Brieven online

Bij Slagwerkkrant 150

Slagwerkkrant Plus 24-02-2009 09:29

Omdat we op de redactie meestal meer brieven binnenkrijgen dan we in het magazine kunnen plaatsen, presenteren we hier op Slagwerkkrant Plus onze online brievenrubriek. Zo kunnen we iedereen uitgebreid antwoorden en elke brief de ruimte geven die hij verdient. We hopen dat jullie ons flink gaan bestoken met vragen en meningen.

Greb time
Ik ben eens gaan nakijken en ik ben sinds 1993 vaste abonnee op jullie fantastische blad. Vele jaren lees ik met plezier jullie artikelen allerlei. Er zijn al zeer veel drummers geïnterviewd en muzikaal op de rooster gelegd (met sommige heb ik wat minder affiniteit), maar nu zit ik toch echt wel te wachten wanneer er eens een megareportage komt van Benny Greb.

Ik zit altijd enorm veel drummers te bekijken/beluisteren, mede dankzij Youtube en Drummerworld, en er is fantastisch veel materiaal te vinden over de meest geweldige drummers (Colaiuta, Weckl, Chambers, Phillips en een hele reeks andere virtuozen). Deze heren staan bij velen – en ook bij mij – reeds vele jaren op het topfavorietenlijstje (hoe kan het ook anders). Nu duikt daar ineens een jonge kerel op, uit Duitsland dan nog (meestal waait de muzikale wind niet van daar), en die blijft verrassen. Alles wat je maar kunt vinden van die gast is verbluffend. Zijn groove is niet kapot te krijgen, hij houdt de muziek fris en levendig, kent als geen ander zijn plaats, is technisch ook enorm sterk, stopt er wat humor in, en straalt muzikaal plezier uit. Bij veel drummers wordt het bijna wetenschap; bij hem is het fun. Awel, ik ken geen enkele drummer op dit moment die zo muzikaal is, zo kan doseren, ruimte laat, zo inspirerend werkt als Benny Greb. Hij verenigt in zijn spel de beste elementen van z’n grote voorbeelden.

Als dit geen unieke drummer is, weet ik er niks van. Dus ik dacht; waar zitten ze nu toch op te wachten bij de Slagwerkkrant?

Met vriendelijke groet,
Chris de Weerdt

Bouke Bijlsma
Onder dit artikel vind je een directe link naar Benny Greb’s nieuwe dvd The Language Of Drumming: A System For Musical Expression. Je kunt daar direct de trailers van de dvd bekijken!

Wij verwachten Greb tijdens de Musikmesse Frankfurt (1 t/m 4 april) aan zijn taas te kunnen trekken en hem dan meteen maar door te zagen over dit project en al zijn andere drumbeslommeringen. Wij hebben Benny Greb tot nu toe overigens bepaald niet links laten liggen. In Slagwerkkrant 132 plaatsten wij een kort interview naar aanleiding van zijn solo-cd Grebfruit, waarvan in datzelfde nummer ook een recensie stond. In mei 2006 organiseerden wij in samenwerking met bekkenfabrikant Meinl zelfs een workshoptour met Greb onder de fraaie naam The Wicked Groove Workshop Tour 2006. In Slagwerkkrant 134 vind je hiervan een kort verslag. Maar je hebt gelijk; het is tijd voor een groter artikel over deze unieke drummer. In een van de komende nummers kun je het zeker verwachten.

Foutje Prieto
We waren erg blij met de uitgeschreven partijen van Dafnis Prieto in de Slagwerkkrant nummer 148 van 2008, bedankt! Eindelijk echte duidelijkheid waar de 1 zit. Alleen hebben we een kleine vraag: volgens ons is het ridepatroon (patroon 2B) twee keer zo snel gespeeld als genoteerd staat. Klopt dat? Bedankt alvast voor je reactie.

Groet!
Familie Ten Bosch

Mark Eeftens
Beste drumfamilie,

Jullie hebben helemaal gelijk. Ik heb meteen een verbeterde versie gemaakt (zie pdf).

Notatiesoftware
Ik heb het boek De Drummethode al een tijdje in gebruik. Waar ik benieuwd naar ben, is waarmee de drumtranscripties zijn gemaakt in het boek. Dus met welke software kun je drumnoten en notatie maken voor drukwerk? Wat gebruiken jullie daarvoor?

Met vriendelijke groet,
Herman van Haagen

Bouke Bijlsma
Tot diep in 2006 maakten wij voor al onze drumnotatie in het blad gebruik van een zeer oud softwareprogramma met de mooie naam ‘Copyist’ en met datzelfde programma is ook alle notatie voor De Drummethode geproduceerd. Toen we in Slagwerkkrant 132 overstapten op muzieknotatieprogramma Finale namen we aldus afscheid van onze trouwe notenverwerker:

Tot nu toe maakten wij al het notenwerk met een programmaatje uit de digitale prehistorie dat nog op van die grote zachte floppen stond. Onze voormalige notenman Ronald moest dan op zolder achter een stoffig gordijn aan een brak computertje gaan zitten om met twee vingers de noten in te typen. Aan deze misstanden is nu een einde gekomen. Van importeur BMD Benelux kregen wij een spiksplinternieuwe versie van Finale 2006 en Mark Eeftens toog naar België om van drummer Bruno Meeus de ins en outs van het digitale notenpulken te leren. Het resultaat vind je al in dit nummer.

Hoewel Copyist in onze drumnotatieharten nog altijd een warm plekje heeft, kunnen wij je Finale van harte aanbevelen. Daarbij heb je wel wat doorzettingsvermogen nodig, want voor alle muzieknotatiesoftware geldt: drumnotatie is echt een vak apart en er is eigenlijk niet een programma dat er speciaal op toegespitst is. Sterkte.
zoeken
zoeken