Release van de Week: Steve Vai - Inviolate

Vandaag verschenen - 28 januari 2022

Muzieknieuws 28-01-2022 07:56

Jeremy Colson is al bijna 20 jaar de vaste drummer van Steve Vai. En ook op Inviolate is hij weer aanwezig op vier tracks. De andere tracks zijn óf met door Vai geprogrammeerde drums óf met drumpartijen van de hand van Terry Bozzio en Vinnie Colaiuta.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

‘Inviolate’ is het eerste volledig instrumentale album dat Steve Vai in lange tijd uitbrengt. Zoals altijd laat Vai in de negen nummers zijn creativiteit de vrije loop, wat onder meer tot een bijzonder instrument geleid heeft dat op de hoes van het album terecht is gekomen, de 'Hydra'.  

Bozzio en Colaiuta
Terry Bozzio, Vinnie Colaiuta en Steve Vai hebben een gezamenlijke historie in de band van Frank Zappa. Bozzio van 75-78, Vinnie van 78-81 en Vai van 80-83. Bozzio speelde op Sex & Religion van Vai in 1993 en daarna nog diverse keren in andere verbanden. En nu dus op Inviolate, één track. Vinnie speelt na veertig jaar - toen bij Zappa - voor het eerst weer samen met Steve Vai, op twee tracks.

Vai zou Vai niet zijn als hij de door hem zelf geprogrammeerde drums verdomd goed laat klinken. Luister maar naar Knappsack, waar hij overigens alle gitaarpartijen met louter zijn linkerhand speelt (z'n rechterhand was verpakt in een mitella - knappsack - wegens een blessure...)

Jeremy Colson, de vaste drummer van Vai, speelt de partijen die eenvoud en stabliteit vereisen, zoals deze:

Terry Bozzio speelt een bloedstrakke staccato partij, met natuurlijk veel bekkenklanken op Candle Power.

Vinnie Colaiuta is de fusionmaster op deze plaat: losse inventieve partijen, als altijd behoorlijk druk, maar spot-on natuurlijk. En inventief. En boeiend.  

Tot slot Little Pretty met Jeremy Colson

Inviolate is 28 januari uitgekomen komt op cd en digitaal op Mascot Records. Op 18 maart volgt vinyl. 

Luister hier naar het hele album. 

Favored Nation / Mascot Label Group
www.mascotlabelgroup.com  |  www.vai.com

Toegift: Mark van Schaick schreef in 2014 een blog op Slagwerkkrant.nl: Steve Vai en de drummers. Lees de blog hier

 

 

 

  

zoeken
zoeken