Chris Dave & The Drumhedz in Nederland
So What's Next Festival Eindhoven - Bird R'dam - Paradiso A'dam
Muzieknieuws 10-09-2014 17:00
In november spelen Chris Dave & The Drumhedz drie keer in Nederland. Wij hebben deze bijzondere drummer uitgebreid bejubeld; in het coverartikel van Slagwerkkrant 173 (januari-februari 2013), in de cursusrubriek ‘Spelen’ van datzelfde nummer en ook in diverse latere items, maar wie kan het beter verwoorden dan directe collega Ahmir 'Questlove' Thompson: 'Chris Dave is probably the most dangerous drummer alive. He is totally reinventing just what you can do with drums.' Klik links onder DOWNLOAD op het pdf-icoontje om dat coverartikel nog eens na te lezen. Hieronder nog wat achtergronden over deze Amerikaanse drumvernieuwer en zijn band, en een link naar onze uitgebreide Youtube- en Spotify-playlists.

door Bouke Bijlsma

DE MAN

Chris ‘Daddy’ Dave speelde al veelvuldig in Nederland, met jazzpianist Robert Glasper, r&b-ster D’Angelo en zelfs met onze eigen Alain Clark. In de studio werkte hij samen met namen als Adele, Maxwell, Beyoncé, Janet Jackson, Mos Def, Jose James en Erykah Badu. Maar meer en meer wordt de Amerikaanse drummer gevraagd om hemzelf, als bandleider van zijn groep The Drumhedz.

Wat maakt zijn spel zo bijzonder? In zijn Slagwerkkrant-cursus Spelen zegt Mark Eeftens het zo:

‘Chris Dave is een man van de timing, en vaak gebruikt hij geen toms maar een verzameling verschillend gestemde snares bij zijn set. Invloeden van Ahmir ‘Questlove’ Thompson en zeker beatproducer J Dilla zijn goed te horen in zijn spel. Als je J Dilla opzoekt en beluistert op Spotify, snap je ineens waar Chris Dave een hoop van zijn fratsen vandaan heeft. Op Youtube zien we hem druk experimenteren met de meest vreemde patronen, en ook op de cd Black Radio van Robert Glasper Experiment krijgt hij volop de ruimte.
‘Bij het noteren van Chris Dave-grooves schiet onze notatie al snel tekort: simpelweg omdat zijn plaatsing van de noten in de tijd tussen alle bekende groepjes in valt. Om het toch op te schrijven kun je groepjes als kwintolen en septolen gebruiken; die dekken niet helemaal de lading, maar komen in de buurt.’

 

In het coverartikel in Slagwerkkrant 173 schrijft Dennis Boxem:

Een van de ritmische grapjes die Dave vaak in zijn grooves gebruikt, is een bijzondere verschuiving op zijn hihat. Daardoor ontstaat een vervreemdend effect zonder dat je de groove kwijtraakt. Chris Dave legt uit: ‘Ik heb dat geleerd van producers als J Dilla en Pete Rock, die allerlei freaky beats programmeerden. Ritmes waarbij de beat op de 2 en 4 bleef, maar het hihatpatroon verschoof. Die dingen waren onmogelijk om te spelen. Maar ik ben gaan uitpluizen hoe ze in elkaar zaten. Nu hoef ik daar niet eens meer over na te denken; ik denk gewoon aan de beat die ik wil spelen. Maar dat heeft me wel heel wat eenzame weekendjes gekost, terwijl de rest van mijn vrienden aan het feesten was.’

Als je klikt op de volgende link, kom je op de extra online content die wij plaatsten bij de Cursus Spelen van Slagwerkkrant 173 (januari-februari 2013), met daarin een uitgebreide Youtube-speellijst en een Spotify-lijst met muzikale hoogtepunten van Chris Dave.

 

EN ZIJN BAND
Chris Dave & the Drumhedz bestaat uit steeds wisselende maar altijd bijzondere muzikanten die passen in Dave’s muzikale visie. Voor het optreden in BIRD neemt hij mee: Isaiah Sharkey op gitaar, Kebbi Williams op sax en fluit en Nick McNack op basgitaar. Zoals altijd nemen de mannen je mee in een muzikale achtbaan langs verschillende stijlen, tempo’s, maatsoorten, kleurwisselingen van covers en originals. Van jazz tot hiphop, van r&b tot rock, van Jimi Hendrix tot Fela Kuti, van Radiohead tot J Dilla, van Chris tot Dave.

In zijn Redactioneel van Slagwerkkrant 174 beschrijft Mark van Schaick wat er gebeurde toen Chris Dave & The Drumhedz optraden op de Sabian Live Party tijdens de NAMM show 2013:

‘Oud en jong, blank en zwart, rock en jazz, hip en conservatief, enthousiast pratend, high fivend, drank bestellend, vanuit een collectief besef dat er iets speciaals was gebeurd: Chris Dave had gespeeld, en hoe. Genres, ritmes, arrangementen, alles was vervaagd tot iets wat in de verte herinnerde aan de muziek zoals die door andere mensen wordt gemaakt. Nu hadden wij van Slagwerkkrant al met onze neus bovenop zijn onorthodoxe kit gezeten tijdens de shows in Nederland, zie vorige editie, maar ook voor ons was dit optreden van drie kwartier een ware verademing tussen alle good old boys-rock, -funk en -fusion waar de NAMM show patent op lijkt te hebben. (…) Chris Dave viel echter op omdat álles wat hij op zijn uniek klinkende set-up doet, anders is. Of hij nu een stuk van Tony Williams aanpakt of een ballad speelt, of hij nu begeleidt of soleert.’

 Zelf zegt Dave over zijn band:

‘De Drumhedz is een groep vrienden die op een heel vrije en experimentele manier muziek wil maken. Er zijn geen regels, behalve dan dat je een open mind moet hebben.’

 
Line-up:
Chris Dave - drums
Nick McNack - bas
Isaiah Sharkey - gitaar
Kebbi Williams - saxofoon en fluit

1 november - So What's Next Festival, Eindhoven www.muziekgebouweindhoven.nl

2 november - BIRD, Rotterdam www.bird-rotterdam.nl

3 november - Paradiso, Amsterdam www.paradiso.nl

 

(Dit bericht is gewijzigd op 15 oktober vanwege verplaatsing van optreden van MC Theater naar Paradiso, Amsterdam)