Ton op t’ Hof bij DJ Silvan Stoets Spring Rhythm

Ode aan Buddy Rich voor het LongFonds

Muzieknieuws 03-03-2014 15:00

Als speciale sidekick van Veronica-dj Silvan Stoet verslaat Femke Krone voor Slagwerkkrant en Slagwerkkrant.nl "Spring Rhythm", een drumevent ten behoeve van het LongFonds. Tijdens zijn radio-uitzendingen op zondag ontvangt Silvan Stoet telkens een bekende NL-drummer, om zo toe te werken naar de grote finale: het Spring Rhythm Event op zondag 23 maart in Studio A12 te Bunnik. Tijdens de uitzending van zondag 2 maart was de beurt aan Ton op t’ Hof.

Nog 22 dagen voordat het Spring Rhythm Event 2014 (met onder anderen Cesar Zuiderwijk, Lean Robbemont, Ton Op ’t Hof, Martijn Bosman en 120 amateurdrummers) van start gaat. Met een stel enthousiaste drummers herrie maken voor het LongFonds in studio A12 te Bunnik. Na Ton komen er nog drie drummers als speciale gast in de uitzending van Silvan Stoet.

Het is weer een en al gezelligheid in de Veronica-studio, waar Ton op ’t Hof bezig is zijn drumstel op te bouwen. Hij heeft een Zwarte Premier Artist Maple meegenomen. De vader van Ton gaf les aan tamboerkorpsen, en hij ging altijd mee. Ton was een jaar of acht toen hij begon met drummen, en hij is nooit meer gestopt.

In de jaren zeventig was Ton een van de meest gevraagde studiodrummers van ons land. Dat werd ook wel duidelijk tijdens het radiogesprek in de uitzending, toen Ton vertelde over alle klussen die hij gedaan heeft. Zo speelde hij op meer dan 500 albums van artiesten als Paul de Leeuw, Mai Tai, Falco, Anita Meyer, Lori Spe, Jan Rietman, Dolly Dots, Replay, en nog veel en veel meer. Als ik hem vraag waar hij het meest trots op is, zegt hij: ‘Allereerst mijn vrouw en kinderen’. En daarna pas: ‘Spelen met de Margriet Eshuijs Band, en het album Black Pearl.’

Bekijk hier een video van Margriet Eshuijs bij Avro's Toppop met Black Pearl.

 

Als jonge drummer luisterde Ton vooral veel naar jazz, met name Buddy Rich en Gene Krupa. Als het tijd is voor zijn drumsolo, is Ton dan ook de eerste drummer in het programma die zich waagt aan een onvervalste jazzsolo; een ode aan Buddy Rich.

Bekijk hier Ton's solo in de studio van Radio Veronica


Verder komen er veel mooie verhalen voorbij; hij heeft dan ook zo veel meegemaakt. Zo vertelt Ton een mooie anekdote over een concert in de Kuip (met de Los Vast Band van Jan Rietkamp). ‘Zo’n tien minuten voor aftikken kwam er een enorme windhoos door het stadion, en alle bladmuziek ging de lucht in. Vervolgens doken alle muzikanten onder het podium om hun partijen te zoeken. Ja, toen waren er nog geen ipads, maar gelukkig is het goed gekomen.’

Tijdens de uitzending belde Silvan nog met een van de zangeressen van Mai Tai. Zij vertelde over de gezellige periode destijds bij de Jan Rietman Band, en dat ze nu tijdens optredens bij de hit Am I Losing You Forever nog steeds de originele begeleidingsband gebruiken die Ton heeft ingespeeld.

Op dit moment is Ton druk in zijn eigen studio. Hij heeft een eigen jazztrio en speelt daarnaast in de Rock&R’Allstars Band van Jan Rietman; kortom, hij denkt nog niet aan met pensioen gaan. De tip die Ton had voor beginnende drummers: ‘Goed luisteren. Mensen horen van alles, maar luisteren niet.’

Het was een superleuke middag met veel mooie verhalen, Ton is er zeker bij op 23ste maart! De volgende uitzending is 9 maart, en te gast is dan Lean Robbemont, bekend van onder anderen Alain Clark. (Femke Krone)

 

Bekijk ook eerdere verslagen van het Spring Rhythm Event door Femke Krone.

Als je hier klikt, zie je het verslag van zondag 2 februari met Igor Hobus en Axel Limbeek.

Als je hier klikt, zie je het verslag van zondag 16 februari met Jimmy van den Nieuwehuizen.

En hier kom je direct op de site van Spring Rhythm Event.

Spring Rhythm
Studio A12, Bunnik
zondag 23 maart 2014
www.springrhythm.nl

zoeken
zoeken