download (1)

Les 4: Bassdrum plus floortom is doublebass

Heavy als de rollende donder met een enkele bassdrum

Jeroen Simons 18-10-2008 15:24

Je hoeft geen doublebassdrumfreak te zijn om heavy te kunnen spelen. Er zijn genoeg goede drummers die zonder doublebass hun mannetje staan, al heb ik het dan niet over extreme stijlen als speed-, black- en deathmetal of grindcore.

Een erg mooi voorbeeld vind ik Jojo Mayer: die rolt gewoon over z'n floortom en bassdrum en door zijn goede coördinatie loopt dat als een trein op een geoliede rails.
  1. Je speelt een 16en patroon tussen je rechtervoet en je rechterhand, maar op de twee en de vier komt er wel met dezelfde rechterhand een klap op de snare, dus je danst tussen je floortom en snaredrum. Je linkervoet speelt voor de flow 8sten op het hihatpedaal. Met je linkerhand lees je de bovenste regel en speel die twee keer, idem met betrekking tot de onderste regel. Je maakt een soort verhaaltje...

    Suggestie: speel het ook over toms en bekkens, denk dan in andere klankkleuren...

  2. Je speelt een double stroke roll tussen je rechtervoet en je rechterhand: RRrr etc. Voor de rest speel je deze oefening op dezlefde manier als de vorige, dus met een klap op de snare op de twee en de vier en je hihat loopt door in 8sten. Met je linkerhand lees je de bovenste regel en speel die twee keer, idem met betrekking tot de onderste regel.

  3. Hier speel je een ostinato in groepjes van drie zestienden, de hihat in kwartnoten en de snare leest weer de twee regels. Pittig om te spelen, behalve als je Lang met je achternaam heet... Succes!

zoeken
zoeken