DrumDrieDaagse 2006

Drie inspirerende dagen vol humor en diepgang

Slagwerkkrant Plus 23-08-2006 22:00

Van vrijdagmorgen 10.00 uur tot zondagmiddag 18.00 uur vond op 18, 19 en 20 augustus voor de derde keer de DrumDrieDaagse plaats in Musicon, Den Haag. Het drie dagen durende lesprogramma, georganiseerd door Slagwerkkrant en Cesar Zuiderwijks Music Station, was ook dit jaar weer een groot succes. De 72 deelnemers, 16 docenten én een dove hond waren drie dagen meer dan druk met stokken, lessen, demo’s en natuurlijk de avondconcerten. Uitputtend, maar ook dit jaar weer zeer de moeite waard voor zowel deelnemers als docenten.

Het lerarenkorps van deze DrumDrieDaagse bestond uit René Creemers, Wim de Vries, Cesar Zuiderwijk, Stef Broks, Bruno Meeus, Fred Cohen, Mark Eeftens, Rudi Sibma, Olaf Fase, Rob Kramer, Ernst van Ee, Koen Herfst, Matthijs de Ridder, Gerben de Bruijn, Erk Willemsen en bandcoach Johan Witt. Er werden lessen gegeven in brushes, polyritmes, dubbele bassdrum, rudiments, drumloops, slagwerkensemble en heel veel meer. Centrale demo’s werden altijd gevolgd door lessen in privé-groepjes van zes, elk uur weer over een ander thema.

Vrijdag
Elke dag startte om 10.00 uur met een demo van een van de docenten. Vrijdagmorgen had René Creemers van The Drumbassadors de aftrap in het café van Musicon. Hij soleerde over vamps en benadrukte de muzikaliteit van de groove. De middagdemo kwam uit de polsen van Wim de Vries, die zijn eigen jazztrio voorstelde in een intieme sfeer: gordijnen dicht, trio op de vloer, stoelen eromheen. Caravan en andere standards kregen schitterende uitvoeringen, steeds gelardeerd met nuttige tekst en uitleg.
's Avonds was de zaal ook open voor publiek om het concert van The Drumbassadors te zien. Zelfs na een lange dag van demo’s en les geven was de power nog volop aanwezig. Het concert was ronduit spectaculair, met een bijzonder lange, maar vooral knallende solo van Wim de Vries, gevolgd door een supermuzikale solo van René Creemers, die nog eens duidelijk liet zien dat drummen zeer zeker wel melodisch kan zijn.

Zaterdag
Stipt 10.00 uur de volgende ochtend startte Stef Broks, drummer van Textures, de dag met een flink dosis mathmetal. Hij werkte via de historie van hardrock en metal toe naar uitleg van de muziek van Dimmu Borgir, Dillinger Escape Plan en zijn eigen Textures. Rekenmeesteren met harde polyritmes.
Om 15.00 uur was het de beurt aan Bruno Meeus voor de middagdemo. Hij heeft in Nederland vooral bekendheid gekregen met zijn band The Wizards of Ooze. Ook speelde hij met Zap Mama en de Nederlandse zangeres Lucretia van der Vloot, waarmee bij vorig jaar nog een album opnam. Tijdens de demo liet Bruno duidelijk zien waar zijn hart ligt. Met een hoog technisch niveau, vingervlugge trucjes en razendsnelle patronen gaf hij alvast een voorproefje van zijn nieuwe, eerdaags te publiceren, lesmethode. We zullen je hiervan uiteraard op de hoogte houden!
’s Avonds was er weer de openbare supersessie onder leiding van de gitarist-zanger van Marco Borsato: Ferry van Leeuwen. Iedere deelnemer van de DrumDrieDaagse kon zich inschrijven voor een van de nummers van de band. Dat speelde je dan samen met Cesar Zuiderwijk of een andere drummer. Op de foto’s bij dit verslag zie je hoe ook de jongsten onder de deelnemers gewoon op het podium klommen om mee te spelen. Let op de tienjarige Shanna Vos, die de zaal versteld deed staan. Ze mocht achter Zuiderwijks drumstel plaatsnemen, kwam nauwelijks boven de toms uit, maar trapte wel effe af met een dubbele bassdrumroffel van jewelste. Vorig jaar was ze ook al van de partij. Leuk de vooruitgang te zien. Wat een lef.

Zondag
Op zondagmorgen waren de symptomen van vermoeidheid al duidelijk zichtbaar in de groep. Zelfs op de laatste dag kon er niet gesjoemeld worden met tijd; gewoon weer van 10.00 tot 18.00 uur lessen en demo’s volgen. Mark Eeftens begon de dag met zijn hilarische demo. Wat een fantasie heeft die man! Als een volleerd cabaretier wekte hij schaterlach na schaterlach op; maar altijd in dienst van wat hij wilde vertellen over drummen. In het tweede half uur vertelde hij met verve over de historie van de drums, teruggravend tot de zeventiende eeuw.
De middagdemo van Cesar Zuiderwijk was niet alleen verrassend en creatief, maar had een wel heel bijzondere diepgang. Zijn demo was een voorproefje op zijn aankomende jubileumtour Slagdroom, ter ere van zijn 35 jaar bij de Golden Earring, 30 jaar bij Pearl en 40 jaar bij Zildjian. Natuurlijk waren er weer veel grappen en grollen te zien en te horen uit de keuken van Maitre Cesar, maar een nieuwe, diepere laag van Cesar kwam bovendrijven toen hij vertelde over zijn drijfveren om als kleine jongen te gaan drummen. Cesar gaat terug in de tijd en kan op beeldende en emotionele wijze vertellen over alles wat de drums hem hebben gebracht. Je kon een speld horen vallen. Er waren zelfs tranen zichtbaar, her en der. Vooral mooi en reden genoeg om zijn theatershow zeker te gaan zien!

Afsluiting
Om 18.00 uur, na de laatste les, als afsluiter de groepsfoto! Het weekend was weer geslaagd en de 72 drummers konden vermoeid maar met een stevige bagage aan nieuwe technieken, inzichten, chops en trucs naar huis om eens goed bij te slapen.

Reacties en nabespreken
Op het forum is een speciaal onderwerp aangemaakt om reacties te geven op het weekend. Wil jij ook nog reageren? Klik dan hier om naar het forumonderwerp DrumDrieDaagse 2006 te gaan.

Op de pagina's van de artiesten vind je natuurlijk meer beeld en geluid!
zoeken
zoeken