Lean Robbemont bij DJ Silvan Stoets Spring Rhythm

Alain Clark's drummer maakt herrie voor LongFonds

Muzieknieuws 11-03-2014 16:38

Als speciale sidekick van Veronica-dj Silvan Stoet verslaat Femke Krone voor Slagwerkkrant en Slagwerkkrant.nl "Spring Rhythm", een drumevent ten behoeve van het LongFonds. Tijdens zijn radio-uitzendingen op zondag ontvangt Silvan Stoet telkens een bekende NL-drummer, om zo toe te werken naar de grote finale: het Spring Rhythm Event op zondag 23 maart in Studio A12 te Bunnik. Tijdens de uitzending van 9 maart was de beurt aan Lean Robbemont.

 

We zijn aan het aftellen, nog maar twee weken en dan is het zover, het Spring Rhytm Event 2014. Met 120 drummers herrie maken voor het LongFonds in studio A12 te Bunnik (met onder anderen Cesar Zuiderwijk, Ton Op ’t Hof, Martijn Bosman en 120 amateurdrummers). En natuurlijk met Lean Robbemont!

Op deze mooie zondag middag zitten we weer met z’n allen klaar om mooie radio te maken. Vandaag te gast bij Silvan Stoet: Lean Robbemont, bekend van de soulzanger Alain Clark. Hij heeft zijn Yamaha Club Custom meegenomen, en het lijkt wel zomer in de studio; de zon schijn prachtig de studioruimte in.

Bekijk hier de video van Lean’s drumsolo in de Veronica-studio.

 

Als kind kreeg Lean al op z’n derde een echt drumstel. Waarom? Nou, de meubels en de kasten in het ouderlijk huis werden er niet mooier op met alle ritmische uitspattingen van de trommelende peuter. Op dit moment herhaalt die familiegeschiedenis zich, want ook Lean’s eigen kind heeft de weg naar de drumstokken gevonden; met 1½ jaar is de kleine dreumes al gek op drummen…

Lean studeerde drums aan het conservatorium van Rotterdam. Zijn invloeden toen waren Dave Weckl en Vinnie Colaiuta; behoorlijk getructe drummers, dus. Nu luistert hij vooral naar oergroovers als Steve Gadd en Steve Jordan. Na het conservatorium heeft hij veel verschillende dingen gedaan. Zo speelde hij twee jaar bij de Wicked Jazz Sounds band, en ook zat hij in de band Auratones. Daarmee heeft hij een paar keer samengespeeld  met Thijs van Leer; dat werkte zo goed dat Auratones en Van Leer samen een cd hebben opgenomen; The Adventure Continues, met daarop een aantal bewerkingen van Focus-nummers.

Bekijk hier een video van Thijs van Leer & Auratones (met Lean Robbemont). Ze spelen Focus-classic House Of The King in een nieuw jasje.

 

Ik vroeg Lean om één van zijn mooiste muziekervaringen te noemen. ‘Altijd moeilijk zo’n vraag, want er zijn er vele. Wat zeker in dat rijtje thuishoort, is het optreden in Italië met Alain Clark. Daar stonden we in het voorprogramma van Lenny Kravitz; een te gekke ervaring.’

Bekijk hier een video van Lean Robbemont met Alain Clark op het North Sea van 2011 (met lekkere drumsolo op 2.17 minuten).

 

Een andere mooie ervaring - en iets wat weinig mensen weten – is dat Lean op Color Blind (het tweede Engelstalige album van Alain Clark) samenspeelt met Steve Gadd op 1 nummer: Corner Of My Street. Een enorme eer om met een van mijn helden op 1 nummer te staan!’

Een paar jaar geleden hebben Lean en ik samen in Paradiso een Michael Jackson Tribute gedaan, en ook dat optreden staat hoog in Lean’s  rijtje met bijzonder ervaringen (en ook in dat van mij). De energie in Paradiso was toen echt geweldig!

Minder is weer dat Lean erg vaak de pech heeft dat zijn mics van het drumpodium vallen; zo ook laatst tijdens het concert met Alain Clark in Paradiso. ‘Gelukkig  kon de show gewoon doorgaan, want vervolgens rent er een handvol roadies het podium op die de boel weten te redden.’

Na de geweldige solo van Lean was het weer tijd om de luisteraar erbij te betrekken. Het intro dat Lean moest spelen was niet gemakkelijk te raden: gelukkig waren er toch luisteraars die het herkenden: Scooby Snack van Fun Loving Criminals; weer iemand gelukkig met een paar drumstokken!

Op dit moment is Lean druk met van alles. Zo gaat hij met zangeres Do werken, en speelt hij in de Voice Of Holland Band die buiten de uitzending om live met de artiesten  door het hele land speelt. En natuurlijk gaat hij weer spelen met Alain Clark. Zijn grote wens? ‘Eigen nummers schrijven en eigen projecten beginnen.’

En weer ging er een mooie muziekmiddag voorbij. Nu nog één drummer te gaan en dan is het zover. Spring Rhythm Event 2014! Als laatste gastdrummer hebben we op 16 maart Martijn Bosman, onder meer bekend van Guus Meeuwis, Kane, Gotcha, en vele anderen.  (Femke Krone)

Bekijk ook eerdere verslagen van het Spring Rhythm Event door Femke Krone.

Als je hier klikt, zie je het verslag van zondag 2 maart met Ton op ’t Hof.

Als je hier klikt, zie je het verslag van zondag 2 februari met Igor Hobus en Axel Limbeek.

Als je hier klikt, zie je het verslag van zondag 16 februari met Jimmy van den Nieuwehuizen.

En hier kom je direct op de site van Spring Rhythm Event.

 

Spring Rhythm
Studio A12, Bunnik
zondag 23 maart 2014
www.springrhythm.nl

zoeken
zoeken