‘Het is gewoon een prachtig voorbeeld van een niet-commercieel initiatief, dat met heel veel bevlogenheid is geschreven’; zo besluit Andy Portasse ons telefoongesprek. Slagwerk-wereld.com vraagt hem naar de oorsprong van het door Rob van der Werf en hemzelf geschreven boekje 'The Westend Story'. Dick de Waal sprak met de schrijvers over hun unieke en bewonderenswaardig initiatief.
"Toon Hermans, Cesar Zuiderwijk, Shocking Blue, Q65, René And The Alligators en Jumping Jewels... wat hebben zij gemeen? Bij al deze acts werd gebruik gemaakt van Westend drums!"
'The Westend Story' is een uiterst charmant en mooi geïllustreerd, 42-pagina’s tellend document dat een uitgebreide historie weergeeft van de firma J. de Hooge & Zn. (eens gevestigd aan het Haagse Westeinde met het merk Westend). De schrijvers deden voor het drumdocument een zestal interviews met bekende Nederlandse drummers, waaronder Tonny Nüsser, Cesar Zuiderwijk en Louis Debij, waarin hun herinneringen aan het merk op nostalgische wijze aan bod komen.
De auteurs van het boekwerk, de één gepensioneerd jurist en de ander vormgever, kennen elkaar nog niet zolang. Ze vinden elkaar per e-mail in 2006 toen Rob hoorde dat Andy een gerestaureerd Westend setje had staan. Ze besluiten kort daarna samen dit stukje geschiedenis op papier te zetten, met als enige reden dat deze het simpelweg waard is om te worden opgetekend.
‘Over een paar jaar is er waarschijnlijk niemand meer die hier 'first hand' iets over kan vertellen, toch?’, vertelt Andy. Bijna twee jaar later vinden we ze allebei op de Vintage Beurs in Amstelveen. ‘Ik ben zelf iemand die erg graag dingen onderzoekt, op zoek gaat naar verhalen'.
En Rob blinkt uit in zijn knowhow op het gebied van grafische vormgeving en heeft de uitzonderlijke kwaliteit om dit soort dingen tot in de puntjes af te maken. 'Zo hebben we elkaar eigenlijk perfect kunnen aanvullen.’, continueert Portasse.
Op diezelfde beurs vinden Andy en Rob grofweg twee soorten afnemers van het boekwerk; drummers die ooit ‘iets’ hebben gehad met het merk Westend enerzijds, en verzamelaars van allerhande drumdocumentatie anderzijds. Op de vraag of we binnenkort nog meer kunnen verwachten van het schrijversduo, antwoordt Andy:
‘Het heeft twee jaar gekost om dit te realiseren en we kunnen volgens mij erg trots zijn op het resultaat. Het ligt zelfs in de Koninklijke Bibliotheek! Maar het kost ook werkelijk ontzettend veel tijd om zoiets te ondernemen in eigen beheer… Ach, met een beetje geluk, draaien we quitte!’
Hieronder lees je een kleine weergave van delen uit 'The Westend Story'. De schrijvers stelden verschillende teksten uit het boek beschikbaar aan Slagwerkwereld.com ter eerste publicatie.
The Westend Story
Tekst: Andy Portasse en Rob van der Werf, fotografie: René Wopereis
Westend
Een winkel aan het Westeinde 176 in Den Haag, die op het eerste gezicht niet oogt als een zaak waar drums geproduceerd worden. Toch, de Firma J. De Hooge & Zn. is de producent van het merk Westend.
Rond 1955 weten verschillende jazzdrummers en drummers van amusementsorkesten de firma De Hooge al te vinden. Vanaf 1963 worden dat vooral de drummer van de opkomende beatgroepen. Daarna vinden vele drumstellen hun weg naar steeds meer drummers. De meeste in Den Haag en haar directe omgeving. Opvallend is dat het merk uitsluitend te koop is op het Westeinde, er is verder geen enkele muziekwinkel te vinden die het merk Westend voert.
Het hout
Het hout voor de ketels wordt ingekocht bij een Haagse houtfabriek, om de hoek van het Westeinde. Voor het verlijmen van de bekleding op het hout van de ketels wordt speciale lijm en boekbindersgaas gebruikt. Tot rond 1960 zijn de ketels egaal wit of zwart gelakt, daarna worden de ketels bekleed met imitatie parelmoer van transparant celluloid en worden meerdere kleuren geleverd.
De maten
Bij De Hooge wordt in eerste instantie gewerkt met inches en met centimeters. Omdat er tot 1960 op maat te maken kalfsvellen worden aangebracht kan immers elke maat ketel worden gekozen. Na 1960 wordt alleen nog gewerkt in inches, wegens de verkrijgbare standaard kunststof vellen.
De koperen spanranden worden in huis gemaakt en worden met de bovenrand naar binnen gebogen. Ze worden verchroomd bij een galvaniseerbedrijf. De spanblokken in twee formaten hebben een eigen typische vorm en zijn van verchroomd messing.
Er zijn bassdrums van het merk bekend van 19", 50cm (dus niet 20 inch), maar ook 24, 26 en zelfs 28" komen voor. Op de bassdrums zitten gewoonlijk vier naar binnen te schuiven dunne bassdrumpoten (twee voor en twee achter). Hangende toms zijn verkrijgbaar in 12, 12 driekwart, 13 en 14 inch. De staande tom is gewoonlijk 16 inch. De snaredrums voor de Westend-drumstellen zijn altijd 14 x 5 inch, met 8" spanblokken.
Hardware
De Fa. J. de Hooge & Zn. produceert zelf geen stands en levert deze normaliter van het merk Olympic; hihat en basspedaal worden desgewenst bijgeleverd bij een drumstel. Op verzoek kan wel elk merk hardware worden bijgeleverd en in de winkel zijn ook andere merken verkrijgbaar.
De verbinding tussen bassdrum en kleine tom is dikwijls van Premier. Daarnaast worden deze verbindingsstukken zelf geproduceerd en elke keer wordt een andere oplossing bedacht. Zyn-, Zilco- en Trowabekkens worden in de winkel van J. De Hooge & Zn. verkocht. Maar Zildjian, Paiste en andere merken worden dan alleen nog op bestelling geleverd.
Het Westend logo
Vanaf 1954 zijn de Westend-logo’s op de ketels driehoekig. Ze worden met spijkertjes bevestigd. In 1960 is het driehoekige logo vervangen door het stervormige logo, dat meestal geplakt wordt.
Rond 1957 wordt het Model Tonny Nüsser gebouwd: een jazz-set met een voor die tijd zeer diepe 20" bassdrum. Op de ketels is als speciaal extraatje een ovaal metalen plaatje aangebracht. De teksts luidt: Model Tonny Nüsser.
Vanaf eind jaren ’60 worden met name uit Japan relatief goedkope drumstellen in grote aantallen op de markt gezet. De afzet van Westend mindert daardoor gestadig. In het najaar van 1972 komt er definitief een einde aan de productie van het merk en in 1973 wordt de firma officieel ontbonden.
Deze tekst is ontleend aan het boekje 'The Westend Story, het verhaal achter de legendarische Haagse drums'.
Het boekje (21 x 21 cm, 42 pagina’s, 1e druk oktober 2007) met vele niet eerder vastgelegde feiten, interviews met o.a. Tonny Nüsser, Louis Debij en Cesar Zuiderwijk en vele fraaie foto’s is gepresenteerd op de Amsterdam Drum Show 2007.
Het doel van deze niet-commerciële uitgave is het vastleggen van de historie van het merk Westend en Fa. J. de Hooge & Zn. voordat die in de vergetelheid raakt.
Slagwerkwereld.com bedankt Rob van der Werf en Andy Portasse voor hun initiatief en de mogelijkheid tot eerste publicatie online.
‘The Westend Story’ (ISBN 978-90-9022365-0) is verkrijgbaar voor 8,95 (afhalen) en 9,95 (per post). Meer info, klik naar www.westenddrums.nl.