download (1)

Les 1: Foot/Halftime-Hand Independence

Verbeter je voetentechniek voor meer soundopties

Jeroen Simons 18-10-2008 14:10

Tien, vijftien jaar geleden vormden Gene Hoglan, Pete Sandoval, Dave Lombardo en Sean Reinert met hun voetenwerk een inspiratiebron voor veel drummers. Thomas Lang, "El Negro", Virgil Donati en Marco Minnemann zorgden voor een verschuiving van straight double bassdrumritmes naar meer technische hoogstandjes wat betreft independence/interdependence. Bovengenoemde virtuozen benutten hun voetenwerk om zo hun palet met sounds te vergroten.

En waarom ook niet? Waarom zouden we ons beperken tot een paar sterke handen en beperkte voeten qua techniek? We zijn natuurlijk vrij om ons als drummer te ontwikkelen. Ik zie wel in dat een paar sterke voeten kunnen bijdragen aan een band - ook in andere genres dan metal - met als grootste bewijs Thomas Lang.

Natuurlijk kun je geen moeilijke dingen gaan spelen als je wordt gevraagd om een simpele groove neer te zetten, maar het vertrouwen dat je ruimte overhebt in je arsenaal van mogelijkheden geeft een ontspannen gevoel.

Het leek mij leuk om eens een paar oefeningen te introduceren die in verband staan met bovengenoemde virtuozen. Mijn eerste twee oefeningen draaien om independence/interdependence, alleen heb ik wat met de tijd geknutseld tussen handen en voeten. Beide oefeningen zijn gebaseerd op een RLL-verdeling (sticking).

RLL bestaat uit 3 noten, als volgt verdeeld:
  • Speel RLL als triolen met je rechtervoet op de bassdrum en je linker op de hihat, tempo kwartnoot = 80.
  • Speel met je rechterhand op de ride en de linkerhand op de snare, maar dan halftime het figuurtje RLL tov je bass/hihatpatroon.

Voorbeeld 1



Met dezelfde RLL-verdeling doe ik de oefening nu in zestienden. Dus: bassdrum en hihat speelt RLL als cyclus in zestienden en halftime speel je met je handen (ride/snare) er overheen.

Voorbeeld 2



Eigenlijk kan je dit met elke verdeling doen. Ik ben dit zelf nu ruim een jaar aan het oefenen binnen mijn oefenschema. Het leuke is dat je op een gegeven moment een verdeling als ostinato met je voeten gaat spelen en dat je een andere reeks stickings eroverheen gaat spelen met je handen. Dat hoeft niet halftime, maar mag wel natuurlijk :)

Als extra oefenidee nog het volgende: je kunt ook de boel omdraaien. Dus voeten halftime. Als tempo voor je handen blijft gelden: kwartnoot is 80. Succes!

Voorbeeld 3



zoeken
zoeken