Jamie Peet artist in residence op het Music Meeting Festival - inclusief videoportret

Drie concerten tijdens het pinksterweekend op Music Meeting in Nijmegen

Events 05-05-2023 08:05

Elk jaar kiest Music Meeting een muzikant die in diverse settings te zien is tijdens het het prestigieuze festival. Dit jaar is dat drummer Jamie Peet. Hij is te bewonderen in drie concerten tijdens het Music Meeting Festival op 27, 28 en 29 mei. Daarnaast kan je ook genieten van dertig andere acts met drummers en percussionisten als Stefan Kruger, Esinam, Guilhem Meier, Marcin Rak, Damián Ponce, Pawel Dobrowolski en Ádám Klausz.

foto boven door Rob van Dalen

Slagwerkkrant is partner van Music Meeting.

Music Meeting duurt de volle drie dagen van het pinksterweekend 27-28-29 mei en presenteert een dertigtal acts; van folk tot spoken word, van jazz tot rock en world. Het festival vindt plaats in het altijd feeërieke Park Brakkenstein in Nijmegen.

Jamie Peet is dit jaar artist in residence en speelt drie concerten.  
Hij krijgt de vrije hand tijdens Music Meeting: elk van de drie dagen geeft hij een ander concert. 

Op zaterdag 27 mei is er het speciaal door Jamie Peet voor dit festival opgezette project met drie jonge talenten van het ArtEZ conservatorium, pianist Lukas Mohl, bassist Tim Pokorny en drummer Min Won.

Voor zondag 28 mei heeft Jamie speciaal voor deze gelegenheid een heel bijzonder trio samengesteld, met naast hem gitarist Reinier Baas en Zweedse superbassist Peter Eldh: het Jamie Peet New Trio.

Op maandag 29 mei, Tweede Pinksterdag, speelt Jamie Peet met het duo waarmee hij het publiek op tal van podia en festivals al steil achterover heeft doen slaan: Jamie Peet & Niels Broos. Het toetsen/drums-duo slecht al improviserend alle genres. Jazz wordt hiphop, wordt rock, wordt trance, wordt rock, wordt fusion, wordt triphop, of alles juist andersom. Anker in dit avontuur is de groove. Broos en Peet hebben die groove in hun hart, in hun hoofd, in hun vingers, hun vezels.

Bij Slagwerkkrant hadden we hem natuurlijk al eerder in de smiezen. In 2012 deden we een ruim interview met Jamie Peet, en na zijn enerverende duo-optredens met toetsenist Niels Broos in 2019 schreven we: ‘Verwacht geen easy toegankelijkheid. Peet grijpt de gedragen soundscapes van Broos aan om op zijn kleine kitje werkelijk alle kanten op te vliegen en het publiek op het verkeerde been te zetten met omgedraaide beats, hinkstapgrooves en hakkelende hihatvariaties. Indrukwekkend!’

Toen hij in onze eigen Slagwerkkrant Poll 2020 gekozen werd tot jazzdrummer van het jaar hebben we hem gestrikt voor een groot interview. 
Lees dat interview hier. 

Music Meeting maakte een mini-documentaire over en met Jamie Peet:  

Maar er is natuurlijk nog veel meer op Music Meeting 2023! We hebben een paar highlights geslecteerd! 

Van Esinam tot Liraz
De tijden dat het leeuwendeel van de muzikanten mannen waren is met deze editie van Music Meeting toch wel helemaal voorbij. Alleen al het feit dat er 13 concerten geprogrammeerd staan waarbij de naam van de leading artist een vrouw is spreekt boekdelen: Liraz, Adja, Esinam, Linda Fredriksson, Andrea Voets, Jelena Popržan, Chieko Donker Duyvis, Marja Mortenssen, Jamika, Maria Mazzotta, Junko Ueda, Maija Kauhanen en Anna Maria Jopek.

Music Meeting doet haar naam eer aan door ontmoetingen te creëren. De Belgisch-Ghanese multi-instrumentaliste ESINAM, die traditionele Afrikaanse (club)muziekscene samenbrengt, deelt op zaterdag het podium met de Zuid-Afrikaanse gitarist Sibusile Xaba en op zondag met de Finse saxofonist Linda Fredriksson. Luister naar Esinam's album Shapes in Twilights of Infinity.

 

PoiL Ueda
Onlangs maakte de combinatie van de Franse artrock band PoiL en de Japanse zangeres en biwa-speelster Junko Ueda diepe indruk op ons. De muziek is enerzijds hallucinerend, filmisch, ideaal om je ogen te sluiten en je naar ongekende werelden te laten meevoeren. Anderzijds staat de muziek bol van hevige erupties, zijn er momenten van totale gekte. Dit is de video-opname die we in Lissabon met een iPhone maakten; geeft een goede indruk van deze positieve gekte! 


Het concert van EABS meets Jaubi is een bijzondere ontmoeting waarin urban en traditionele muziek uit Noord-India samenkomen, gepresenteerd door de jonge Poolse spirituele jazzband EABS en musici van de band Jaubi uit Pakistan.

We kijken zeker ook uit naar de FaKruTu Dakar Edition, de band van Stefan Kruger in samenwerking met Senegalese musici.Nieuw op Music Meeting zijn interdisciplinaire projecten. Het festival smeedt sterkere banden met andere kunstvormen zoals spoken word van de Amerikaanse performer Jamika Ajalon in het concert Jamika & the Argonauts.
Ook is er een geluidsinstallatie genaamd l’Objet Sonore, gecureerd door bassist Luc Ex. Hij selecteerde de Argentijnse saxofoniste Ada Rave, stemfenomeen Annelie Koning en De Kift zanger Ferry Heyne om op te treden met deze installatie.

De Hongaarse dark folk band MORDÁI maakt zijn opwachting met een optreden én met een film. De Colombiaanse Meridian Brothers brengen eclectische elektronische muziek met funk, latin-rock en een vleugje psychedelica. De Ghanese highlife muzikant Gyedu-Blay Ambolley & His Sekondi Band zal optreden met de in Nederland zo gevierde special guest trompettist Peter Somuah.Tot op Music Meeting! Wij hebben er heel veel zin in! 

Kaarten zijn te koop via musicmeeting.nl

Dagkaart 32,-. Driedagenkaart 82,-.
Jongeren van 16-26 jaar betalen respectievelijk 19,- en 49,-.

Tickets MM Afterparty in Merlyn kosten 7,50.

Kinderen tot 16 jaar hebben gratis toegang tot het festival.

Slagwerkkrant is partner van Music Meeting.

DE VOLLEDIGE LINEUP VAN DRIE DAGEN MUSIC MEETING! 

Zaterdag 27 mei 2023
Park open: 15:00  
Programma: 16:00 – 00:00

 • ADJA Soul Soul Soul! van een zelfbewust en gepassioneerd, Belgisch jong zangtalent

 • Jamie Peet en ArtEZ studenten Onze Nederlandse artist in residence-drummer Jamie Peet in een speciaal project met drie jonge talenten van ArtEZ University of the Arts: Lukas Mohl, Tim Pokorny, Min Won

 • EABS meets Jaubi Nederlands debuut van Pools-Pakistaans collectief met heerlijke grooves en een bijzonder groepsgeluid

 • l'Objet Sonore - Luc Ex with guest: Argentijnse saxofoniste, improvisator and componiste Ada Rave

 

 • Mini Meeting
  Kinderprogramma
  16:00 – 19:00

Bestel je tickets hier

 

Zondag 28 mei 2023
Park open: 13:00 
Programma: 14:00 – 23:30

 • KUTU Hypnotische grooves, acrobatische vocalen en soepele moves uit Ethiopië

 • Ancient Istanbul Tales Een nieuwe compositie geschreven voor een septet door Ardashes Agoshian, speciaal voor Music Meeting, één van de artiesten is Emine Bostancı, artist-in-residence


 • Jamika & the Argonauts Eclectische mix van stijlen sensationeel gepassioneerd gebracht door een Franse band met Amerikaanse lead

 • Linda Fredriksson JUNIPER Finse bezwerende zeggingskracht zonder woorden

 • Jamie Peet, Reinier Baas & Petter Eldh Drie jonge klasbakken uit de Europese jazz scene doen alles net even anders

 • Jelena Popržan solo Servië afkomstige Oostenrijkse stemkunstenares en altviolisten

 • Anna Maria Jopek Zangeres keert via klassiek en jazz terug naar haar Poolse roots

 • Multifarious Een virtuoos kruitvat van kruisbestuivingen uit SchotlandFrankrijk en Amerika

 • l'Objet Sonore - Luc Ex with guest Annelie Koning

 

 • Mini Meeting
  Kinderprogramma
  14:00 – 18:00

Bestel je tickets hier

AFTERPARTY Zondag 28 mei 2023
Music Meeting Festival x Rainbow Collective Festival
23:00 – 03:00

Zondag sluiten we de festivaldag af in poppodium Merleyn

 

Bestel je tickets hier

 

Maandag 29 mei 2023
Park open: 13:00
Programma: 14:00 – 22:00 

 • Maija Kauhanen One-woman-band uit Finland

 • Liraz De Israëlisch-Perzische zangeres keert terug met een opwindende mix van traditioneel-moderne ritmes en retro-Perzische geluiden 

 • COLECTIVA Opwindend en gelaagd, Afro-Latin ontmoet jazz in deze Britse band

 • PoiL Ueda Bloedstollend spannende ontmoeting tussen traditionele Japanse zang en Franse progrock

 • Jamie Peet & Niels Broos Groove in hart, hoofd, vingers en vezels van Hollandse bodem

 • Emine Bostancı: Dareyn Quartet Europa en Turkije op lyrische wijze met elkaar vervlochten

 • Maria Mazzotta AMOREAMARO Bittere liefde in alle toonaarden en kleuren uit het zuiden van Italië

 • MORDÁI Hongaarse volksmuziek vernieuwend en met grote intensiteit gespeeld

 • Chieko Donker Duyvis Ensemble Uniek mengsel van Braziliaans, klassiek en vrije improvisatie

 • l'Objet Sonore - Luc Ex with guest Ferry Heyne

 

 • Mini Meeting 
  Kinderprogramma 
  14:00 – 18:00

Bestel je tickets hier

zoeken
zoeken