Bart Fermie lanceert zijn videoserie 'Patempa'

Verbeter je groove met 'Patempa'

Slagwerkkrant Plus 21-04-2022 17:04

Bart Fermie's videoserie Patempa bestaat uit acht afleveringen, waarvan er elke maand één verschijnt; je kan kennismaken met dit bijzondere traject bij uitkomen van deze Slagwerkkrant, 21 april 2022. De acht videodelen gaan vanaf 23 mei maandelijks verschijnen. Slagwerkkrant is partner van deze videoserie.

Je kan het Patempa-concept uitproberen met de video van het calypsonummer Matilda op de website van Patempa. Als je op die pagina naar onderen scrollt zie je de aankondiging Course1 Lesson - Trying it - Free. Ga ermee aan de slag! 

De videoserie Patempa bestaat uit acht afleveringen, waarvan er elke maand één verschijnt. Composities als Oye Como Va, You’ve Got To Move en Killer Joe vormen een kapstok voor ritmes en muziekstijlen als chacha, calypso, blues en jazz, maar ook funk, samba en bossa. Het aanleren van een calypso uit Trinidad kan je ook helpen bij het aanvoelen en begrijpen van My Heart van Lizz Wright, of een baião uit Brazilië.

Als je eenmaal de cursus doorlopen hebt zou dit wel eens het resultaat kunnen zijn: 

Bart Fermie licht toe in Slagwerkkrant mei-juni 2022: 'Let wel: je moet er echt wel even in duiken. Het is niet waarschijnlijk dat je het na één keer kijken en meedoen al onder de knie hebt. want je bent niet van nature gewend om die drie aspecten – lopen, klappen en zingen – te combineren.

'De video kun je natuurlijk thuis aanzetten en alle partijen leren spelen, maar je kunt het ook met een groepje doen, wat natuurlijk het leukste is. Dan kun je natuurlijk het beste horen welke uitwerking jouw partij heeft ten opzichte van de andere partijen, en hoe alles combineert. Op deze manier krijg je veel meer het gevoel dat je onderdeel bent van de groep.’

Van afro tot pop
Bart legt uit hoe de videoserie in elkaar zit: ‘Hij bestaat uit acht delen in muziekstijlen waarbij groove en feel heel belangrijk zijn: afro, blues, calypso, Afro-Cubaans, jazz, samba en bossa. Het zevende deel gaat over klassieke muziek en het achtste deel wordt een soort toegift waarin alles samenkomt.

‘Elke aflevering begint met een stukje waarbij een deel van de compositie te horen is, uitgevoerd door meestal drie personen, waarvan ik er een ben. De andere twee zijn Shishani Vranckx en June Fermie, mijn dochter. Daarna leg ik uit hoe de verschillende partijen in elkaar zitten. En daarna komt alles samen.

Patempa is eigenlijk ontstaan doordat ik jarenlang dansbegeleider was. Ik speelde percussie voor dansklassen bij de Academie voor Theater en Dans. Op een gegeven moment ging ik die dansers ook ritmeklassen geven. Ik vond dat dat niet kon zonder dat je ook beweegt. Daar begon ik bij te tikken op blikjes en stokjes. En ik liet ze shakers maken. En dat is een beetje uit de hand gelopen. En uiteindelijk ben ik die manier van werken ook gaan toepassen bij mijn lessen op het Conservatorium van Amsterdam en Codarts in Rotterdam, en ben ik gastlessen gaan geven op allerlei conservatoria in Nederland en België. Ik kan dus wel zeggen dat ik duizenden mensen heb aangestoken om lopend, klappend en zingend door het leven te gaan! Er is organisch iets ontstaan dat behalve leuk ook leerzaam kan zijn, en dat ben ik Patempa gaan noemen.’

Timen
Slagwerkkrant beveelt de videoserie Patempa van harte aan en is partner van het project. Topslagwerker Dominique Vleeshouwers zei tijdens zijn Master Percussie studie dit over Patempa: ‘Tempo en timing heb ik altijd lastig gevonden. Nadat ik een tijdje met Patempa heb gewerkt, merkte ik een enorme verandering in mijn spel. Tempo en puls begonnen natuurlijk aan te voelen en ik ging veel beter timen. De groove in een muziekstuk kan ik nu tot een persoonlijke groove maken. Er is geen afstand meer tussen mij en m’n instrument.’

Inschrijven
Je schrijft je in op de hele serie, maar de video’s worden in delen uitgegeven; elke maand één. Zodat je het in delen tot je kunt nemen. Net alsof je elke maand naar een les gaat. De coördinatie kan in eerste instantie uitdagend zijn. Maar als je je eenmaal een aantal songs hebt eigen gemaakt, ontstaat er vanzelf meer flow en zul je de muziek op een natuurlijkere wijze beleven. De videoserie is Engelstalig, maar zelfs als je het Engels niet machtig bent, is de visuele uitleg goed te volgen.

Je kunt je inschrijven voor de Patempa-videoserie op de website van Patempa

 

 

 

zoeken
zoeken