Clinic Horacio ' El Negro' Hernandez - Drumland
Latindrumlegende 23-11-17 op het Slagwerkkrant Podium in Lijnden
Events 08-11-2017 06:12
Op donderdag 23 november komt hij naar drumspeciaalzaak Terpstra Drumland te Lijnden voor een exclusieve clinic op het Slagwerkkrant Podium aldaar: latindrumlegende Horacio 'El Negro' Hernandez. De man met de onnavolgbare linkervoet (op de hihat maar zeker ook op de koebel, bespeeld met een pedaal) en het tomeloos energieke spel. Deuren gaan open om 19.00 uur, aanvang is 20.00 uur. Kaarten bestel je via de site van Podium Duycker (Hoofddorp), maar let op: locatie van de clinic is wel degelijk het Slagwerkkrant Podium bij Drumland in Lijnden. Hieronder kun je meer lezen en bekijken over deze bijzondere drummer, die een bijna onvoorstelbare onafhankelijkheid koppelt aan een inspirerende muzikaliteit en een losse, maar diepe latinfeel. Je kunt ook een aantal video’s bekijken.

 

Horacio ' El Negro' Hernandez is bij het grotere publiek bekend geworden als vaste drummer van pianovirtuozen Gonzalo Rubalcaba en Michel Camilo. Daarnaast speelde hij op grote albums als Roy Hargrove's Havana (1997), Carlos Santana's Supernatural (1999), Alejandro Sanz' No es lo mismo (2003) en Eddie Palmieri's Listen Here (2005). In 2012 speelde hij op ons dlagwerkfestival The Big Bang met het World Drummers Ensemble (met Selvaganesh, Sola Akingbola en Marcos Suzano). 

 

Voor zijn vaste lesrubriek Spelen in Slagwerkkrant 188 (juli-augustus 2015) – naar aanleiding van het album Volcan van het gelijknamige ensemble topmusici uit 2013 – omschrijft Mark Eeftens het drumspel van Horacio ' El Negro' Hernandez zo:

Horacio ‘El Negro’ Hernandez blijft een van de beste drummers van deze planeet. Hij kan als een duivel soleren over zijn set, waarbij alles van guaguancó tot dubbele-pedaalroffels voorbijkomt. Daarnaast kan hij natuurlijk als geen ander Cubaanse ritmes spelen. Hierbij klinkt hij soms als drie slagwerkers tegelijk.  (…) In deze aflevering van Spelen echter geen onspeelbare solo’s of rumba’s waar je zes armen voor nodig hebt. Dit keer schreven we vier stukjes weergaloze ritmische begeleiding uit, afkomstig van de cd Volcan uit 2013.

El Negro kan ontzettend mooi en subtiel begeleiden, ongehinderd door maatsoort of complexiteit. Veel voorbeelden daarvan zijn te vinden op Volcan, dat ook te horen zal zijn op het komende North Sea Jazz Festival. Naast Hernandez bestaat Volcan uit pianist Gonzalo Rubalcaba, bassist Armando Gola en Giovanni Hidalgo, die op het album weer een aantal weergaloos mooie congapartijen speelt. Een prachtplaat met nog veel meer mooi drumwerk!

 

Bekijk hieronder een video waarin Horacio El Negro Hernandez een typerende solo speelt:

 

En hieronder zie je hoe El Negro een en ander toepast in een bandsituatie; live met Maraca & his Latin Jazz All Stars (ook met congagrootmeester Giovanni Hidalgo)

 

Horacio ' El Negro' Hernandez is behalve een virtuoze drummer ook een bijzonder bevlogen en breed geïnteresseerde muzikant, die letterlijk leeft voor de muziek. Voor zijn recensie van het album Italuba II uit 2006 (Slagwerkkrant 135) beschreef Erk Willemsen het aldus:

Hij is altijd overal. Zo speelt hij op de Music Meeting in Nijmegen met zijn eigen Italo-Cubaanse band Italuba, zo zie je hem weer opduiken op North Sea Jazz met Eddie Palmieri. Dan ligt er weer een e-mail in je box met updatenieuws en een dag later valt er een dvd in de brievenbus waarop hij zijn volledige lesboek voordoet. Alles doet hij met evenveel flair en plezier. Krijg je er nooit genoeg van? ‘Nee, natuurlijk niet! Ik heb net m’n achtste tour met Italuba achter de rug. Vandaag is de laatste gig. M’n koffers zijn juist nu net niet goed meegereisd met het vliegtuig. Maakt niet uit, dan hoef ik niet te pakken straks! Het reizen is soms wel te veel van het goede, met tweehonderd concerten in een jaar, waarvan 170 in Europa.’

(...) Hernandez heeft een goede neus voor pianisten. Op mijn vraag wie ooit de meeste indruk op hem heeft gemaakt, zegt hij: ‘Gonzalo Rubalcaba, zonder meer. In mijn tijd bij hem met Grupo Proyecto heb ik zo veel geleerd. Zijn ritmische kennis is zo groot. Met Michel Camilo heb ik zeven jaar gespeeld. Nu is het tijd voor andere projecten. In januari en februari heb ik met Meddy Gerville door Afrika getourd. Een onvergetelijke ervaring. Wat zijn die Afrikanen ver met zesachtste, wauw! Dan voelt vierkwarts opeens zo banaal.’

Legendarische video waarin El Negro op het North Sea Jazz 2004 in geweldig samenspel met pianist Michel Camilo zichzelf naar zeldzame hoogte speelt (inclusief drumsolo over vibe en waanzinnig vier om viertjes vanaf 6.00min). 

In de video hieronder legt Hernandez nog even uit hoe het zit met de clave en hoe je daar als drummer je voordeel mee kunt doen:

Zorg dat je deze bijzondere clinic meemaakt! Tickets kosten in de voorverkoop € 12,50 en zijn verkrijgbaar via de ticket-website van Podium DuyckerBestel nu je kaarten, want op de avond zelf aan de deur van Terpstra Drumland kosten ze € 17,50

Hernandez speelt Pearl drums en Istanbul cymbals. 
 

 

Clinic Horacio ' El Negro' Hernandez
Donderdag 23 november 2017
deuren open: 19:00 uur
aanvang: 20:00 - 23:00 uur
voorverkoop : € 12,50
deurverkoop: € 17,50
locatie: Terpstra Drumland

Check ook de site van Terpstra Drumland