Slagwerkkrant verslag Sonor Days 2010

Met Benny Greb, Gavin Harrison en Dave Langguth

Slagwerkkrant Plus 19-06-2010 23:46

Sonor bestaat dit jaar 135 jaar. Om dit heugelijke feit te vieren gooide het bedrijf op 29 en 30 mei jongstleden de fabrieksdeuren open en mochten endorsers als Benny Greb en Gavin Harrison het stof van de werkvloer spelen. Samen met drumleraar Roan Segers vertrok ondergetekende op vrijdag 28 mei naar Duitsland om deze heugelijke viering mee te maken.

Midden in het rijk beboste gebied van Bad Berleburg in Duitsland staat de crèmegele Sonor-fabriek. Momenteel worden hier alleen nog de Delite-, S Classix- en SQ2-series gemaakt, en daarnaast verschillende vibrafoons en klokkenspellen. De rest van de drums wordt vervaardigd in China. Voor het festival waren op het terrein tenten neergezet die dienden als podiums. Sonor haalde endorsers Benny Greb, Dave Langguth en Gavin Harrison naar de fabriek om het toegestroomde volk van masterclasses en optredens te voorzien.

Vanwege het mooie weer besloot Benny Greb zijn masterclass buiten te houden in plaats van in de daarvoor bestemde tent. In de zon verhaalde hij over handtechniek en hoe dit je geluid kan beïnvloeden. Met droge humor en heldere metaforen gaf hij de ruim dertig aanwezigen genoeg huiswerk mee voor de komende vijf jaar.

Dave Langguth, livedrummer van onder anderen Nelly Furtado, hield een aanstekelijk betoog over feel en groove. Hij legde vol enthousiasme uit hoe de beweging van je hele lichaam achter de kit kan bijdragen aan het ‘voelen’ van een groove. Hij zette zijn verhaal extra kracht bij door iedere klap te slaan alsof het zijn laatste was. Zijn filosofie: ‘als je speelt, speel dan voor de volle honderd procent’.

Nadat de piep uit ieders oren weer was verdwenen, was het de beurt aan Gavin Harrison. De drummer van Porcupine Tree ging diep in op het verleggen van partijen binnen vierkwartsmaten. Als je, net zoals hij, gewoon zou doortellen in vieren, zou je de ‘illusie’ beter horen en ook altijd weer uitkomen bij de één. Zelfs met een clicktrack over speakers was het nog knap lastig recht door Harrisons onnavolgbare verschuivingen te blijven klappen.

Betrokken
Naast de optredens van de endorsers draaide het festival toch voornamelijk om de fabriek zelf. Alle werknemers van Sonor waren meer dan bereid een rondleiding door de fabriek te geven. Tijdens die tour kwam goed naar voren hoe betrokken de werknemers zijn bij het eindproduct en hoe zwaar de eindcontrole weegt. Iedere kit wordt, voordat deze de fabriek verlaat, tot in de puntjes nagelopen en gecheckt. Van het drogen van het hout tot het assembleren van de kits wordt alles in deze fabriek grotendeels met de hand gedaan. Indrukwekkend om te zien.

Met de viering van het 135 jarig bestaan heeft Sonor een mooi evenement in het leven geroepen dat de Duitse gemoedelijkheid typeert. Het zou dan ook erg jammer zijn als het volgende feest pas weer over 135 jaar was.
zoeken
zoeken