Bass & Drum Masters workshopdag Codarts
Aan de slag met de beste ritmetandems van Nederland op 16 maart
Events 09-03-2017 14:03
Codarts, Slagwerkkrant en De Bassist presenteren: Bass & Drum Masters op donderdag 16 maart, middag en avond, in diverse zalen van de Codarts-locatie aan de Pieter de Hoochweg 125 in Rotterdam.
Clinics, workshops en masterclasses met de volgende meesterlijke ritmetandems:
Hans Eijkenaar & Michel van Schie (foto boven)
Lucas van Merwijk - Jeroen Vierdag
Martijn Vink - Frans van Geest - Aram Kersbergen
Joost Patocka - Marius Beets
Mark Schilders - Stefan Lievestro
Plus Jimmi Hueting's Jo Goes Hunting, en diverse percussionisten en andere instrumentalisten ter begeleiding! Zie de bezettingen en thema's hieronder!


Bass & Drum Masters

Meesterlijke ritmetandems
donderdag 16 maart, 14.00-22.30 uur, Codarts, Rotterdam

INMIDDELS IS DE DAG VOLGEBOEKT! 
Je kan je nog inschrijven maar dan kom je op de reservelijst. We laten je weten als je alsnog toegelaten kan worden indien andere cancellen.   

Gratis inschrijven!
Bass & Drum Masters is gratis toegankelijk voor iedereen die deze dag wil bijwonen, ook van buiten het conservatorium! 
Wil je de dag bijwonen, schrijf je dan in op 

www.slagwerkkrant.nl/bassdrummasters

Een middag en avond lang ritmesectie-workshops volgen bij de meest gerenommeerde bas/drums-tandems van Nederland. Dat kan op donderdag 16 maart in Rotterdam. Codarts, het conservatorium in Rotterdam, presenteert met magazines Slagwerkkrant en De Bassist een keur aan ritmesecties die in allerlei stijlen en vanuit allerlei invalshoeken workshops en concerten doen met als kern de samenwerking tussen drummer en bassist. Alle drummers en bassisten die les geven op Codarts doen mee en zijn bevestigd. En dat is me nogal een team!

Tijdschema 
12.00-13.00 World Beats met Lucas van merwijk, Jeroen Vierdag, e.a.
12.30-13.30 Jo Goes Hunting met Jimmi Hueting en Daniël Eskens
13.00-14.00 Eijk & Van Schie Studiowerk
13.30-14.30 Sticks & Wires met Jeroen Vierdag 
14.00-15.00 European Jazz met Stefan Lievestro & Mark Schilders  
15.00-17.00 Big Band Time met Marijn Vink, Aram Kersbergen, Frans van Geest  
15.30-16.30 Art of the Trio met Marius Beets en Joost Patocka
17.00-18.00 Tabla in Rhythm Section met Niti Ranjan Biswas & Stefan Lieverstro 
17.00-18.00 Masterclass Joost Patocka en Marius Beets
19.00-20.00 Masterclass Marco Dirne & Hans Eijkenaar 
19.30-20.30 Modern Creative met Mark Schilders en Bert Cools
21.00-22.00 Open Source - Celebrating the Masters met Marco Dirne en Hans Eijkenaar

Programmatoelichtingen

12.00-13.00 World Beats
Lucas van Merwijk - drums | Jeroen Vierdag - bas | percussiegroep met Nils Fischer, Martin Verdonk, Bart Fermie, Niti Ranjan Biswas, Maxim Zettel, en Udo Demandt.
De dag begint op het podium van de grote Grounds-zaal met een enorm spektakel. Codarts doet haar naam eer aan met een world percussion-sessie, ondersteund door een nader bekend te maken bassist. Er wordt een megaritmesectie opgetuigd met een hele batterij percussionisten: Nils Fischer, Martin Verdonk, Bart Fermie, Niti Ranjan Biswas, Maxim Zettel, en Udo Demandt.

12.30-13.30 Jo Goes Hunting
Jimmi Hueting – drums | Daniël Eskens – bas | en band
Ondertussen begint in de kleine zaal een workshopconcert. Elders in deze Slagwerkkrant lees je het interview met Jimmi Hueting. Hij was masterstudent Codarts en studeerde af met een onderzoek naar de mogelijkheden van het combineren van drums en elektronica, en drums en zang. Zijn band Jo Goes Hunting is resultaat van dat onderzoek en maakt inmiddels furore op de Nederlandse podia. Met bassist Daniël Eskens.

13.00-14.00 Eijk & Van Schie Studiowerk 
Michel van Schie - bas | Hans Eijkenaar - drums | Ronald Kool - keyboards
Vrijwel gelijktijdig in de studio van Codarts: het vermaarde ritmesectieduo Eijkenaar/Van Schie demonstreert hoe ze hun drums en bas locken in de vele formaties waarmee ze ervaring opdeden, zoals bij Anouk en Trijntje Oosterhuis. Je ziet ze momenteel wekelijks bij The Voice Of Holland, waarover ze natuurlijk ook honderduit kunnen praten en tal van speelvoorbeelden in huis hebben.

13.30-14.30 Sticks & Wires
Lucas van Merwijk – drums | Jeroen Vierdag – bas | Abel Marcel - piano
Lucas van Merwijk en Jeroen Vierdag kennen elkaar vanuit hun trio Sticks & Strings. Vandaag presenteren ze een workshop met een variant op dat thema: Sticks & Wires, met naast het illustere bas-drumsduo de Cubaanse pianist Abel Marcel.

14.00-15.00 European Jazz
Stefan Lievestro - bas | Mark Schilders - drums | Reinier Baas - gitaar
Europese Jazz heeft ten opzichte van de Amerikaanse jazz een special flavour, met natuurlijk de roots van vele eeuwen klassieke muziek. Hoe dat uitpakt, wordt uitgelegd door de ritmesectie van Mark Schilders – vaak spelend te vinden in New York, overigens – en Stefan Lievestro. Met de harmonische/melodische noot van supergitarist Reinier Baas. 

15.00-17.00 Big Band Time
Martijn Vink - drums | Frans van Geest - bas | Aram Kersbergen – bas | Codarts Big Band 
Misschien wel het hoogtepunt van de dag? De Codarts Big Band onder leiding van dé bigbanddrummer van Europa, Martijn Vink, gaat twee uur lang aan de slag met ritmesectiespel voor bigbands. Bij de jazzkant neemt Frans van Geest (Jazz Orchestra Of The Concertgebouw, Jesse van Ruller e.v.a.; foto rechts), de bas ter hand; bij de popnummers is het Aram Kersbergen (Metropole Orkest, Anouk). Martijn Vink doet allerlei bigbands, maar ook zit hij vast bij de band van Anouk.

15.30-16.30 Art of the Trio
Marius Beets - bas | Joost Patocka - drums | Miguel Rodriguez - piano
In de intieme kleine zaal wordt de rol van de ritmesectie in kleine bezetting belicht; wat zijn de mogelijkheden van een triobezetting? Patocka en Beets speelden samen in de Beets Brothers. Patocka is bekend van zijn spel met Benjamin Herman, Rita Reys en Krupa & The Genes. Beets is bekend om zijn spel bij Fay Claassen, Rein de Graaff, Ben van den Dungen en vele anderen. De geweldige pianist Miguel Rodriguez maakt het trio compleet.

17.00-18.00 Masterclass Bass & Drums
Joost Patocka & Marius Beets
De eerste masterclass van de dag wordt door het duo Patocka/Beets gedaan. Ze laten studenten van Codarts en/of de bezoekers die via Slagwerkkrant of De Bassist hebben ingeschreven voorspelen en geven feedback.

17.00-18.00 Tabla in Rhythm Section
Niti Ranjan Biswas – tabla | Stefan Lievestro – bas | Ronald Kool - keyboards
Codarts staat ook bekend om haar world opleiding en tabla is een van de instrumenten die onderwezen wordt. Niti Ranja Biswas is de docent, bekend van Drums United en tal van andere projecten. Hij speelt samen met bassist Stefan Lievestro en toetsenist Ronald Kool.  

18.00-19.00 Break

19.00-20.00 Masterclass Bass & Drums
Hans Eijkenaar – drums | Marco Dirne - bas
De laatste masterclasses van de dag zijn in handen van de drummer en bassist die beiden bij Anouk hebben gespeeld: Eijkenaar en Kersbergen (foto), en van Eijkenaar en een van dé grote bastalenten van Nederland: Marco Dirne. Ze laten studenten van Codarts en/of de bezoekers die via Slagwerkkrant of De Bassist hebben ingeschreven voorspelen en geven hen feedback.

19.30-20.30 Modern Creative 
Mark Schilders - drums, gitaar, synths & compositions | Bert Cools - gitaar
De drummer als componist. Daarover gaat deze workshop, geïnspireerd door zijn plaat Fabrik, waarop hij spaarzaam drums speelt, maar zich vooral ontpopt als componist. Vandaag doet hij dat in duet met gitarist Bert Cools, met wie hij Fabrik opnam.

21.00-22.00 Open Source - Celebrating the Masters
Hans Eijkenaar - drums | Marco Dirne - bas | Ronald Kool - keyboards
Een tribute aan de ritmesecties van Herbie Hancock, dat wil zeggen een tribute aan een de kameleonpianist, die met Tony Williams en Ron Carter bij Miles speelde, maar ook de funk verkende met Mike Clark en Paul Jackson. Zo’n tribute is in goede handen bij de al even kameleontische Eijkenaar en aanstormend bassist Marco Dirne. Toetsenist Ronald Kool kruipt in de huid van Hancock.

Pop-up Masterclass Hans Eijkenaar
Masterdrummer Hans Eijkenaar doet een aantal workshops en masterclasses deze dag, maar zal ook – plaats en tijd afhankelijk van de flow van de dag! – her en der opduiken voor een pop-up masterclass drums.

Gratis inschrijven!
Bass & Drum Masters is gratis toegankelijk voor iedereen die deze dag wil bijwonen, ook van buiten het conservatorium! Wil je de dag bijwonen, schrijf je dan in op

www.slagwerkkrant.nl/bassdrummasters

Donderdag 16 maart 12.00-22.00 uur
Codarts, Pieter de Hoochweg 125, 3024 BG Rotterdam
(bij metrostation Coolhaven - of met tram 4 vanaf CS