Tromp Percussion 50 jaar jubileumeditie 7-22 november

Slagwerkconcours online edition - en festival live in Eindhoven

Events 08-10-2020 16:10

Eens per twee jaar is het Tromp Percussion-tijd in Eindhoven. Centraal staat het wereldvermaarde slagwerkconcours, de Tromp International Percussion Competition, maar daaromheen vinden meer dan een week lang allerlei concerten plaats.

Theo Tromp riep in 1970 de Tromp Biënnale in het leven, omdat hij van mening was dat jonge muzikanten te weinig kansen kregen. Nu, 50 jaar later, is het concours uitgegroeid tot het enige tweejaarlijkse concours voor soloslagwerk ter wereld en creëert het kansen en een podium in de breedste zin van het woord, voor jonge slagwerkers uit de hele wereld.

Tromp 2020 Competition online edition
De Tromp-jury (Arnold Marinissen, Michael Burritt, Alexandre Esperet, Momoko Kamiya, Mark Pekarsky, Ruwen Yang, en Yi-Ping Yang) heeft 30 jonge percussietalenten van over de gehele wereld geselecteerd om deel te nemen aan de Tromp International Percussion Competition, die dit jaar online zal plaatsvinden. Het festival gedeelte vindt wel live plaats in Eindhoven.


Winnaars van de Tromp International Percussion Competition 2018, met juryleden

In de 1e en 2e Ronde (7 en 8 november) strijden de meest talentvolle slagwerkers ter wereld om een plek in de Halve Finale. De individuele programma’s omvatten een keuze uit het verplichte repertoire voor set-up (Xenakis, Volans) en een werk voor vibrafoon naar keuze.
In de Halve Finale (16 november) spelen de deelnemers het speciaal voor deze halve finale gecomponeerde werk Cold Tingle of Infinity van Kieran Brunt. 

In de Finale (22 november) presenteren de drie finalisten zich met een programma in de grote zaal van Muziekgebouw Eindhoven, waarbij het ensemble, Asko|Schönberg, live speelt en de drie finalisten op groot scherm zijn te bewonderen; een spannende exercitie! Judd Greenstein (foto) componeerde in opdracht van Tromp nieuw werk voor deze Finale: Move Like This. Elke finalist soleert in deze compositie voor soloslagwerk en ensemble. Ze maken hun optreden compleet met een slagwerksolo van maximaal 10 minuten. Naast de vakjury kiezen een persjury (waarin Erk Willemsen plaatsneemt namens Slagwerkkrant) en het publiek een eigen winnaar voor respectievelijk de Jan Pustjens Persprijs en de Vrienden van Tromp Publieksprijs. Tijdens het juryberaad is er een optreden van Tromp 2018-winnaar Kai Strobel & Friends.

za 7 & zo 8 nov: Concours Ronde 1 en 2 (online)
ma 16 nov Concours Halve Finale (online)
zo 22 nov, 14.00-18.00, Muziekgebouw Eindhoven, Concours Finale (3 finalisten online, met live Asko|Schönberg)
Voor tickets, klik hier.

Tromp 2020 Festival live in Eindhoven
Vier slagwerkevents en een programma voor kinderen tijdens het festivaldeel van Tromp 2020 dit jaar.

Het openingsconcert wordt verzorgd door pianisten Arthur en Lucas Jussen, en Ferhan en Ferzan Önder, met maar liefst zeven slagwerkers, waaronder eerdere Tromp-winnaars Alexej Gerassimez en Emil Kuyumcuyan. Ze spelen werken van Bartók, Dukas en Ravel.
vr 13 nov, 19.00 en 21.00, Muziekgebouw Eindhoven
Voor tickets, klik hier.

Playground, de formatie rondom Tromp-winnaar Dominique Vleeshouwers speelt hun nieuwe programma Last Night A DJ Saved My Life. Je leest er alles over elders op Slagwerkkrant.nl!
za 14 nov, 19.30 en 21.30, Domus Dela (Paterskerk), Eindhoven
Voor tickets, klik hier

In het 8+ programma zondagmiddag 15 november gaat Akwasi (met Dieuwertje Blok als presentatrice op zoek naar het geheim van rappen in zijn familievoorstelling Open Je Oren.
Zo 15 nov, 15.00, Kleine Zaal, Muziekgebouw Eindhoven
Voor tickets, klik hier

De Canto Ostinato van Simeon ten Holt is Nederlands meest gespeelde compositie uit de geschiedenis. Het Mallet Collective brengt de Canto op marimba’s en vibrafoons ten gehore. Door de verspreide opstelling is het mogelijk voor het publiek rond te lopen voor een extra bijzondere luisterervaring.
wo 18 nov, 20.15, Domus Dela (Paterskerk), Eindhoven
Voor tickets, klik hier

Elk jaar verzorgt de jury van het concours (oftewel de internationale slagwerktop) een concert. Zo ook dit jaar. Een goede traditie is dat afgevallen concoursdeelnemers samen met hen optreden. Daarna is het de beurt aan componist en zangeres Bec Plexus die nieuw bijzonder repertoire brengt in een boeiende performance voor zang, slagwerker en elektronica.
za 21 nov, 20.15, Kleine Zaal, Muziekgebouw Eindhoven
Voor tickets, klik hier

In de Finale (22 november) van de International Percussion Competition presenteren de drie finalisten zich met een programma in de grote zaal van Muziekgebouw Eindhoven, waarbij het ensemble, Asko|Schönberg, live speelt en de drie finalisten op groot scherm zijn te bewonderen; een spannende exercitie! Judd Greenstein componeerde in opdracht van Tromp nieuw werk voor deze Finale: Move Like This.
zo 22 nov, 14.00-18.00, Muziekgebouw Eindhoven, Concours Finale (3 finalisten online, met live Asko|Schönberg) 
Voor tickets, klik hier

zoeken
zoeken