Akoustische Stomp Box test

Ellis Guitars handgemaakte akoustische voetpedaal

Tests 28-09-2007 22:07

Op het eerste gezicht lijkt het raar: een product van een gitaarmaker op Slagwerkwereld.com. Maar als je verder leest begrijp je waarom de Stomp Box van Ellis Guitars uit AustraliŽ toch zeker voor drummers en percussionisten interessant is. Het kleine handgemaakte houten doosje bespeel je met je voet en wordt uitversterkt via een gewone versterker of over de PA. Een leuke toevoeging aan je percussie-spullen, drums of andere instrumenten.

De eerste keer dat wij het instrument live gebruikt zagen worden was door Slagwerkwereld.com-endorser Juan van Emmerloot. Tijdens de cd-presentatie van Jenna Attisons 'Better Days' speelde hij erop op het podium. Juan speelt bij deze zangeres gitaar en doet achtergrondzang. Maar rhythm flows where rhythm goes, dus Juan voegde de Stomp Box toe op de cd en vanzelfsprekend ook op het podium. Andere artiesten die het instrument bespelen zijn Pete Lockett, het John Butler Trio, Jamie Cullum en Looka Bloom. Genoeg reden voor ons om dit instrument eens onder de voet te nemen.

Een korte uitleg over Stomp Boxes
Een stomp box is eigenlijk een algemene term voor electrische gitaareffectpedalen. Alle pedalen die je voor die langharige jongens op het podium ziet liggen zijn feitelijk stomp boxes. Alle pedalen voor gitaristen genereren het geluid waarvoor het pedaal specifiek ontworpen is. Het verschil met de Stomp Box van Ellis Guitars is dat het pedaal zelf het geluid is.

Alhoewel het een klein instrument is, kun je verschillende geluiden uit de Stomp Box halen. Met de juiste geluidsinstellingen kun je de natuurlijke klanken van het instrument volledig benutten. Wij hebben twee Stomp Boxes zelfs gebruikt als dubbel bassdrum bij een normale drumset! Maar je kunt het instrument ook bespelen met je handen, wat overigens iets meer oefening vergt.

Maar dat is niet waar het apparaat voor gemaakt is. De bedoeling is dat je de Stomp Box bespeelt als begeleidend instrument bij de andere instrumenten, en het bespeelt met de voet. En het moet eerlijk gezegd, je kunt het in elke denkbare setting gebruiken of zelfs later toevoegen als effect. Of je nu een percussionist of drummer bent, in elke (akoustische) band kan dit instrument een toegevoegde waarde hebben; gewoon inpluggen en je kunt er direct mee aan de slag gaan.

Het belangrijkste is toch wel dat de Stomp Box vooral een functioneel instrument is, waarmee je eigenlijk niet uit de bocht kunt vliegen. Akoustisch of niet, met de juiste geluidsinstellingen (let daarop!) kun je het ook nog eens gebruiken in elke stijl. En met een gewicht van 200 gram ťn het feit dat hij echt niet wegglijdt onder je voeten, is het een zinvolle toevoeging aan je slagwerkinstrumenten.

Om voorbeelden van toepassingen van de Stomp Box te zien, bekijk dan de video hieronder en zie hoe percussionist Arun twee Stomp Boxen tegelijk demonstreert. Je kunt meer filmpjes bekijken op www.ellisguitars.com.au.

zoeken
zoeken