download (1)

Les 3: 3/2 rumba clave met de linkervoet

Oefen je onafhankelijkheid

Jeroen Simons 18-10-2008 15:03

Op deze planeet lopen drummers rond die lijken te zijn geboren met een onaf-hankelijkheid waar je u tegen zegt. Drummers als Horacio Hernandez, Antonio Sanchez, Phil Maturano, Akira Jimbo en Thomas Lang spelen graag een rumba clave met hun linkervoet om daar vervolgens met hun andere ledematen vrij overheen te spelen. Ik beschouw mezelf meer als fusiondrummer dan als latinspeler, maar vind dat het bestuderen van de clave bijdraagt aan je algemene muzikale rugzak en je onafhankelijkheid in het bijzonder.

Daarom heb ik de oefeningen meer vanuit een fusionconcept neergezet, met name wat betreft accenten en diverse stickings.

  • Nummer 1 t/m 12 geeft diverse permutaties (verschuivingen) van accenten weer. Ik heb ze in achtsten geschreven, maar aangezien het cut time is worden het gevoelsmatig zestienden.

    Bij 11 en 12 heb ik de rechterhand op de ride geplaatst om zo de 3-en en de 5-en te kunnen waarnemen.

  • Gewoon enkel- en dubbelslagen (single en double strokes) vloeiend over je set verdelen met daaronder het rumbapatroon met je linkervoet.

  • Een soort van rumba-rock/popbeat (fusion) waarbij de rumba doorgaat en de rechterhand, linkerhand en rechtervoet een basicbeat spelen..

  • Baion-bassdrumpatroon met een fusionachtig ridepatroon dat doorloopt. Op de één en de drie een rimclick, natuurlijk terwijl je met je linkervoet de rumbaclave blijft spelen. Dit vind ik zelf een leuk ritme.

Succes!

video player

zoeken
zoeken