet merken dat zijn streven naar perfectie zich niet beperkt tot zijn drumspel. Vijf minuten na afloop stond hij plotseling weer voor onze neus, en zei: ‘Die laatste vraag, mag die nog even over? Het perfecte antwoord schiet me net te binnen.’ Zo gezegd, zo gedaan; en inderdaad…

 

Hans Eijkenaar
De kop boven het interview met Hans Eijkenaar in de vorige editie van Slagwerkkrant luidde: ‘88 liedjes foutloos spelen op één repetitie’. Die repetitie was voor The Voice Of Holland, waarvan begin oktober de uitzendingen van een nieuwe reeks weer beginnen. Hoe ‘De Eijk’ het drummen voor The Voice benadert, was onderwerp van zijn clinic. Hij legde uit hoe hij de tracks benadert, hoeveel vrijheid je kunt nemen, en wat zo interessant is aan het spelen van een track van Taylor Swift; resulterend in schitterend begeleidingsspel van Eijkenaar. Prachtig hoe hij een ballad naar een enorme climax weet te brengen. Mooi om te horen hoe hij twee interpretaties van dezelfde song laat horen. Oftewel: hoe kun je een popliedje nét wat verder optillen. 

 

Miloš Meier
De timide Tsjech verandert op het podium in een metalbeest, en galoppeert er dan lustig op los met dubbele-bassdrumrolls die onvoorstelbaar precies en stevig zijn; en snel, heel snel! Meier doet niet zomaar een clinic; hij noemt dit drumoptreden Drumming Syndrome en speelt daarbij composities die hij speciaal voor dit project heeft gemaakt. Ook het visuele aspect is dik voor mekaar; de energie en bevlogenheid spatten van het podium af. Mooi is het moment dat Meier zijn bassdrums in een noodtempo laat doorrollen en daarbij, schijnbaar op zijn dooie akkertje, in het Engels het publiek toespreekt. Zeker als je weet hoe nerveus hij was voor het korte video-interview: ‘Man, moet dat nou? Mijn Engels is veel te slecht…’

Dre Energy
Voor de broodnodige gospelchops deed Drumworld dit jaar een beroep op Andre Boyd, oftewel Dre Energy. En de Amerikaan uit St Louis – dit jaar op wereldtournee met Cirque Du Soleil’s Quidam – is duidelijk niet van plan om het drumpubliek teleur te stellen. Vooral zijn watervlugge rolls over snare en toms imponeren, maar toch zeker ook zijn moddervette backbeat. Dre toont zich een humorvolle spreker, die ontspannen in gaat op de vragen en reacties uit de zaal. Heel apart is het terugkerende showelement, waarbij de forse drummer na een explosie van chops plotseling doodstil blijft zitten, het hoofd iets opzij – alsof de batterijen op zijn – waarna hij even plotseling met dubbele energie weer over de trommels raast. Het publiek in Ittervoort kan het wel waarderen.Myron Matitawaer
De veertienjarige winnaar van Drumtalent 2015 was speciaal naar Ittervoort gekomen om dit onderdeel van zijn prijs in ontvangst te nemen: optreden als opener van het eerstvolgende Drumworld Festival. Wij zagen Myron al eerder een clinic geven tijdens Musicfair 2016, en we kunnen vaststellen dat hij opnieuw gegroeid is. Zijn chops en algehele muzikale handigheid blijven indrukwekkend, maar zijn pocket is nog weer volwassener en lekkerder geworden. Net als in Utrecht liet hij zich bij een paar tracks begeleiden door vader Stef op keyboard en bassist Daniel van der Molen; een behoorlijk overtuigend optreden van deze jonge drumbelofte! 


Uitreiking Slagwerkkrant Poll Awards 2016
Jaarlijks reiken we de Slagwerkkrant Poll Awards uit tijdens het Drumworld Festival. Bekijk het verslag van deze uitreiking in het artikel elders op Slagwerkkrant.nl. Klik hier. 

Presentatoren Jimmy & Rick
Uit de losse pols presenteerden Jimmy van den Nieuwenhuizen en Rick van Wort de hele middag; met veel humor maar ook veel respect voor de optredende drummers.Online verslag en video-interviews
Tijdens Drumworld Festival 2016 maakten we een online liveverslag met foto’s en video’s. Klik hier. De foto's vind je in dit artikel en natuurlijk ook in de nov-dec editie van Slagwerkkrant. De video-interviews vind je binnenkort op Slagwerkkrant.nl. 

Het Drumworld Festival is een project van Adams Drumworld en wordt mede mogelijk gemaakt door Slagwerkkrant.

www.slagwerkkrant.nl