Back to Africa bij Drumland zaterdag 4 juni
Met Jungle by Night, Umeme Afrowave, Kaxexe, Danella Smith
Events 16-05-2016 22:06
Het is inmiddels traditie dat Terpstra Drumland jaarlijks in juni een festival programmeert rond een muzikaal thema. Dit jaar is dat Back to Africa. Op zaterdag 4 juni treden tussen 12.00 en 17.00 uur op het Slagwerkkrant Podium diverse Afrikaanse formaties, percussionisten en drummers aan, waaronder Jungle by Night, Umeme Afrowave, Kaxexe en Danella Smith

Moussé Dramé is er voor zijn fameuze Djembé Dramé djembéworkshop – waaraan je natuurlijk mee kunt doen –  je kunt er exclusieve Afrikaanse instrumenten bekijken en genieten van Afrikaanse maaltijden. Ook is er doorlopend een film over een muziekproject in Tanzania. Dat wordt dus een waanzinnig zomerfeest! 

Gratis toegang (meedoen aan de djembéworkshop kost € 5,- per persoon). Voor meer informatie en inschrijven voor de workshop ga je naar www.drumland.nl

12:00 - 13:00 concert Jungle By Night
Te gek als een band met jonge gasten van 17+ zes jaar later nog steeds bij elkaar zijn, podia over de hele wereld onveilig maken, en elk nieuw album weer beter en meer ‘eigen’ weten te maken. Zo ook met hun onlnags verschenen Traveller. Natuurlijk hoor je nog steeds de afrobeat doorklinken in de eigen nummers, maar allerlei world- dance- en hiphop feels vormen nu een onlosmakelijk onderdeel van de muziek. Een week na zijn conservatorium afstudeerconcert in de Melkweg, stond drummer Sonny Groeneveld in een afgeladen Grote Zaal van Paradiso deze plaat te presenteren. Samen met broer Gino en neef Tienson Smeets vormt hij de onverwoestbare drums-percussietandem van de negenmansband. Jungle by Night heeft altijd groovegebaseerde instrumentale muziek gemaakt en dat zul je tijdens Back to Africa ook merken. Onweerstaanbaar! 

 


13:00 - 14:00 Djembé Dramé: djembé workshop
Mousse Dramé is geboren in de bekende Malinese griot familie Diabaté-Dramé te Dakar-Senegal. Op jonge leeftijd werd hij ingewijd in de traditionele ritmes uit Mali. Al gauw speelde Moussé als djembé solist in verschillende Senegalese balletten en percussiegroepen, waar hij ook de Senegalese percussie instrumenten leerde als de sabar, bougarabou, seourouba leerde. Hij toerde daarmee door Europa waar hij ook veel lessen en workshops aan liefhebbers verzorgde. Sinds december 1998 woont Moussé in Amsterdam waar hij percussielessen en workshops geeft, danslessen begeleidt en optredens verzorgt door heel Nederland, België, Zwitserland, Frankrijk, Litouwen tot in China. Moussé studeerde door in de West- Afrikaanse muziek en is een volleerd ngoni (Afrikaans snaarinstrument), talking drum, balafoon en krin speler. Moussé is een ware kenner van zowel Senegalese, Ivoriaanse als Guinese ritmes en een specialist in de Malinese ritmes. Zijn lessen staan bekend om de wisselwerking van plezier, hard werken en enthousiasme van de studenten en hemzelf. Ezelsbruggetjes als “Kunnen-jullie-door-een-waterkraan”- of “Moussé-kom-Moussé-kom” vergeten kinderen en volwassenen nooit meer en in een korte tijd weet Moussé zijn studenten een swingend ritme te leren. Moussé daagt jou uit op jouw niveau.

14:00 - 15:00 Umeme Afrorave: clinic & optreden
Umeme Afrorave is opgezet door Bas Bouma (drums) en Daniele Labbate (synths). Tijdens hun samenwerking werden ze verliefd op analoge synthesizers en traditionele Afrikaanse muziek. Na talloze nachtelijke jamsessies vonden zij de manier op deze extremen te combineren met subtiele electro-house accenten die recht doen aan hun Franse afkomst. Hun invloeden zijn onder andere Tony Allen, Joe Zawinul, Mad Professor, Konono N°1, King Sunny Ade en William Onyeabor. Tijdens de opnames van hun debuutalbum voegde Jos de Haas, percussionis van New Cool Collective, zich bij de band. Tijdens het optreden zullen Bas en Jos het hebben over hoe zij elektronica met percussie vermengen en uiteraard alle vragen uit het publiek beantwoorden.

Vocal Kaxexe
Een vocaal ensemble dat Afrikaanse muziek op een verrassende manier ten gehore brengt. Zingen, swingen en (mee)genieten. De muziek van Vocal Kaxexe kent geen grenzen, geeft plezier en verbindt culturen. Vocal Kaxexe brengt op geheel eigen wijze liederen uit heel Afrika: Ghana, Tanzania, Angola, Zuid Afrika, zowel bekende als onbekende nummers.

16:00 - 17:00 Danella Smith
Afsluiter van de Afrikadag is Danella Smith. Danella is een zangeres, gitariste en songwriter van Namibische afkomst en schrijft in het Engels en Afrikaans. Haar liefde voor het Afrikaanse landschap en de cultuur is duidelijk terug te vinden in haar muziek. Elk lied van Danella creëert een andere sfeer. Zij neemt jou op een avontuur van prachtige, gevoelige pop-rock, met een vrolijke folky boventoon, terwijl zij ook teksten schrijft die de donkere emoties en levens ervaringen van het leven tonen.

Exclusieve Afrikaanse instrumenten
Vrijwel iedereen kent djembé's, bongo's en conga's, maar ooit gehoord van talking drums, udu's, dun dun's of karimba's? Tijdens de Afrika dag hebben we al deze instrumenten op voorraad. Dus kom langs en laat je inspireren door nieuwe geluiden!

juni: 4, Terpstra Drumland, Lijnden, 12.00-17.00 uur
www.drumland.nl