Bram van den Berg over einde Krezip

"In een keer besef je de populariteit van de band."

Interviews 02-10-2008 22:40

Nadat Sony BMG op 2 oktober bekend maakte dat Krezip na elf jaar stopt stond vrijwel heel Nederland op zijn kop. De band haalde er zelfs het 8-uur-journaal mee. Dit najaar houdt de band rond de release van een Best Of-plaat nog een laatste clubtour door Nederland, die op 20 december eindigt in Paradiso in Amsterdam. Drummer Bram van den Berg geeft Slagwerkwereld.com in een openhartig gesprek de details over de break up en zijn ervaringen over het uitbrengen van het nieuws.

Hoe was je dag vandaag?

"Joh, het was een gekkenhuis aan reacties. Zowel van iedereen om ons heen maar ook een gekkenhuis in ons hoofd. Wij leven natuurlijk al een tijdje met het besluit om te stoppen, maar de reacties die we krijgen en de impact die het heeft is overweldigend. En eerlijk gezegd ben ik er stiekem wel trots op dat we het 8-uur-journaal ermee gehaald hebben!"

Is de koek op voor Krezip?

"Nee, de koek is zeker niet op! In de band niet en muzikaal niet. Maar de afgelopen twee jaar waren wel zo fantastisch dat je weet dat je op je hoogtepunt zit. En we willen niet zo'n bandje blijven dat hun 'rondje door Nederland' maar blijft doen. Op het hoogtepunt stoppen is dan de beste beslissing.

En er tellen natuurlijk andere dingen mee. De helft van de band is al vanaf z'n dertiende met deze band bezig. Op een gegeven moment wil je dan ook wel andere dingen gaan doen. Nu het zo voor de wind gaat hebben we besloten het nu te doen. Het is wel uniek dat we het op dit topniveau hebben kunnen doen met zijn zessen.

Sinds wij elkaar spraken in 2005 bij het optreden in Nighttown is er wel zoveel gebeurd. (Klik hier voor het artikel en interview met Bram uit 2005.) Het was echt een fantastische periode en we hebben zelfs het voorprogramma van Queen mogen doen. En met het persbericht van vandaag besef je in een keer hoe populair de band wel niet is. Op onze website, Hyves en Myspace regent het reacties."

Enne... heb je gehuild?

"Haha! Nou, eerlijk gezegd kwam mijn vriendin vanmiddag met bloemen aanlopen en toen kwamen er toch wel even tranen. Het is echt overweldigend wat er opeens gebeurt en het hoort er ook gewoon bij. De hele band heeft vrede met het besluit, maar we beseffen heel goed dat we iets heel moois achter ons laten liggen."

Wat ga je doen nadat de band definitief stopt?

"Je kent me, ik kan niet stilzitten en ik wil gewoon blijven spelen. Ik ben een bandjesdrummer. Voor mij is het leukste om met mensen waar ik een goede band mee heb overal te kunnen spelen. Maar natuurlijk blijf ik ook andere projecten erbij doen. Dat zijn geweldig leuke dingen. Op Lowlands speelde ik in de gelegenheidsband voor 50 jaar Nederpop, volgende week doe ik een Alanis Morissette-week bij 3FM en ik werk over een tijdje mee aan het nieuwe album van Claudia de Breij.

Het is voor iedereen spannend wat er na Krezip gaat gebeuren. Iedereen kan op zijn gemak nieuwe dingen gaan proberen, maar met Krezip hebben we een prominente plek in 50 jaar Nederpop. Daar zijn we supertrots op."

Krezip gaf in maart 1998 z'n eerste optreden, toen nog met drummer Thijs Romeijn. Datzelfde jaar verscheen ook een eerste demo.

Tot nu toe bracht de groep vier full-length albums uit: 'Nothing Less' (2000), 'Days Like This' (2002), 'What Are You Waiting For' (2005), en het laatste wapenfeit 'Plug It In' (2007). Daarnaast verscheen in 2004 de dvd 'That'll be unplugged (and more)'.

zoeken
zoeken