Unit Drumkit- Het Beest herrezen

video's en extra's bij het "jongensboekverhaal" in Slagwerkkrant 239

Slagwerkkrant Plus 22-12-2023 14:12

In Slagwerkkrant 239 (januari-februari 2024) lees je een mooi verhaal (met veel foto's) over een bijzondere drumkit: "De Unit Drumkit. We schreven er al over in 1983, maar dankzij onze eigen Ollie Schmitz en voormalig De Div-drummer Peter de Wolf is de zelfbouwdrumset met inventieve bassdrumconstructie weer klaar voor een nieuw leven op de Nederlandse podia. Het lijkt op een verhaal uit een jongensboek: Amsterdamse drummer vindt bij toeval in de opslagruimte naast zijn oefenhok de iconische zelfgebouwde drumset van een van zijn drumhelden en knapt hem helemaal op, samen met diezelfde drumheld." Je leest het in Slagwerkkrant; hier op de site enkele historische en nieuwe video's, nog wat interviewfragmenten en vooral veel foto's.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 239 (jan-feb 2024). Vanaf vrijdag 22 december in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

door Bouke Bijlsma

Voor het beeld, hier eerst een korte omschrijving van deze bijzondere kit:
"Als je naar de foto’s kijkt, snap je meteen dat het hier niet gaat om een doorsnee drumstelletje. Dit is de Unit Drumkit, bijnaam ‘Het Beest’, waarvan er precies twee zijn gemaakt. Het gevaarte was in 1983 al zo opvallend dat Slagwerkkrant er niet alleen een artikel over schreef, maar het zelf op de cover zette. Dé feature van de Unit Drumkit is natuurlijk de kist die tegelijkertijd fungeert als drumpodium en flightcase maar vooral als bassdrum met een imponerende klank."

De gereviseerde Unit Drumkit in 2023 (foto Dennis Boxem)


Het bassdrumkloppersysteem van de Unit Drumkit (foto Dennis Boxem)


  Peter de Wolf op de Unit Drumkit (foto Dennis Boxem)


Op deze video zie je hoe Peter en Ollie in een Amsterdamse ondergrondse garage (waar Ollie met zijn band ook een oefenhiok heeft) De Kist uitpakken en de Unit Drumkit opbouwen voor de fotosessie:

 

 

Check hieronder een serie foto's uit de vele klussessies die Peter & Ollie hebben gewijd aan de restauratie van de Unit Drumkit:

 








Tijdens de fotosessie spraken we natuurlijk uitgebreid met bedenker en bouwer Peter de Wolf. Onderstaande fragmenten over zijn eigen druminspiraties willen we je niet onthouden:

Als jonge drummer was Peter de Wolf idolaat van Nederlandse band Sweet D’Buster rond saxofonist Bertus Borgers.
‘Dat was een geweldige inspiratie, met drummer Hans Lafaille en bassist Hans Deinum. Mijn drumleraar in die tijd was conservatoriumdocent Hans Hoeksema in Groningen; die heeft nog wel in Slagwerkkrant gestaan, vooral met zijn reizen naar Afrika. Dan kwam ie terug vol ideeën en inspiratie en dan gingen wij die dingen samen spelen. Dat is ook wel de reden dat ik vaak naar van die afwijkende onregelmatige ritmes trek. Deed ik ook wel bij De Div.

‘Wij speelden met De Div new wave, maar dan Nederlandstalig, en dat was nog voor die hele wave van Nederlandstalige bands in de jaren tachtig met Doe Maar, Toontje Lager en Het Goede Doel. Wij waren een soort voorlopers, en dan in een heel apart genre: NL-talige new wave; dat is later eigenlijk ook nooit meer echt vertoond.

‘We componeerden de nummers met z’n allen in de oefenruimte. Iemand bracht een idee in; vaak was dat een gitaarriff, maar als het iets heel ritmisch was – zoals die 11/8 – dan zat ik daar vaak achter. Soms kwam de bassist met iets en dan maakte wij eerst met z’n tweeen een basis, en dan kwamen de gitaristen en de zang erbij; zo kon iedereen er zijn creativiteit in kwijt. Door al die verschillende inbreng kreeg je ook veel stijlen en invloeden, want we kwamen allemaal uit heel verschillende hoeken: de een was meer reggae en de ander soul of jazz, en de ander weer rock of punk.

‘Voor mijn Afrikaanse invloeden stonden ze dus ook gewoon open. Toen ik kwam met die kist in omgekeerde opstelling – bassdrum spelen met links en hihat met rechts in een verder rechtshandige set-up – ging ik automatisch ook heel nieuwe dingen spelen, andere patronen, bijvoorbeeld meer tompatronen dan vaste dingen grooves met een ride bekken (want die had ik niet). Van Hans leerde ik verder een gedegen technische achtergrond; gewoon twee uur per dag de rudiments oefenen, leren lezen. Hij leerde me ook denken en spelen in andere maatsoorten, vooral dus die Afrikaanse dingen. Daar was ik helemaal enthousiast over. Ik had zelf ook een jaar in Afrika gewoond, dus dat sloot mooi aan. We probeerden gewoon alles wat in ons opkwam uit. Dat was een mooie, ruime voedingsbodem voor een band als De Div, en ook ook voor mijzelf: bij een standaard vierkwartsmaat val ik een beetje in slaap; ik wil wel graag getriggerd worden.’

 

VIDEO De Div - Man In De Ruit met Peter de Wolf op de eerste UDK (1982)


VIDEO De Div - Lieve Matroos met Michel Schoots op de tweede UDK (1984)

 

Lees het volledige artikel in Slagwerkkrant 239 (jan-feb 2024). Vanaf vrijdag 22 december in de winkel.  Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken