Mandy Hopman over Kong

Een speed-interview over haar nieuwe band

Interviews 25-07-2007 11:08

Vorige week meldden we op Slagwerkwereld dat Kong na zeven jaar weer terug is. De band is inmiddels bezig met repetities en opnames in Amsterdam. Reden genoeg om de kersverse drumster van de band, Mandy Hopman, even aan de tand te voelen over haar nieuwe project.

In welk stadium zitten jullie nu met de opnames en de band?
"We zitten op dit moment nog in een vroeg stadium; Er ligt al aardig wat materiaal klaar, geschreven door oud Kong-bassist Mark Drillich samen met de nieuwe gitarist Tijs Keverkamp. het is nieuw materiaal, nog zonder echte drums behalve de samples en op dit moment nog een drumcomputer die erin verwerkt zijn. Ook komt er nog een tweede gitarist bij, namenlijk oud Kong-gitarist Dirk de Vries. We zijn nu veel aan het spelen in de Kong-studio in het centrum van Amsterdam, waar de cd ook opgenomen gaat worden. De verwachting is dat deze rond april/mei van 2008 uitkomt."

Bevalt het?

"Ik vind het helemaal te gek om in een band als Kong te spelen. Ik hou van harde muziek, maar ook van dance en originele grooves. Deze muziek laat ruimte voor originele ritmes en dynamiek, ook omdat er veel vreemde maatsoorten en samples in verwerkt zijn, terwijl het toch vaak ook gewoon hard rechtuit spelen is. Ik speel eigenlijk constant met clicktrack op mijn hoofd zodat het geheel superstrak wordt."

Op welke manier kun jij het best jouw muzikale verhaal kwijt in de muziek?

"In de ruwe versies zijn alle partijen geprogrammeerd met een drumcomputer. Ik beluister eerst de nummers met alleen de clicktrack (dus zonder de drumcomputer) om zo 'open' mogelijk te blijven. Het is dan soms heel verrassend en leuk om te merken wat voor ritme er eigenlijk in is verwerkt, en wat er mee bedoeld wordt. Juist misschien omdat het door niet-drummers is bedacht, kan dat soms juist heel leuk en fris zijn om daar je eigen partij op te baseren of om te vormen.
Soms wordt zo'n nummer door het samenspelen in de studio in combinatie met de nieuwe drumpartij dan ook aangepast of met nieuwe gedeeltes bedacht."

Weet je al hoe het album gaat heten?

"Het is nog onbekend hoe het album gaat heten. Maar dat het heftig wordt, is wel zeker!"
zoeken
zoeken