Spectaculaire percussieserie Sysmo start woensdag
Iedere woensdagavond in Mezrab, Amsterdam - premiere 7 oktober
Events 03-10-2015 08:02
Sysmo is een nieuw percussiefenomeen overgewaaid uit Buenos Aires en Brussel. Elke week, ja, je leest het goed, élke week, op woensdagavonden, geven 13 toppercussionisten onder leiding van een dirigent en een special guest een twee uur durend concert. De steeds wisselende dirigenten leiden de ploeg met speciale gebarentaal door de geïmproviseerde composities heen. Waanzinnige grooves, structuren, en breaks rollen daaruit, zo merkten we op de repetities. Woensdag 7 oktober, 20.00 uur is de première met twee bijzondere blazers als gasten: Moris Kliphuis en Arno Bakker.

De Sysmo-avonden in Buenos Aires en Brussel zijn een zinderend fenomeen. Ook daar is het elke week op een vaste avond percussiefeest! In Amsterdam moet het ook gaan gebeuren: Percussion Dance! 

Gebarentaal
Sysmo werkt met een uniek systeem van gebarentaal waarbij de dirigent via handgebaren precies kan aangeven wat er door welke muzikant gespeeld moet worden. Daarvoor heeft hij de beschikking over ruim 90 gebaren! Santiago Vazquez, Argentiijns percussionist en componist, heeft in zijn boek Rhythm and Percussion with Signs, die gebarentaal helemaal uitgewerkt. Het is inmiddels het lijfboek van de 13 percussionisten en dirigent. 

Toppercussionisten
Alle 13 percussionisten zijn door de wol geverfde spelers. De Sysmo Amsterdam ploeg bestaat uit de volgende slagwerkers: Vernon Chatlein, Remco Menting, Fanti O’Bryan, Lauriane Ghils, Yariv Vroom, Eli Wing, Wouter van der Wildt, Juri Kuefner, Miguel Padron Garcia, Luuk van Rossum, Glenn Liebaut, Romea Ciamristi, Alexis Masset, en Achim Heine. Ze bespelen djembé’s, conga’s, chicos, sabars, surdo's en handpercussie. Zie ook het eerste artikel dat we over Sysmo schreven. Klik hier
 
Elke woensdagavond nodigt Sysmo een andere instrumentalist uit als gast.  

Zie hier de teaser voor de première-avond op woensdag 7 oktober. 

 
De repetities de weken voorafgaand aan 7 oktober waren intensief; om de gebarentaal te leren beheersen, de groep tot een eenheid te smeden en een hele serie grooves en breaks in te studeren. Bij de repetities werden we aangenaam verrast door de verscheidenheid van percussiemuziek, altijd groovend, maar heel afwisselend, zowel in aanpak als in dynamiek. De bedoeling van Sysmo is natuurlijk dat er door het publiek gedanst wordt, en met dit percussieteam moet dat een eitje zijn. 

Een fragment van de repetitie: 

 

Agenda Sysmo Amsterdam

wo 7 oktober: Sysmo + Moris Kliphuis, hoorn (Kapok) en Arno Bakker, sousaphone (Maison de Malheur)
Schrijf je in op het Facebook Event - klik hier

wo. 14 oktober: Sysmo + Valentijn Bannier, gitaar (Cirque Valentin, Koffie) 

wo. 21 oktober: Sysmo + Pyke Pasman, keys (Jungle by Night, Mysterons) 

wo. 28 oktober: Sysmo + Duo Valkuil, klarinetten

Tickets (reserveren: klik hier)
Presale & doors: 8€
Sysmo card (4 tickets): 25€
Veggie burger + fries + salad: 8€

Programma voor november en december wordt later bekendgemaakt, maar het blijft vaste prik op woensdagavond in Mezrab.  

Mezrab, Veemkade 576, 1019 BL Amsterdam
https://goo.gl/maps/x4kobc8r3kD2 

www.wearesysmo.nl  
Slagwerkkrant is partner van dit event en beveelt het van harte aan!